Jeseníky v zajetí „brejlovců“

9.9.2011 8:00 Radek Hořínek

Jeseníky v zajetí „brejlovců“

„Krajina náhle zkameněla jako by čekala na malý brutální zázrak, na malý kýč“. Opět si na úvod pomáhám úryvkem skladby jesenické skupiny Priessnitz. Tím malým zázrakem byl výskyt řady 749 v osobní dopravě. A malým kýčem fotka s větrníky pod Ostružnou. Ony totiž berty opustily svoje jesenické državy i v nákladní dopravě a od prvního srpnového dne roku letošního je nahradila čtveřice lokomotiv řady 753.7.

Trio 749.251, 751.119 a 751.141 zůstalo jako provozní záloha a zbylé čtyři 751.041, 751.149, 751.335 a 751.374 se přesunuly do Olomouce. A ani to už není pravda.


Ještě před samotnou třetí dovolenou na stejném místě jsem se vypravil v červnu na Ostružnou a okolí, abych si počkal alespoň na nějakou tu bertu na nákladním vlaku, když byl dlouho předem avizován jejich soumrak a odchod z hor, kterým jejich beztlumičový zvuk vtisknul onu nezapomenutelnou atmosféru. Měl jsem štěstí jenom na 751.141 v ten den, když pěkně brumlala při zdolávání třiceti promilového stoupání z Branné na Ostružnou. K ní jsem přidal pár obrázků provozu onoho dne a zastavil se na penzionu, kde jsme už vloni přislíbili, že se opět vrátíme.

Onen dovolenkový čas nastal 14.8., kdy jsme nasedli v Olomouci do R 903, abychom vystoupili na Ostružné, která se nám stala na několik krásných dní domovem. Hned první den byl potěšující pro oko i pro ucho. Nejprve 749.259 a potom ještě 749.261. Krásné přivítání. V neděli náklady nejezdí, tak jsem byl docela zvědav na pondělí. Díky perfektním dopravním informacím z Jesenicka, které jsou kromě neděle k nahlédnutí na K-reportu v jesenické sekci, byl přehled o pohybu „kundálů“ naprosto perfektní. Takto se mi třeba v pondělí povedlo vyfotit hned všechny tři náklady na Ostružné. K tomu jsme se projeli lanovkou z Ramzové na Čerňavu.

Úterý a středa byly ve znamení výletů. Ten první den vlakem brzy ráno do Písečné. Odtud do jeskyní Na Špičáku a Ranč Orel. Ač den před tím lilo jako z konve, bylo to příjemné. Radka byla spokojená jak v jeskyních, tak i na ranči, kde se projela na koni. Těšila se na Pepu, ale ten letos byl někde na vyjížďce, tak byla posazena na Sokola. Cestou zpět jsem si udělal radost i já. Nejprve rychlík od Jeseníku do Ostravy a po něm i náklad se 753.7 od Zlatých Hor.

Ve středu přišly na řadu jeskyně druhé zvoucí se Na pomezí. Tam jsem byl rád, že se mi povedlo ukecat tu moji dámskou dvojici a mohl si před jejich návštěvou vyfotit náklad z Javorníka ve Slezsku. Nejlepší byla z celého dne krabička sardinek, jak se dal onen den nazvat Os 3607, na kterém byl sólo šukafon. K tomu ještě na vjezdu do stanice Lipová Lázně náklad od Zlatých hor. Sice ne moc povedeně, ale i málo stačí k radosti.

Čtvrtek byl věnován procházce po okolí. Hlavní cílem bylo opevnění z před druhé světové války. Několik bunkrů v lese nad Ostružnou směrem Čerňava jsme objevili a s nimi i jeden pěchotní srub. O oněch částech opevnění vím od časů, kdy jsem na Ostružnou jezdil na pionýrské tábory a byl jsem velice rád, že jsem se na ně mohl po těch skoro dvaceti letech podívat. Byl to vlastně den před naším odjezdem a já si chtěl ještě nějaký ten snímeček pořídit.

Když jsem šel fotit R 907, tak jsem na svém oblíbeném místě potkal skupinku Rakušanů a od nich jsem se dověděl, že na R 907 jede 749.261. To mi udělalo radost, neboť jsem si uvědomil, že páteční R 904 bude v její režii. Radost z toho měla i Radka. Nejlepší bylo z celého focení vypoklonkování osobního vozu značky Škoda, které nechtělo čekat na průjezd nákladu a rychlíku. Jeho řidič se vydal podél kolejí po polňačce, což se neslo s hrubou nevolí mých fotografických kolegů, kteří ho donutili pořváváním a gesty vrátit se zpět.

Pátek byl dnem návratu do Olomouce. Díky tomu, že jsme svoje dočasné útočiště mohli opustit až kolem jedné odpolední, byl čas na fotku 749.261 v oblouku mezi Ostružnou a Ramzovou na R 901 Praděd. Po posledním obědě na horách a dobalení věcí nás čekal přesun na nádraží a odjezd R 904 domů. Na onom rychlíku byla po stanici Zábřeh na Moravě lokomotiva 749.261. Pěkný rozjezd s ní fíra předvedl při odjezdu z Rudy nad Moravou. Jela svižně a byla škoda, že ji v Zábřehu na Moravě střídalo eso s dvojící béček od Šumperka. Víceméně včas náš vlak dorazil k prvnímu nástupišti hlavního nádraží v Olomouci. Dovolená skončila a třeba i ta další bude tam, kde ty předchozí.

Titulní snímek: 753.764 na Mn 83232 projíždí Ostružnou © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy