12. narodeniny VLAKY.NET - s M 262.004 po česko-slovenských hraniciach

2.6.2016 8:00 Miroslav Sekela

12. narodeniny VLAKY.NET - s M 262.004 po česko-slovenských hraniciach

Prvá májová sobota, ktorá tento rok pripadla na 7. mája, sa opäť niesla v znamení narodeninovej jazdy portálu VLAKY.NET. Bola to už v poradí dvanásta narodeninová jazda. Tentoraz bola zameraná na precestovanie pohraničných úsekov Skalica na Slovensku – Sudoměrice nad Moravou a Hodonín – Holíč nad Moravou.

Úsekov, ktoré sa málokomu podarilo precestovať aj v období, keď na nich fungovala pravidelná osobná doprava.

 

 

 

Prípravy na jazdu začali ešte v minulom roku, postupne naberali na intenzite a vrcholili deň pred samotnou jazdou, kedy sme sa stretli na Rendezi a Fontánu M 262.004 čistili, upratovali, leštili a robili posledné prípravné práce pred jazdou. V sobotu ráno prebehla operatívna bojová porada a pred pol desiatou vyrazila M 262.004 na hranicu depa.


Bratislava hl.st.: M 262.004 Os 10006, prezentace prvních účastníků narozeninové jízdy; 7.5.2016 © Jiří Řechka

Na bratislavskej hlavnej stanici nás už čakalo viacero vlakyneťákov, ďalší prichádzali po príchode pravidelných vlakov z Košíc, Banskej Bystrice a Prahy. M 262.004 sa postupne zapĺňala známymi tvárami z predošlých jázd, ale aj tvárami novými. O 10:25 zapískal výpravca a M 262.004 sa vydala na 238 km dlhú okružnú jazdu po slovenských a moravských tratiach.


M 262.004 počas pobytu v Kútoch; 7.5.2016 © Igor Molnár

V Kútoch pristúpili ďalší vlakyneťáci a po desaťminútovom pobyte sme vyrazili po trati č. 114 do Holíča nad Moravou. Tam prebehlo križovanie s pravidelným osobákom zo Skalice do Kútov, na ktorom bola nasadená Bageta. V Holíči sme do Fontány naložili občerstvenie, ktoré pre nás pripravila Dodiho rodinka. Občerstvenie sa priebežne rozdávalo po zbytok jazdy. Domáca kuchyňa je domáca kuchyňa; ich chlebíčky a zákusky boli vynikajúce. Ešte raz ďakujeme.

Na stanici nás privítal pán prednosta z Kútov a dámy z Holíča, ktoré pre nás mali pripravené malé pohostenie a propagačné materiály o meste a okolí.


Křižování v Holíči; 7.5.2016 © Jiří Řechka

Po krátkej jazde nás čakal pobyt v stanici Skalica na Slovensku. Po necelých 20 – tich minútach sme zo Skalice vyrazili ku prvému hraničnému fotohaltu -  medzi Skalicou a Sudoměřicami. Česko – slovenská hranica tu vedie v  blízkosti vchodového návestidla do Sudoměříc. Predzvesť sa nachádza na Slovensku, vchodové návestidlo je už v ČR. Fotografovia sa rozpŕchli po okolí, spúšte cvakali a Fontána pózovala nielen v naplánovaných pózach pred hraničnou čiarou a priamo na nej, ale sa aj presúvala a zastavovala podľa želaní fotografov.


M 262.004 na hranici medzi Skalicou a Sudoměřicami; 7.5.2016 © Igor Molnár

Po hraničnom fotohalte sme sa pomaly presunuli do stanice Sudoměřice nad Moravou, kde sme sa križovali s pravidelným osobákom z Vrboviec do Hodonína, na ktorom bola nasadená Regionova.


Sudoměřice nad Moravou: křižování 814.104-914.104, Os 2710, M 264.004; 7.5.2016 © Jiří Řechka

Po odchode zo Sudoměříc sme zastavili na zastávke Rohatec kolonie a v stanici Rohatec. Tu sa náš pobyt natiahol kvôli meškaniu rýchlika, ktorý po chvíli čakania plnou rýchlosťou prefrčal okolo nástupišťa.


Pobyt na zastávce Rohatec kolonie; 7.5.2016 © Jiří Řechka

Po rýchliku sme aj my plnou rýchlosťou uháňali do Hodonína, kde bol naplánovaný dlhší pobyt na zregenerovanie a nabratie nových síl na ďalšiu časť jazdy a ďalšie fotenie.


M 262.004 v Hodoníne; 7.5.2016 © Igor Molnár

Čakala nás trať z Hodonína do Holíča nad Moravou, v slovenskom cestovnom poriadku vedená pod číslom 115. Nemohli sme nezastaviť na zastávke Hodonín zastávka, kde sme vzbudili mierne údivy miestnych obyvateľov. Z ničoho nič sa pri priecestí objavil vlak, z ktorého vyskočila „tlupa ľudí“ a začala si ten vlak fotiť z rôznych uhlov.


 Hodonín zastávka: M 264.004, fotopauza na zastávce; 7.5.2016 © Jiří Řechka

Následne nás čakal druhý hraničný fotohalt, tentoraz na hraničnom moste cez rieku Morava. Fontána sa niekoľkokrát prešla pomaly po moste a na chvíľu zastavila v strede mosta, presne na hraničnej čiare, ktorá vedie stredom rieky. Po vyfotení M 262.004 na moste, fotografi nastúpili do vlaku, aby sa aj oni mohli previesť vlakom po moste.


M 262.004 na hraničnom moste cez rieku Morava; 7.5.2016 © Igor Molnár

Keďže sme mali časovú rezervu, pred príchodom do Holíča sme zastavili ešte na jednom pôvodne neplánovanom fotohalte a o pár minút sme už po druhýkrát zastavovali v Holíči. Pobyt v Holíči sme využili na skupinovú fotku.


Spoločná fotka v Holíči; 7.5.2016 © Karel Furiš

Po vykrižovaní sa so zmeškaným osobákom z Kútov, sme vyrazili na záverečnú časť jazdy do Kútov a Bratislavy. V Kútoch sme sa rozlúčili s priateľmi, ktorí sa vracali do Českej republiky, a potom sme už uháňali Bratislavy. Počas tejto cesty sme ešte dojedali zvyšné zákusky. Po siedmich hodinách sme dorazili opäť do Bratislavy a tu sme sa už naozaj museli všetci pre tento deň definitívne rozlúčiť.


M 262.004 odchádza z Bratislavy hl.st. do depa na Rendezi; 7.5.2016 © Igor Molnár

Záverom by som sa chcel úprimne poďakovať všetkým, ktorí svojím pričinením prispeli ku zdarnému priebehu narodeninovej jazdy. Najväčšie poďakovanie ale patrí Vám – cestujúcim a vlakyneťákom, ktorí ste svojou účasťou na jazde podporili portál VLAKY.NET a po dvoch rokoch opäť prežili čaro našich narodeninových jázd, spočívajúce v stretávaní sa starých aj nových známych, dobrej nálade a spoločnom precestovaní nejakej zaujímavej trate.
Ešte raz všetkým ďakujem.

P.S. V tejto reportáži nájdete vo veľkej miere len "sterilné" mašinkové fotky. Naše jazdy sú ale hlavne o ľuďoch. Akí boli, to bude predmetom ďalšej reportáže o 3 dni.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-114: Kúty - Skalica na Slovensku - Sudoměřice nad Moravou (CZ)
  • ŽSR-115: Holič nad Moravou - Hodonín (CZ)