Ve vlaku není nad dětské kino

8.9.2015 8:00 Radka Hořínková

Ve vlaku není nad dětské kino

Táta říkal, že pokud bude čas a Jízdenka na léto, tak si uděláme výlet ČD railjetem z Břeclavi do České Třebové. Bylo oboje, tak jsme se tedy ve středu 26. srpna tohoto roku všichni tři vydali na rodinný výlet tím novým vlakem, ve kterém je dětské kino. Abychom měli jistotu, že si sedneme, tak máma koupila pro nás všechny už předem místenky.

 

 

 



Z Olomouce jsme jeli rychlíkem číslo 812, který ale přijel na třetí nástupiště od Břeclavi místo druhého, kde byl napsán. Hned se ptám táty, proč jede jinam. Odpověď byla, že chybí ještě dodělat nějaké výhybky, aby vlak mohl od Přerova přijet přímo k druhému nástupišti. Usadili jsme se tedy do sysla a vydali se do Břeclavi s nějakou tou minutkou zpoždění.


„Sysel“ 80-30.029 na R 812 v Břeclavi © Radek Hořínek

V Břeclavi jsme měli něco málo času. Náš vlak RJ 74 Franz Schubert měl odjezd pár minut po poledni. Vydali jsme se tedy na krátkou procházku po městě, kde bydlí strejda Shalomek. Toho jsme nepotkali. Asi byl pracovně zaneprázdněn. Po krátké procházce po městě a doplnění zásob jídla a pití jsme se vrátili na nádraží čekat na náš vlak.


1216.230 na postrku RJ 74 „Franz Schubert“ v Břeclavi © Radek Hořínek

Ten dorazil s nějakou minutkou navíc. Pohodlně jsme se usadili na naše místa v railjetu a vydali se na cestu do České Třebové. Ještě jsme ani neopustili Břeclav a já se přemístila do dětského kina, které v tomto vlaku je. O zábavu jsem měla postaráno. Nejprve sama, potom s další holčičkou a za Brnem už nás tam bylo plno. Cesta celkem rychle ubíhala při sledování Pata a Mata. Na dotaz táty, zda budu chtít z České Třebové taky jet ve vagónu s kinem jsem odpověděla, že ano.


Radka v dětském kině v jednotce „ČD railjet“ © Radek Hořínek

Tak jsme se po přestupu v České Třebové usadili ve vlaku Petr Bezruč v oddílovém vagónu a tentokrát všichni tři rovnou v dětském kině. Na programu byl pro změnu Krteček. Cesta nám poklidně plynula a my se blížili k domovu. Zůstával jenom přesun z nádraží domů, kde máma zjistila, že si mohu jít do parku zajezdit na kolečkových bruslích. Neváhala jsem. Trocha pohybu po dni prosezeném ve vlaku mi přišla vhod.


Radka ztuhlé tělo po projížďce vlakem rozhýbávající © Radek Hořínek

Odkazy:

  1. České dráhy, a. s. - České dráhy chystají do vlaků dětské kino
  2. České dráhy, a. s. - ČD rozšiřují služby pro cestující s dětmi 346 vlaků s vyhrazenými místy a nově dětské kino
  3. Railjet - Pro děti do 10 let
  4. České dráhy, a.s. - České dráhy zavádí další dětské vagóny s kinem
Úvodní snímek: Radka v dětském kině v Ex 151 „Petr Bezruč“ © Radek Hořínek
 
Odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy