Tip na cestu: Za tramvajemi do Liberce vlaky ČD

5.2.2009 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: Dopravní podnik města Liberce, a.s. a České dráhy, a.s.

Tip na cestu: Za tramvajemi do Liberce vlaky ČD

Koho zajímá tramvajová (a popř. též městská autobusová) doprava, může ve dnech 16.2.2009 až 1.3.2009 projet celou síť linek Dopravního podniku města Liberce, a.s. zdarma a ušetřit tak 70,- Kč za jednodenní jízdenku. Tato nebývalá možnost souvisí s mezinárodní sportovní akcí, která se v oněch dnech ve městě pod Ještědem koná.

 

 

 

Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 je už od samého počátku jeho příprav provázeno všelijakými zajímavostmi, mnohdy i příchuti skandální. Vesměs se však netýkají dopravy obecně a kolejové zvláště, takže si jich nemusíme všímat. Nicméně jedna z těch zajímavých záležitostí před časem zabloudila i na naše stránky. Šlo o myšlenku k dopravě polských návštěvníků tohoto sportovního svátku využít železniční trati Szklarska Poręba – Harrachov – Tanvald, k čemuž bylo třeba zprovoznit od roku 1945 nevyužívaný přeshraniční úsek. Z tohoto záměru, ještě loni živého, však nakonec sešlo.

Pohled z hraniční čáry u Hararchova na tehdy ještě zcela zarostlý polský úsek tratě směr Szklarska Poręba (18.8.2007) © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!

I když se tedy Liberecko onoho dopravního průlomu v souvislosti s konáním mistrovství světa nedočkalo, neznamená to, že se na železnici v dotčené dny nic nezmění. K jakýmsi změnám přece jen dojde, třebaže jen „mírným“, jak je samy České dráhy nazývají v nedávno zveřejněné aktualitě. Jestliže tedy návštěva kraje pod Ještědem v předmětných dnech nenabízí mnoho zajímavého fandovi železničnímu, nadšenec tramvajový si může užít v úvodu zmíněné možnosti k bezplatné projížďce po tratích pouliční (a vlastně i meziměstské) dráhy liberecké. Která je přitažlivá nejen některými zajímavými typy tramvají, ale především provozem na dvojím rozchodu.

Plán sítě MHD LIberec - ZOBRAZ ve formátu PDF!

Liberec byl jediným městem na území České republiky, kde se zachovala tramvajová síť o rozchodu 1 000 mm. I když v roce 1990 začala její postupná rekonstrukce na rozchod normální, neubralo jí to na exotičnosti. Spíš naopak, protože v současné době zde můžeme vidět tramvaje obou rozchodů na témže úseku (Viadukt - Fügnerova - Lidové sady), tedy na kolejové splítce. Jak dlouho ještě budou jezdit v této trase a dále na meziměstské trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou úzkorozchodné tramvaje, to není jasné. Dnešní tramvajová spojnice sousedních měst měla být nahrazena prvním úsekem projektu Regiotram NISA, který byl však pozastaven.

Splítka rozchodů 1 000 a 1 435 mm před nádražím (18.8.2007) © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!

Stát se ale může ledacos, a proto by případní zájemci o liberecký tramvajový provoz v jeho současné velice zajímavé podobě neměli váhat a oněch dnů, kdy funguje zdarma, využít. O možnosti bezplatného cestování se na stránkách libereckého dopravního podniku praví: Po dobu konání MS v klasickém lyžování Liberec 2009 od 16.2.2009 do 1.3.2009 včetně bude dle pokynů zřizovatele DPML, a.s., Statutárního města Liberec a s ohledem na požadavek organizačního výboru FIS mistrovství světa v klasickém lyžování LIBEREC 2009, DOPRAVA MHD V LIBERCI ZDARMA, a to na všech linkách včetně tramvaje do Jablonce nad Nisou. 

"Metrovky" č. 42 (typ T3 ) a č. 62 (typ T3m) ve vozovně (19.1.2008) © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!

Do Liberce se tak určitě vyplatí v době konání mistrovství světa vydat nejen za účelem návštěvy sportovních akcí. Všechny další aktuální i historické informace najdete v následujících odkazech. České dráhy dnes vydaly tiskovou zprávu o posilových vlacích a výhodném cestování do Lïberce, kterou najdete tady

Prameny a odkazy:
  1. Dopravní podnik města Liberce, a.s.
  2. Tramvaje Liberec
  3. Společnost pro veřejnou dopravu - Liberec
  4. Vozový park Liberec
  5. ČNDS - dopravní portál: Liberec
  6. Aktuální počasí v Liberci – webová kamera zaměřená na vozovnu DP
  7. Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009
  8. Městské informační centrum Liberec

Titulní snímek: Rekonstruovaná tramvaj typu Vario LF č. 54 na lince č. 3 dne 18.8.2007 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy