„Conrad Vorlauf“ učinil rázný krok ke svému znovuzrození

28.8.2011 18:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: Společnost železniční Výtopna Jaroměř

„Conrad Vorlauf“ učinil rázný krok ke svému znovuzrození

V pátek 26.8.2011 zažilo železniční muzeum v Jaroměři zajímavé setkání. Jeho cílem bylo představení významného okamžiku v renovaci parní lokomotivy „Conrad Vorlauf“ z roku 1873. Nadace OKD s podporou dopravní skupiny AWT věnovala částku 500.000,-Kč, tj. asi 1/3 nákladů na opravu kotle, psalo se v pozvánce, které jsme bohužel využít nemohli. S kotlem jsme se ale setkali o den později.

 
 
 
 
 
 
Stalo se tak na královéhradeckém Smetanově nábřeží, kde byl veřejně prezentován v rámci 9. mezinárodního nábřeží paromilů, na něž jsme vás před časem pozvali a pochopitelně vám nezůstaneme dlužni ani následnou reportáž, která vyjde v průběhu nadcházejícího týdne. Lokomotivní kotel se tam ocitl cestou do dílen kolínské firmy SEA CZ, a.s., jejíž pracovníci mu vrátí plnou funkčnost, stejně jako tomu učinili už v případě jiných parních lokomotiv. Transportu předcházela pochopitelně nezbytná příprava a následná manipulace, jejichž průběh až po skládání kotle v Kolíně ukazují připojené snímky Bohuslava Škody a Ondry Kašpara ze SŽVJ.
 

Manipulace s kotlem stroje 411.019 "Conrad Vorlauf" ve výtopně Jaroměř dne 26.8.2011
 © SŽVJ
 
Tomu všemu předcházel významný sponzorský počin, který naznačil už úvod tohoto článku. Železniční muzeum v Jaroměři vystavuje ve své autentické, sto let staré výtopně unikátní historické lokomotivy. Nejstarší z nich je čtyřnápravová parní lokomotiva Conrad Vorlauf s vlečným tendrem pro nákladní vlaky z roku 1873. Tu se snaží Společnost železniční výtopna Jaroměř už několik let opět uvést do provozu. Na opravu jejího kotle teď zásadně přispěla i Nadace OKD a skupina AWT, a to částkou 500.000 Kč, píše se ve společné tiskové zprávě zúčastněných stran. V ní se také můžete dočíst o historickém významu jediné uchované lokomotivy své řady.
 

Typový výkres lokomotivy řady 411.0 ČSD (ex 171 KkStB, pův.VII ÖNWB);
 zdroj: www.spolecnost-zeleznicni.cz
 
Její příslušnice byly v našich zemích známy pod přezdívkou zeměplaz a postupně nesly řadové označení VII (u Rakouské severozápadní dráhy – ÖNWB), 171 (u Císařsko-královských státních drah – KkStB) a 411.0 (u Československých státních drah – ČSD). Z celkem vyrobených 62 čtyřspřežních lokomotiv s uspořádáním D m2 a vlečným tendrem z let 1873 až 1883, z nichž roku 1918 převzaly ČSD do svého parku 59 strojů, se do dnešní doby zachoval právě tato jediná. O jejích osudech jsme se na tomto místě už před časem stručně zmínili, ale mnohem podrobnější životopis najdete na stránce jaroměřského muzea jí věnované.
 

411.019 už coby vrak před uvedením do vystavovatelného stavu v roce 1974;
 zdroj: www.spolecnost-zeleznicni.cz
 
Pro tuto chvíli (v budoucnu jistě vznikne příslušná stránka našeho Malého atlasu železničních vozidel) si z něj připomeňme to, že lokomotivu 411.019 získalo z hodonínské cihelny, kde dosloužila, v roce 1971 do svých sbírek Národní technické muzeum. To ji nechalo uvést do vystavovatelného stavu pro svou expozici ve stanici Kořenov. Po jejím zániku putoval stroj do depozitáře, odkud byl zapůjčen do jaroměřské výtopny. První úvahy o opravě parní lokomotivy VIIa 340 do provozního stavu se zrodily mezi členy společnosti hned při její přepravě z Čelákovic do Jaroměře 8.2.1992, můžete se dočíst v úvodu přehledu etap její renovace.
 

Ještě nerozebraná lokomotiva 411.019 "Conrad Vorlauf" ve výtopně Jaroměř © SŽVJ
 
Vzhledem k tomu, že postup prací, které měly vést k vytčenému cíli, můžete sledovat krok za krokem nejen v textu předchozího odkazu, ale také v doprovodné fotogalerii, nemá smysl se u něj tady zdržovat. Co naopak smysl má, je vyzdvižení nezměrného a vskutku mravenčího úsilí, které všichni zúčastnění realizaci onoho původně spíš jen snu věnovali. A nešlo jen o vynaložení volného času, všemožného umu a fyzické námahy přímo „na place“, nýbrž také (a někdy zejména) o úsilí organizační, směřující k zajištění potřebného materiálu, ale především finančních prostředků. K tomu účelu také vznikla první veřejná sbírka, následována sbírkou druhou.
 

Přehled darů na informačním panelu u kotle stroje 411.019, vystaveného na hradeckém
 Smetanově nábřeží dne 27.8.2011 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Jak vidno, poslední sponzorský dar výsledky obou sbírek vysoce předčil a umožnil učinit zásadní pokrok na cestě k reinkarnaci dávné mašiny, ale ani bez těch nesčetných příspěvků drobných by to nešlo. Máte-li zájem na tom, aby se v červnu příštího roku na koleje vydala naše nejstarší provozuschopná lokomotiva, můžete se na úspěchu podílet i vy. Nejlépe zakoupením certifikátu na jednu trubku kotlovou v hodnotě 3 500,- Kč nebo 150,- €. Konkrétní podrobnosti se dovíte prostřednictvím kontaktů SŽVJ. Ostatně nejde jen o dokončení opravy lokomotivy, ale také o zajištění dobové soupravy k ní. I to bude ještě běh na dlouhou trať.
 

Rozpracovaná 411.019 "Conrad Vorlauf" v jaroměřské rotundě dne 11.9.2010
 © PhDr. Zbyněk Zlinský
Prameny a odkazy:
  1. Železniční muzeum Výtopna Jaroměř
  2. Národní technické muzeum
  3. Nadace OKD
  4. Advanced World Transport - Komplexní dopravní a logistické služby
  5. SEA CZ, a.s - Opravy parních lokomotiv.
  6. kkStB 171 – Wikipedia
  7. Lokomotiva 411.0
  8. Rakouská severozápadní dráha - Wikipedie
  9. Nadšenci z Jaroměře bojují za záchranu vzácné lokomotivy - reportáž ČT 24

Titulní snímek: 411.019 jako neprovozní exponát NTM v žst. Kořenov; zdroj: www.spolecnost-zeleznicni.cz

Galéria

Súvisiace odkazy