Z jarních toulek kolem kolejí

22.4.2017 8:00 Jiří Řechka

Z jarních toulek kolem kolejí

Poměrně dlouhou dobu na můj vkus mně zdravotní stav nedovoloval strávit delší dobu mimo domov, a tak jsem svého šotouškého koníčka zanedbával. V důsledku toho se teď snažím trochu dohnat čas. Co mne vlastně dostalo na mé oblíbené místo u kolejí před několika dny? Byla to moje předchozí cesta do Tanvaldu.

 

 

 


Když jsem se odtud vracel, tak jsem jel rychlíkem, který byl veden motorovým vozem řady 854, a protože ráno jsem jel klasickým rychlíkem s brejlovcem, napadlo mne tyto rychlíky si opět nafotit právě s brejlovci. A tak jsem se v sobotu 8. dubna vydal procházkou k turnovské trati počkat si na tanvaldský rychlík. Když se okolo té tratě procházím a čekám na vlaky, tak si občas představuji, jak zde jezdily parní vlaky. Trocha nostalgie. Při čekání se mně podruhé, ale rozhodně lépe, dostal do hledáčku vůz 854.027 Nikolka. Bohužel už nikoliv v retro, ale v korporátním nátěru, takže zůstala polomáčená již jen Lenka 854.021. Ale nepředbíhejme.


Praha-Třeboradice: 854.002, R 1140 © Jiří Řechka

Moje první fotografie ve fotogalerii je 854.002 v čele R 1140. Netušil jsem, že to nebude trvat až tak dlouho a opět tuto vlakovou soupravu spatřím při zpáteční cestě do Prahy. Bohužel za velmi nepříjemných okolností. Ale to jsem ještě nevěděl. Takže když se blížil čas příjezdu tanvaldského rychlíku, kde měl být brejlovec, zjišťoval jsem přes mobilní aplikaci ČD, kde se rychlík nachází. Objevil jsem údaj o mimořádné události a že došlo k výluce v úseku Neratovice – Všetaty a odřeknutí některých spojů. A za nějaký okamžik, že i tento rychlík je v tomto úseku nahrazen NAD. Bylo jasné, že se svého brejlovce nedočkám.


Praha-Třeboradice: 854.002, R 1149, náhradní rychlíková souprava po mimořádné události
mezi Všetaty a Neratovicem © Jiří Řechka

A se zpožděním se objevila náhradní souprava právě s 854.002. Ve Všetatech byla vrácena zpět do Prahy. Musím říci, že jsem měl vztek, že došlo k této události. Až doma a druhý den přesně jsem se dozvěděl, co se stalo, že dvě dívky .., mnozí asi víte. Druhý den v neděli 9. dubna jsem se vrátil na to samé místo v Třeboradicích a čekal jsem na odpolední tanvaldský rychlík, který byl veden brejlovcem 754.007. Na závěsu byl katr 854.004. A tento den jsem zvěčnil 854.021, který zůstává zatím ještě v polomáčeném nátěru. Měl jsem štěstí na počasí po oba dva dny, přestože v sobotu jsem měl pocit, že může i pršet. Nestalo se tak. Tím skončil tento víkend.


Praha-Třeboradice: 854.021, Os 9510 © Jiří Řechka

Před časem jsem spatřil na kolínském nádraží ponorku KDS 730.624 v tom fialovém, podle mne atraktivním nátěru. Ale neměl jsem fotoaparát. A trocha náhody mne přivedlo na internetové stránky společnosti KDS a tam jsem zjistil, že společnost vypravuje zážitkový vlak do plzeňského Prazdroje. A na fotografii v čele vlaku byla právě ona ponorka. A protože jsem měl pozvání od bratra a švagrové podívat se na jejich nové bydlení, přestěhovali se z Prahy a bydlí kousek od Kladna, tak jsem si řekl, že toho využiji. V pátek 14. dubna jsem ráno odjel z Prahy do Kladna, abych si zde vyfotografoval zmíněný vlak, kde jsem doufal, bude ona ponorka.


Hostivice: 741.706 ve šturcu © Jiří Řechka

Bylo poněkud chladno, ale ještě to šlo. A v plánu bylo, že před odjezdem tohoto vlaku do Plzně odjedu a vyfotografuji si jej na trati, v Unhošti, kam pro mne měl přijet bratr. Takže na Kladně jsem fotografoval vlastně sváteční železniční provoz. Měl jsem jen jeden problém, zda bude souprava přistavena ještě před odjezdem mého vlaku. U výpravčího jsem se ujistil, že vlak KDS jede do Plzně přes Jeneč, tedy ve směru, který jsem potřeboval. Jen nevěděl, kdy bude přistaven. Najednou se ozvalo hlášení staničního rozhlasu, že bude posun, aby cestující nevstupovali do kolejiště. A na moje potěšení dorazil zážitkový vlak.


Kladno: 730.625, zážitkový vlak KDS 11639 © Jiří Řechka

Zhotovil jsem kýžené fotografie a přitom mi málem ujel vlak, kterým jsem se vracel do Unhoště. Ale neujel. Po příjezdu do Unhoště jsem požádal výpravčího o razítko a došlo na zhotovení dalších železničních fotografií. Pohled na hodinky mne upozornil, že zanedlouho bude zážitkový vlak odjíždět z Kladna. A tak jsem se vydal na místo u tratě, vlastně pár kroků za stanicí na kladenské zhlaví, a po několika okamžicích jsem tento vlak již viděl, jak se blíží. Měl jsem ho. A pak již nastalo čekání na bratra, přijela však švagrová. Ale to je už jiná věc. Přesto mi něco vadilo. Ta ponorka - nebyla to ta, ve kterou jsem doufal, ale co se dá dělat.


Unhošť/Malé Přítočno: 730.625, zážitkový vlak KDS 11639 © Jiří Řechka

Když jsem večer přijel domů, tak jsem si samozřejmě hned stáhnul fotografie do počítače a provedl první kontrolu. A hned se mně nálada zlepšila o sto procent. Neměl jsem ponorku ve zbarvení, které jsem chtěl mít, ale ukázalo se, že tuto ponorku jsem ve svém archivu vůbec neměl. Paráda. A ta inkriminovaná ponorka? Mám ji, jen má zbarvení společnosti Skanska. Takže lov se neodkládá. A tím pro mne tyto dva víkendy skončily, byl jsem spokojen a už se těším pro změnu na Košice, probouzení Katky a jízdu žabotlamou z Popradu. Ale to je už jiný šálek čaje, jak by (prý) řekl Angličan.

Úvodní snímek: 09.04.2017 - Praha-Třeboradice: 754.007, R 1144 © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy