Na kole okolo kolejí – Bezpráví

7.1.2016 8:00 Václav Vyskočil

Na kole okolo kolejí – Bezpráví

V současné době se koná boom výstavby „železničních“ cyklostezek. Některé vznikají na tratích zaniklých např. Česká Lípa – Kamenický Šenov, Nezamyslice – Morkovice či Mutěnice – Kyjov. Dále v nedávných letech vznikly cyklostezky okolo kolejí např. cyklostezka Labe v úseku Litoměřice – Ústí nad Labem – Děčín a dále do Německa či Zábřeh – Hoštejn – Krasíkov.

 

 

 

 

Dnes se však podíváme ještě na jinou cyklostezku velice vhodnou pro fotografování. Tato cyklostezka vede přes Mekku všech šotoušů, a to Bezpráví. Každý, kdo již toto místo navštívil jak s fotoaparátem nebo jen projížděl vlakem, jistě si všiml silničky, která vede okolo kolejí a jež je za slunného počasí plná nejen cyklistů, ale i bruslařů či pěších turistů. Jedná se o cyklostezku Orlice, která spojuje Letohrad – Ústí nad Orlicí a Choceň.

Putování po ní je možno zahájit na několika místech. My začneme na nádraží v Letohradě. Město je vlakem dobře přístupné ze všech míst republiky. Pokud přijedete před obědem, doporučuji navštívit místní nádražní restauraci. Při výjezdu z Letohradu nás čeká jediný úsek vedoucí po silnici s hustým provozem. Po cca 3 km však již najíždíme na cyklostezku. Jedeme po proudu Orlice, takže cesta vede převážně z mírného kopce, proto je vhodná i pro malé děti.


Odpočinek na cyklostezce mezi Chocní a Brandýsem n.O. © Václav Vyskočil

Budete-li si na této trati chtít udělat nějakou tu železniční fotku, doporučuji především úsek Lanšperk – Dolní Libchavy, kde se vine cyklostezka přímo okolo kolejí. Míst k fotografování projíždějících vlaků je zde rozhodně dost. Za Dolní Dobroučí si můžeme vybrat, zda vyrazíme přes centrum Ústí nad Orlicí, nebo přímo k nádraží. V Ústí nad Orlicí stojí rozhodně za prohlídku nová estakáda nad soutokem Orlice a Třebovky a také nové nádraží.

Od nádraží pokračujeme přes místní část Kerhartice. Na konci této předměstské čtvrti najedeme na cyklostezku, která nás povede okolo kolejí přes Bezpráví, Brandýs nad Orlicí až do Chocně. Zde si každý jistě najde nějaké místo na pořízení snímků. Je jich zde mnoho. V budoucnu se tento úsek má celý změnit, a to výstavbou tunelů a přeložek trati.


150.210 projela zastávkou Bezpráví v čele R 888 © Václav Vyskočil

Cestu na kole v těchto místech můžete různě kombinovat. Můžete vyrazit např. z České Třebové a navštívit estakádu u Dlouhé Třebové. Z Chocně můžete pokračovat přes Čermnou nad Orlicí a Borohrádek až do Týniště nad Orlicí a navštívit stanici Čermná nad Orlicí, kde jsou stále mechanická návěstidla a závory. Stanice je velice malebná a v roce 2015 se proto dostala do desítky nejkrásnějších v ČR.

Pro ty, kterým by to bylo stále málo, doporučuji okruh Týniště nad Orlicí – Častolovice – Žamberk – Letohrad – Ústí nad Orlicí – Choceň – Týniště nad Orlicí, který je dlouhý něco málo přes 100 km a pojedete převážně po cyklostezkách mimo automobilový provoz. Pro občerstvení doporučuji nádražní restauraci v Letohradě, občerstvení na Bezpráví či cukrárnu v Brandýse nad Orlicí.


961.017 v čele Os 5007u Bezpráví © Václav Vyskočil

Pro milovníky piva doporučuji opět občerstvení Bezpráví s výborným Bernardem, občerstvení na autobusovém nádraží v Chocní s točenou i lahvovou Poličkou a také pivovary Faltus v České Třebové nebo pivovar Clock v Potštejně, pokud byste jeli celý okruh.  Pokud jsem vás tímto článkem nalákal, tak přeji dobré světlo při focení a pěkné počasí pro jízdu na kole.  V galerii jsou snímky z okolí ceklostezky, tak je přijměte jako pozvání na foto-cyklo-výlet.

Odkazy:

  1. Ústí nad Orlicí - Na kole
  2. Cyklostezkou údolím Tiché Orlice z Ústí nad Orlicí do Chocně
  3. Orlickým cyklo&in-line královstvím z Chocně do Letohradu

Úvodní snímek: Cyklostezka a 162.036 s EC 221 v úseku Choceň - Brandýs n. Orl. © Václav Vyskočil

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy