Ohlédnutí za jednou cestou do železniční historie

6.1.2012 8:00 Veronika Kluková

Ohlédnutí za jednou cestou do železniční historie

Poslední den předloňského roku jsem se obula do kmotříka. Bez servítků a bázně hany jsem si pustila pusu na špacír. V onom dílku jsem kromě toho negativního psala i o děním pozitivním. Možná to byl podnět k výletu loni do Bratislavy na Rendez. Taky jsem si tam vzpomenula na jeden výlet do krásné přírody Křivoklátských lesů.

 

 

 


Kmotřík
si v průběhu roku nechal digitalizovat část svého i mého archívu, tak jsem se rozhodla (nejen) jeho fotky použít a doplnit je nějakým tím písmenkem. Tak vás všechny zvu obrazově do Železničního muzea Českých drah., které se, jak všichni víme, nachází v Lužné u Rakovníka.


„Kmotřík“ na dobovém snímku z 19.11.2005 v Týništi n.O. © PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše cesta za poznáním nového místa začala v pátek 16.9.2005 odpoledne, kdy jsme v Olomouci nasedli do vlaku a směřovali do Prahy, kde jsme měli nocovat u mých příbuzných a o den později v sobotu v doprovodu Čmoudíka vyrazit gumokolem nejen do Lužné. Radek nás vyzvedl na smluveném místě v Praze a v autě nebyl sám. Měl tam svoji čtyřnohou souputnici Kaču. Cesta probíhala poklidně v přátelské debatě.


Ilustrační snímek „Čmoudíka“ vznikl 26.9.2008 v Ústí nad Labem © PhDr. Zbyněk Zlinský

Po příjezdu na místo činu jsme si zakoupili vstupenky do areálu. Bylo obrovskou výhodou, že v onen den nebyla žádná akce, tudíž bylo možno si v klidu projít prostory, pokochat se pro mne hlavně parními kráskami a vyfotit si vše dostupné. Čmoudík se občas s někým pozdravil a pronesl pár slov a hlavně nám dělal průvodce po muzeu, kde jsme byli vlastně poprvé.


423.001 a 422.025 v Lužné u Rakovníka při popisovaném výletu 17.9.2005 © Radek Hořínek

Na každém takovém výletě jednomu vyhládne, tak jsem se usadili v jídelním voze, abychom si dali něco dobrého k snědku a uspokojili svoje chuťové buňky. Což se tehdy povedlo a mohli jsme se pak posilněni kochat vystavovanými exponáty. Ne všude vozíme kmotříkovy proslulé normované bagety. Všechno netrvá věcně a my opět usadili v Čmoudíkově gumokole a uháněli zpět ku Praze, kde je prý blaze. Cestou zpět jsem si vymohla na našem průvodci jednu návštěvu.


498.022 není v Libni, ale v Ústí nad Labem, a to opět 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Tak jsme směřovali do Libně, kde spokojeně odpočíval albík. Bez možnosti ho vidět by nebyla návštěva Prahy a setkání s přítelem to pravé ořechové. Albík spokojeně odpočíval v hale a já se mohla podívat na místo, odkud se někteří vyvolení mohou za jízdy kochat krajinou kolem trati.


Toto by autorka viděla z „albíka“ v České Třebové 3.9.2006 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Čas byl neúprosný a Čmoudík se potřeboval přemístit na další místo, tak nás dovezl na hlavní nádraží, kde si kmotřík udělal nějaký ten snímeček. Sedlo se na krtka a jelo se do Střešovic s přestupem na autobus na Hradčanské. Večer jsme líčili zážitky našim ubytovatelům. V neděli jsme vrátili zpět domů do Olomouce se vzpomínkami.

 
Radčina velká radost z vánočního dárku, který dostala 24.12.2011 © Radek Hořínek

Teď vedeme debaty doma, že bychom se tam mohli vydat všichni tři, ať i Radka může využívat svůj vánočních dárek, dětský fotoaparát. Hrozně moc si ho přála. Na otázku, co ním bude fotit, přišla rychlá odpověď a já po ní zůstala jako opařená. „Vlaky!!, přesně zaznělo hrdě z její dětské pusy. Teď se moc těším, až ji na VLAKY.NET budeme registrovat, aby mohla za pomoci hlavně tatínka vkládat své fotky.

Titulní snímek: T 669.0001 v Lužné u Rakovníka dne 17.9.2005 © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy