Národní den železnice v Hradci Králové bez Hradce Králové

21.10.2015 8:00 Jakub Gregor

Národní den železnice v Hradci Králové bez Hradce Králové

Reportáží z centra oslav Národního dne železnice už zde několik bylo, vesměs spíše rezervovaných. Proto si dovolím pohled trochu jiný, a to výhradně na zvláštní vlaky, které v rámci akce projížděly okolní tratě a přinášely nostalgické zážitky jak cestujícím, tak i diváctvu kolem kolejí. Pohled prostý velkých mašinek, davů lidí kolem a přecpaných nástupišť.

 

 

 

 

NDŽ jsem si chtěl v klidu užít, popojíždět mezi tratěmi rodného Polabí, fotit vláčky a po delší době se oprostit od jakéhokoliv stresu. Bohužel jízdní řády jednotlivých vlaků mi ten poslední bod neumožnily úplně na sto procent, ale nakonec jsem se vracel s pocitem spokojenosti a díky počasí o mnoho lepšímu, než slibovaly všemožné obrázkové předpovědi z českých či skandinávských zdrojů, i s pár fotkami, kvůli kterým stálo za to vyrazit.

Sobotní ráno jsem si ovšem představoval o malinko charismatičtější, ideálně umožňující nějakou pěknou fotku bulíka 464.008 v protisvětle vycházejícího sluníčka. Hutná vysoká oblačnost ale byla proti, takže převod fotky pořízené nedaleko Blešna do černobílé varianty je spíš znouzectnost.


„Bulík“ se vrací z Rychnova nad Kněžnou a přiváží várku návštěvníků NDŽ z východní části
Královéhradeckého kraje

Nyní trochu popřu název a úvod článku, protože do Hradce Králové jsem se přece jen podíval, neboť jsem zde vyzvedával kolegu a měl jsem v úmyslu zvěčnit kousek za nádražím odjezd štokra 556.0506 s nákladním fotovlakem do opatovické elektrárny. Plán mi bohužel zhatil panťák odstavený na kusé koleji, z níž jsem měl v úmyslu fotit, takže se rovnou přesuňme na sever od Hradce Králové. Hned dva vlaky toho dne absolvovaly okruh Hradec Králové – Hněvčeves – Smiřice – Hradec králové. První z nich byl parní, vedený čtyřkolákem 434.2186 a velkým bejčkem 423.009, a tudíž také hodný mého zájmu, na rozdíl od druhého v dieselové trakci.


Čtyřkolák“ 434.2186 v Sendražicích na trati Hněvčeves – Smiřice, toho času již delší dobu
bez pravidelné osobní dopravy


Po úvrati ve Smiřicích se do čela vlaku dostal i dosavadní postrk 423.009, zde u Lochenic

Nyní se vraťme ke zmíněnému nákladnímu vlaku, který se vydal do elektrárenské dominanty krajiny mezi dvěma východočeskými krajskými městy. Přesněji řečeno ty vlaky byly ve skutečnosti dva: již zmíněný první z nich měl i na zpáteční cestě v čele štokra 556.0506 a na postrku čmeláka T 669.0001, zatímco na druhém se představila přípřež sergejů T 679.1168 a T 679.1529. Ty však již nejely pod slunečními paprsky, nýbrž pod hodně tmavou dekou, která moc nepotěšila desítky fotografů stojících na tělese dálnice D11, z něhož je pěkný výhled na vlečku do elektrárny.

Hustý provoz na trati 031 způsobil poněkud delší pobyt štokra a spol. v Opatovicích, což mi umožnilo přemístit se do této stanice a natočit neplánovaně průjezd přípřeže pětasedem 475.179 a 475.196 a poté i odjezd štokra. Obojí je ke zhlédnutí ve videu přiloženém na konci článku.


Štokr“ v čele nákladního vlaku z opatovické elektrárny …


… a „čmelák“ na opačném konci


Druhý nákladní fotovlak v podání „sergejů“

Jako poslední bod svého programu jsem zvolil druhou parní přípřež toho dne ve složení 534.0432 a 638.1301 (Rakousko). Vlak jel stejný okruh jako předtím pětasedmy, ale v opačném gardu, tedy Hradec Králové – Pardubice – Moravany – Borohrádek - Týniště nad orlicí – Hradec Králové. K jeho foto- a videodokumentaci jsem se dostal kousek před Holicemi a poté i za Třebechovicemi pod Orebem.


Rakousko-česká parní přípřež na lokálce Moravany – Borohrádek


Totéž za Třebechovicemi. Poznámka autora: fotka nezobrazuje realitu daného místa a byla
upravena za účelem nerušené prezentace hnacích vozidel

Takže za mou maličkost bych chtěl vyjádřit poděkování všem, díky nimž jsem si mohl vyfotit vozidla vyskytující se jinak mimo můj akční rádius a tak nějak si v klidu užít focení vláčků na místech, která znám. Závěrem přikládám již zmíněné video, na němž jsou postupně zachyceny všechny parní účastnice Národního dne železnice 2015.

Súvisiace odkazy