Z Vrábieľ za hranice (všedných dní)

21.11.2011 8:00 Bc. Jozef Gulík

Z Vrábieľ za hranice (všedných dní)

Väčšina miestnych tratí na Slovensku prežíva zo dňa na deň, z roka na rok, a bez nádeje na lepšiu budúcnosť. Tá už dávnejšie nestíha krok s dobou a zostala udýchaná kdesi vzadu. Podobné úvahy sa natískajú, keď stojíme pri koľajniciach, ktoré ledva preleští motoráčik alebo zablúdený manipulák. Ale keď sa v diaľke ozve mocné zatrúbenie a na obzore zjaví dlhočizný had vozňov, znamená to, že nádej ešte žije.

 

     Tak trochu poetický úvod je konfrontovaný s bežnou realitou. Rovnako aj miestna trať v údolí Žitavy s číslom 151 už dávno nie je tým, čím bývala kedysi. Dvojica Mn vlakov 83 710 / 87 311, ktorá ju obsluhuje, prepravuje zväčša pár vozňov ložených drevom a kolorit dotvára už iba "krabička", najčastejšie radu 812.

     Našťastie však existuje komodita, ktorá príležitostne pozdvihuje miestne prepravné objemy a tou je železný šrot, ktorý sa nakladá na železničnej stanici vo Vrábľoch. Surovina zvykne byť vypravená v skupine cca 22 vozňov, zaradená do pravidelného manipulačného vlaku 83 710. Preprava je o to zaujímavejšia, že cieľová destinácia sa nachádza až vo vzdialenom Taliansku, presnejšie v meste Udine, ležiacom na severovýchode krajiny.

Čakanie v stanici Vráble na príchod ranného osem-päťkového osobného vlaku :) Os 5805 s odchodom z Úľan o 8.05 a príchodom do Moraviec o 8.55.

    Nízke a poriadne "zubaté" novembrové slnko vyprevádzalo na cestu jednu z týchto zásielok aj 13. 11. 2011, kedy sme boli s fotoaparátom na potulkách v tomto podmanivom kraji. Hoci išlo o nedeľu, došlo k mimoriadnemu zavedeniu Mn vlaku z dôvodu výluky na moste v úseku Úľany nad Žitavou - Šurany, ktorá by v pondelok jeho jazdu znemožnila.

     Do čela vlaku Mn 83 710 Zlaté Moravce - Nové Zámky sa v ten deň postavil tandem strojov 751.132 + 197. Skupinu 22 Easov ložených železným šrotom ešte dopĺňalo 10 vozňov s drevom, plus služobný vozeň na konci vlaku, a "koncert" pre dve Bardotky (jednu hlasnú a jednu tichú) sa mohol začať. 

Chvíľu trvá, kým sa vyše 30 ložených vozňov rozhýbe, ale pod Dyčkou si už súprava slušne "našľapovala".

751.132 + 197 na peknej rovinke medzi Lúčnicou nad Žitavou a Martinovou ...

... a popri vchodovom návestidle žst Maňa.

Až sa napokon hukot dvoch strojoch vo výkone nesie do ďaleka za zastávkou Malá Maňa.

...

Snímky autor 13. 11. 2011.

Súvisiace trate