Uhranka na Zahorí

7.3.2010 8:00 Ivan Wlachovský Zdroj: Tatraturist

Uhranka na Zahorí

Milé pozvanie došlo do redakcie VLAKY.NET. Cestovná kancelária Tatraturist usporiadala dňa 21. 2. 2010 nostalgickú jazdu pre holandských turistov. Také pozvania sa neodmietajú.

Krásne počasie v nedeľu 21. februára bolo priam predurčené k výjazdu do prírody.  Hneď ráno nastalo balenie, príprava kamery, fotoaparátov, nabíjanie bateriek. Už som pomaly chcel vyhnať drobizg z postele keď zazvonil telefón. Juro Kubáček oznamoval zloženie súpravy vlaku pre dnešnú fotoakciu. „Uhranka pôjde zo Zohoru do Plaveckého Podhradia uhlím vpred“,  oznámil. To stačilo na to, aby sme odchod smer Záhorie o nejakú tú hodinku – dve odložili. Vôbec som nebol proti. V kľude sme sa pripravili a zišli. Niekedy okolo obeda sme vyrazili ako päťčlenná skupina (Doktorka, Víchrica, Uragán, Rajio, Pio). Cesta do Plaveckého Podhradia ubehla v pohode. Na naše veľké prekvapenie v ŽST Plavecké Podhradie bolo ticho a klud. Nad Plaveckým hradom krúžili paraglajderi a nič nenasvedčovalo prítomnosti parného vlaku. Už, už sme sklamaní chceli odísť, keď sa ozvalo výrazné húkanie Uhranky.

© Radovan Plevko
© Radovan Plevko

Stála za oblúkom pripravená na fotografovanie. Bleskovo sme vybalili svoju aparatúru a venovali sa nie prírodným scenériám, ale len a len vlaku. Z ničoho nič bolo okolo nás množstvo tešiacich sa Holanďanov.  Chvíľka na rozhovor s chlapcami od KPHŽD Bratislava a už sme aj skákali do auta, aby sme sa premiestnili za Plavecké Podhradie. Rovnaké miesto si vybral aj Juro Stréber, ktorý sa na nás škeril už na stanici.

© Luďka Wlachovská
© Luďka Wlachovská

Očakával som, že vláčik prehrmí okolo nás, ale nestalo sa tak. Malebný oblúk inšpiroval aj Holanďanov a tak si na mieste urobili malú fotozastávku.  Po chvíľke sme pokračovali niekde za Rohožník, kde sme trpezlivo čakali na prechod súpravy okolo nás. 

© Luďka Wlachovská
© Luďka Wlachovská

Od Rohožníka vedie cesta príliš ďaleko od železnice a ďalšiu zastávku sme museli  posunúť až k Zohoru. V diaľke sme viackrát videli súpravu vlaku, ktorá viac-menej putovala paralelne s nami.

Čakanie pred Zohorom sa zdalo nekonečné. Vlak zastavil ešte v Lozorne. Škoda, netušili sme o tom. Dočkali sme sa a súprava za divokého piskotu prehrmela ponad diaľnicu a už aj vchádzala do ŽST Zohor

© Radovan Plevko
© Radovan Plevko

Zohor, ako križovatka železničných tratí, lokálky  Zohor - Záhorská Ves, hlavnej trate Kúty – Bratislava a tej našej Zohor – Plavecký Mikuláš nás privítal vyľudnenou stanicou a prechodom nákladného vlaku.

© Luďka Wlachovská
© Luďka Wlachovská

© Radovan Plevko
© Radovan Plevko

Radosť turistov kazila akurát neuveriteľne ošarpaný rušeň ČD. Čo už. Akú mala, takú dala... Po chvíľočke dorazila aj Karkulka, ktorá robila požiarny vlak. Nastal veľký posun a spojená súprava sa vydala smerom do Bratislavy. My sme sa zas vydali pozdĺž trate po tankodrome a horko  ťažko sme zachytili prechod súpravy na bývalej odbočke Devínske Jazero. Tu sme aj ukončili našu dnešnú foto – filmovaciu akciu.

© Radovan Plevko
© Radovan Plevko

Na záver mi neostáva nič iné ako poďakovať Tatraturistu za pozvanie.

autor fotografie: Radovan Plevko
video formát wmv. 30,8 MB. 6 min, 10 sek. © Ivan Wlachovský.

Fotografie: MUDr. Luďka Wlachovská a Radovan Plevko, video: Ivan Wlachovský.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy