Električky na bratislavskú hlavnú stanicu

13.11.2011 18:00 Marek Guspan

Električky na bratislavskú hlavnú stanicu

Text na úvodnej fotografii nevystihuje reálnu situáciu v bratislavskej MHD. Odkazuje síce na nové pravidlo v cestnej premávke platné od 1.11.2011, ktoré dáva na prechode pre chodcov prednosť električke, ale v prenesenom zmysle to už s tými električkami také ružové nie je. Rokmi proklamovaná preferencia električkovej dopravy na bratislavských križovatkách je naďalej iba utópiou a v druhý novembrový deň dostali na frak aj električkové linky na bratislavskú hlavnú stanicu.

 

 

Stav električkovej trate sa rokmi neúdržby zmenil na život ohrozujúci, a tak musela byť električková doprava v úseku od Radlinského ulice až po hlavnú stanicu zastavená. Rekonštrukcia je podľa všetkého v nedohľadne, náhradná doprava - napr. nejakým autobusom X ako v prípade nehôd, medzi Vazovovou a hlavnou stanicou - nie je zavedená, preto cestujúcim prichádzajúcim do hlavného mesta vlakom ostanú k dispozícii iba trolejbusy a autobusy. Samozrejme v nezmenenej podobe ako doteraz, bez nových liniek alebo zahustenia intervalov. Chvíľu sa zdalo, že pokiaľ nebude rekonštruovaná hlavná stanica ako celok s novým zaústením električkových koľají, električková doprava na hlavnú stanicu obnovená nebude. A pretože rekonštrukcia hlavnej stanice sa zatiaľ iba papierovo ťahá už niekoľko rokov, v jej skoré ukončenie asi tak skoro dúfať nemôžeme. V posledných dňoch ale silnejú hlasy buď za skoršiu rekonštrukciu trate alebo aspoň za zavedenie náhradnej dopravy. Viac v odkazoch za článkom.

  
Výstupišťa z nadhľadu, 31.10.2011, Bratislava hl.st. © Marek L.Guspan

V týchto súvislostiach vyznieva výzva Dopravného podniku, ktorú som čítal pod nejakým článkom na internete, aby cestujúci použili na príchod do Bratislavy inú železničnú stanicu, ako výsmech, nakoľko všetci veľmi dobre vieme, koľko vlakov na tie iné železničné stanice v Bratislave naozaj chodí. Najmä zo smeru Trnava a Nové Zámky...


Linka č. 2 prechádza okolo Slovenského rozhlasu smerom zo železničnej stanice, 31.10.2011, © Marek L.Guspan

V nasledujúcich odkazoch som si dovolil zhrnúť aktuálne články o električkovej doprave na bratislavskú stanicu, ako aj časový vývoj zatiaľ len papierového projektu prestavby hlavnej stanice v našom hlavnom meste.

Súvisiace zdroje:

Galéria

Súvisiace odkazy