Výlet do Medzeva

26.3.2015 8:00 Ondrej Krajňák

Výlet do Medzeva

Košická detská historická železnica (KDHŽ) a Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) sú dve spoločnosti, ktoré úzko spolupracujú. Spoločnými silami sa starajú o údržbu koľajových vozidiel a spoločne sa podieľajú i na opravách a renovácii historických vozidiel. Nie je to tak dávno, keď sfunkčnili skutočný vrak motorového vozňa M 131.1538. V súčasnosti spolupracujú na obnove parného rušňa 434.2338 o ktorom tu už bola reportáž.

 

 

 


Spolu organizujú rôzne akcie, nostalgické jazdy a kultúrne programy pre deti na detskej železnici v Čermeli. Aj tohoročná prvá jazda historickým vlakom do Medzeva bola pripravená spoločne. Pred každou akciou je potrebné vozidlá pripraviť. Preto sa v sobotu 14.3.2015 v košickom depe stretla skupina dobrovoľníkov z oboch združení a spoločnými silami pripravili všetky vozidlá na nedeľný výlet. Bolo treba do motorových vozňov natankovať naftu, naplniť nádrže vodou, umyť vnútrajšok i vonkajšie časti vozidiel. Umývanie a upratovanie mali na starosti mladí železničiari z KDHŽ.

Chlapi zospodu mazali kyvné časti pojazdu. Keďže v rotunde, kde sú vozidlá zaparkované, nie je k dispozícii voda, vozne museli z rotundy vyposunovať na koľaj blízku k zdroju vody. Práca išla šikovne, je to zohraná partia, každý vie, čo má robiť. Krátko popoludní bolo všetko hotové, vozidlá sa popristavovali naspäť na svoje koľaje v rotunde a tam čakali do rána na svoju tohoročnú premiéru. Ja som si počas brigády prešiel depo a pofotil takmer všetky stroje, ktoré som tam videl.


810.626-6 na kanále košického depa © Ondrej Krajňák

V nedeľu 15.3.2015 ráno prišli rušňovodiči a ďalší členovia obsluhy do depa už skôr, aby mohli vozidlá vyposunovať a zoradiť. Potom sa celý štvorvozňový vlak presunul do stanice k prvému nástupišťu na koľaj číslo 11. Viac ako pol hodiny pred odchodom vlaku mohli prví cestujúci nastupovať. A nebolo ich málo. Presné čísla nemám, možno ich niekto v diskusii doplní, ale obsadené boli všetky sedadlá. Záujem o túto atrakciu bol veľký. Nechýbal ani náš známy cestovateľ so svojou mamou. Deti sa tlačili do kabíny rušňovodiča, aby mohli aspoň na chvíľu vidieť, ako sa riadi takýto stroj.

Vozne boli zoradené tak, že motorový vozeň 810.626-6 bol v čele vlaku. Za ním bol radený M 131.1125, potom nasledoval prívesný voz Clm 5-2145 a koniec vlaku tvoril M 131.1538, v ktorom je zriadený aj bufet. Záujem o túto akciu prejavila i Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Redaktor nakrútil rozhovor s riaditeľom KDHŽ Mgr. Ľubomírom Lehotským. O 9.50 sme sa pohli smer Moldava nad Bodvou. Jazda prebehla bez problémov. V Moldave sme stretli protiidúci nákladný vlak U. S. Steel Košice, ložený vápencom, ktorý ťahal rekonštruovaný rušeň 774.501-1 (ex. T 669.0501, resp. 770.501-5).


Vlak U. S. Steel Košice s 774.501-1 na čele © Ondrej Krajňák

V Moldave nad Bodvou bola krátka prestávka. Vlakvedúci bol v dopravnej kancelárii vyzdvihnúť kľúče a vybaviť ostatné formality pre jazdu po dirigovanej trati. Dostali sme voľno a pokračovali sme po trati, ktorá mala kedysi dávno číslo 41 r. Táto 15 km dlhá trať z Moldavy nad Bodvou do Medzeva spolu s krátkou odbočkou Počkaj - Baňa Lucia patrila k miestnej železnici Košice - Turňa nad Bodvou. Prevádzka na tejto trati i s odbočkou bola zahájená 1.8.1894. Osobná doprava na necelé tri kilometre dlhej odbočnej trati z Počkaja do Bane Lucia bola ukončená po uzavretí bane v roku 1969.

Potom trať slúžila ešte asi dva roky pre nákladnú dopravu na odvoz banských strojov a zariadení. Fyzicky znesená bola až v polovici deväťdesiatych rokov. Vlaky z Moldavy nad Bodvou do Medzeva prestali premávať 2.2.2003. Osobnú dopravu zabezpečovali najskôr motorové vozne M 131.1, neskôr rad 810. Nákladná doprava ešte funguje. Ako som videl v Medzeve, vyváža sa drevo. A sme v Medzeve. Toto malé mestečko má bohatú históriu. Koho história zaujíma, si to prečíta. Spomeniem len to, že z Medzeva pochádza bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster. Tento pán je vášnivým cestovateľom, fotografom a filmárom.


Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej © Ondrej Krajňák

Vlastní staré fotografické prístroje a kamery. V Medzeve zriadil múzeum kinematografie. Len škoda, že v nedeľu nie je otvorené. Po príchode do Medzeva podal riaditeľ KDHŽ podrobné inštrukcie o ďalšom programe. Ako prvá akcia, sa konala jazda motorovým vozňom 810.626-6 do Jasova a späť. Záujem o túto jazdu bol veľký. Motoráčik bol riadne natrieskaný. Kto sa nezúčastnil tejto jazdy, išiel do hvezdárne, kde si mohol pozrieť expozíciu planetária. Akcia sa konala práve na Svetový deň hvezdární a planetárií. V priestoroch hvezdárne je aj menšia kaviareň v ktorej bol podávaný guľáš, káva a nealko nápoje.

Po návrate z jazdy do Jasova, prišli do hvezdárne aj ostatní účastníci výletu. Ja som si po skonzumovaní guľášu prezrel námestie, pozrel som si aj stanicu. Hneď naproti stanici stojí veľká fabrika. Kedysi sa to volalo Strojsmalt. V súčasnosti tam pôsobia iné firmy, takže fabrika celkom neskončila, ale vyrába sa tu oveľa menej ako sa tu vyrábalo v minulosti. Jediný priemysel, ktorý tu dobre funguje, je ťažba dreva. Vidieť aj na fotkách na stanici pripravené vagóny na nakládku dreva. A drevo je asi jediný tovar, ktorý sa na tejto trati ešte prepravuje. O pol druhej popoludní sa pomaly začali cestujúci vracať z mesta na stanicu.


Súprava čaká na cestujúcich © Ondrej Krajňák

Museli počkať na obsluhujúci personál, nakoľko vozne boli uzamknuté. Do druhej boli všetci na svojich miestach a o 14.00 vlak vyrazil do Košíc cez Moldavu nad Bodvou. Motorový vozeň 810.626-6 bol ráno pri ceste tam na čele, aj pri ceste naspäť bol na čele vlaku. V Moldave opäť krátka prestávka a pokračujeme ďalej do Košíc. Cesta prebiehala plynulo a krátko po pätnástej hodine sme zastavili v Košiciach pri druhom nástupišti na siedmej koľaji. Cestujúci sa rozpŕchli do svojich domovov, no vlaková čata ešte musela odviezť súpravu do depa, odstaviť vozne do hál rotundy a až tak sa ich práca skončila.

Odkazy:
  1. Detská železnica Košice
  2. Klub historických koľajových vozidiel

Úvodná snímka: Súprava pred odchodom z Medzeva © Ondrej Krajňák

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy