Zvelebení města, které znamená likvidaci nádraží

9.11.2013 8:00 Martin Kalousek

Zvelebení města, které znamená likvidaci nádraží

Postupný útlum železnice v Karlových Varech má další reálnou podobu. Po několika letech chátrání opuštěných budov v areálu depa Karlovy Vary dolní nádraží došlo k jejich demolici. Současně proběhla v areálu bývalého depa i likvidace kolejiště, která teď pokračuje v obvodu stanice.

 

 

 

 

 

Na pozemcích, které po depu a vytrhaném kolejišti zůstanou, by měla být v budoucnu vybudována nová městská čtvrť, ve které se s místem pro železnici moc nepočítá. Z celého dolního nádraží by podle jedné studie měla zůstat jen jednokolejná zastávka. Tak tedy nakonec může dopadnout snaha o využití drážních pozemků, které leží ladem. Projekt nakonec spolkne i to, co se dodnes používá.


Dopravní terminál Karlovy Vary dolní nádraží s kolejovou částí (20.12.2008)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

A to ještě můžeme být rádi, že tam projektanti s nějakou železnicí vůbec počítali. Podle developerského projektu takzvaného Central Parku Karlovy Vary by na pozemcích o rozloze 13 hektarů po dolním nádraží a v jeho okolí mělo vzniknout nové multifunkční kulturní centrum s obchody, službami a kancelářemi. Navrženo je i náměstí s kolonádou, promenádou a veřejný park podél řeky Ohře. Zapomenuto samozřejmě není ani na hotely, aquapark a zábavní centrum.


Jedna z vizualizací projektu Central Park; zdroj: www.karlovy-vary

Po demolici depa, bývalého traťového okrsku a snesení některých staničních kolejí má následovat dekontaminace zamořené zeminy. Vzhledem k tomu, že projekt je rozdělen do několika fází, které budou dokončovány v závislosti na aktuální situaci trhu a vývoji hospodářství se nechme překvapit, jak bude zvelebování města na úkor železnice a likvidace dolního nádraží v Karlových Varech pokračovat.


Budova terminálu byla dokončena v roce 2001 s přispěním Evropské unie (20.12.2008)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Odkazy:

  1. Karlovy Vary dolní nádraží – Wikipedie
  2. Central Park Karlovy Vary na Virtuálním infocentru Karlovy Vary
  3. CENTRAL PARK Karlovy Vary - Stavby Karlovarského kraje
  4. Vary v roce 2050: Central park, lety na západ i pošta plná důchodců - E15.cz - magazín

Úvodní snímek: Kdysi frekventované místo vjezdu do depa dnes označuje červený terč (31.8.2013) © Martin Kalousek

Odkazy a obrázky v textu doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy