Se „zamračenou“ na Národní den železnice a zamračeně domů

1.10.2011 8:00 Jiří Řechka

Se „zamračenou“ na Národní den železnice a zamračeně domů

Česká Třebová nebo Děčín, tak zněla otázka, kam se vydat v sobotu 24.9.2001. Po dlouhém zvažování, jedno moje „já“ bylo pro tu a druhé zase onu variantu, jsem se demokraticky rozhodl pro Děčín. Cesta měla trochu rozpačitý začátek, nedal se koupit lístek na protokolární vlak přes internet, takže den předem jsem zajel na Masarykovo nádraží a v pokladně jsem požádal o jízdenku.

 

 



Paní pokladní mně mile sdělila, že vlaky do Děčína odtud nejezdí a až po upozornění, že se jedná o protokolární vlak, se vše napravilo. S jízdenkou v kapse jsem odjel domů. V sobotu ráno odcházím na autobus MHD. Chladné ráno dává najevo, že začíná podzim, v klidu docházím na konečnou maje za to, že mám ještě nějakou tu minutku k dobru a najednou spatřím, jak autobus najíždí do stanice. Nedá se nic dělat, musím se po ránu proběhnout a uvědomuji si, že jsem si ještě neopravil jízdní řád. Na Masarykovo nádraží přijíždím již bez problémů. Na nádraží se pomalu objevují skupinky cestujících čekajících na tento vlak. Včetně mého kamaráda a jeho rodiny. Po najetí soupravy k nástupišti se usazujeme v kupé posledního vozu řady Ba a čekáme na odjezd. Před odjezdem dělám nějaké snímky celé soupravy,vlaková lokomotiva byla zamračená T 478 1010, která je v péči VUZ.


T 478.1010 s protokolární vlakem před odjezdem z Masarykovanádraží © Jiří Řechka

Z Prahy vyjíždíme za slunečního počasí, ale během cesty se podzim opět ohlašuje mlhou, zejména okolo Labe. A protože to vlastně byl vlak pro veřejnost, tak ve stanicích, kde jsme stáli, vystupovali a nastupovali cestující. Do Děčína přijíždíme podle jízdního řádu a já se po výstupu loučím s kamarádem a vydávám se na samostatnou výpravu do PJ Děčín. Po našem příjezdu odjíždí německý parní vlak do Prahy a já si ho nestíhám vyfotit. Z nádraží jezdí Regionova jako pendl do depa a tak toho využívám. V PJ Děčín DKV Praha oslavy teprve začínají a tak ještě zde není mnoho návštěvníků, přesto okolo točny je plno.


Prezentace na točně © Jiří Řechka

Jsem rád, že si můžu vyfotit vrúteckou bobinu, která je zde se zeleným antonem a motorovým vozem M 274 004 modrý šíp. Jsem trochu zklamán, jsem namlsán ze Zvolena z GP, kdy jsem si prohlédl celé depo, zde je vymezen koridor k točně a vše ostatní je neprodyšně uzavřeno. Snímky mám nafocené a do odjezdu do Prahy ještě zbývá dosti času, proto odcházím na děčínské hlavní nádraží. Chci si nafotit běžný provoz a nostalgické parní vlaky. Na několik spojů mezi Prahou a Děčínem byla nasazena i Pendolina. A na jednom nostalgickém vlaku do Kamenice je nasazen motorový vůz M 274.004 modrý šíp. U prvního nástupiště stojí prohlídkový vlak na jehož konci je zařazen nový řídící vůz Bfhpvee 50 54 80-30 003-5.


Řídící vůz Bfhpvee 50 54 80-30 003-5 © Jiří Řechka

Fotím ho přes kolejiště a pro mne a pro další fotografující zájemce je nepochopitelné, že zábrany jsou postaveny takovým způsobem, který neumožňuje vyfotit si jeho čelo. A přítomní pracovníci bezpečnostní agentury nikomu neumožňují udělat si normální snímek, krom těch, kteří mají povolení vstupu do kolejiště. Dotázal jsem se přítomného pracovníka ostrahy na důvody takto nesmyslně postavených zábran. Samozřejmě nevěděl. Neznám důvod tohoto počínání, ale pár lidí to naštvalo. A když nadešel čas mého odjezdu, nastupuji do rychlíku do Prahy, který odjíždí z Děčína. Po cestě si ještě dělám pár dalších snímků a za slunečného odpoledne přijíždím do Prahy.


753.752 v Kralupech nad Vltavou © Jiří Řechka

Já, na rozdíl od těch nebes, spíš zamračen, protože vlastně nevím, jestli jsem spokojený nebo ne - asi jsem zkrátka čekal více. Ale vím, že v neděli mě čeká jízda do Lužné u Rakovníka na setkání brejlovců. A to by měla být moje tečka za zářijovým železničním měsícem.

Titulní snímek: Pára pod děčínským zámkem © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy