Žilinská zriaďovacia stanica a RD Žilina

8.11.2007 9:00 Mgr. Peter Králik, Marián Majerčík,Miroslav Králik

Žilinská zriaďovacia stanica a RD Žilina

Na spiatočnej ceste z Grand Prix vo Zvolene sme spoločne pripravovali a plánovali ďalšie akcie, kde by sme mohli vyraziť a rozšíriť si svoje železničné obzory. Jeden z návrhov padol na návštevu Žiliny, teda presnejšie na prehliadku tamojšieho rušňového depa a areálu zriaďovacej stanice. Veď kto z priaznivcov železníc by takúto lákavú ponuku odmietol?

Konečne prišiel očakávaný deň D. Ráno sme sa všetci traja stretli v Okoličnom v osobnom vlaku do Liptovského Mikuláša, odkiaľ súprava pokračovala ďalej ako Os 7880 Liptovský Mikuláš – Žilina. Chladné ráno naznačovalo, že nás čaká príjemné a slnečné septembrové počasie. Cesta ubehla pomerne rýchlo a približne o pol desiatej sme už vystupovali na žilinskej stanici. Hneď na stanici nás zaujala pražská 151.008. Vyčkali sme ešte na príchod R 602 Čingov a potom sme sa začali presúvať popri žilinskom depe do areálu zriaďovacej stanice.

 

Žilinská zriaďovacia stanica slúži najmä pre potreby nákladnej dopravy. Rozkladá sa pri hlavnej trati číslo 120 Bratislava – Žilina, ktorá ňou prechádza. Zriaďovaciu stanicu tvoria dve samostatné zriaďovacie sústavy koľajísk, ktoré sú navzájom prepojené – stará a nová harfa. Systém týchto dvoch koľajísk mala doplniť ešte zriaďovacia stanica v Tepličke nad Váhom. Priaznivcom železníc netreba pripomínať, ako skončila jej výstavba. Na zriaďovacej stanici je k dispozícii cca. 30 koľají, pričom koľaj č. 9 a 11 slúži pre potreby kombinovanej dopravy. Starú harfu tvorí 18 koľají a nová harfa umožňuje vytvárať nákladné vlaky na 12 koľajách.

 

Počas našej návštevy sme sa mohli presvedčiť, že ani v súčasnosti nezíva žilinská zriaďovacia stanica prázdnotou. O oživenie nákladnej dopravy a práce na zriaďovacej stanici sa postarala automobilka KIA. Ťažký posun vykonávajú žilinské motorové rušne radu 771 a elektrické jednosmerné lokomotívy radu 110. Dozvedeli sme sa, že utvorené vlaky v žilinskej zriaďovacej stanici odchádzajú rôznymi smermi: Žilina – Košice, Žilina – Zvolen, Žilina – Čadca/ČD, Žilina – Zwardoň/PKP, Žilina – Lúky pod Makytou/ČD, Žilina – Bratislava, Žilina – Komárno. Rušňový personál RD Žilina zabezpečuje vozbu vlakov všetkými spomínanými smermi.

Po prehliadke zriaďovacej stanice nás čakala ešte návšteva rušňového depa v Žiline. Rušňové depo Žilina slúži pre potreby osobnej aj nákladnej dopravy. Prehliadku sme začali najskôr v motorovej časti. Prevládajú tu najmä rušne radu 742, 751 a 771. Tie zabezpečujú vozbu manipulačných nákladných vlakov na trati Žilina – Rajec, Žilina – Púchov, Žilina – Čadca. Z motorových vozňov je v Žiline deponovaný rad 811. Okrem prevádzkyschopných HDV našu pozornosť upútali aj staršie stroje, často ešte s červeným náterom a žltým výstražným pruhom ako rušeň 751.114 a 771.142.

 

Medzi odstavenými rušňami sme objavili aj Hektora 721.089. Tento rušeň si pamätáme z nášho rodného mesta, kde roky slúžil ako záloha. Dokazuje to nápis na boku kabíny, kde sa dá prečítať RD Liptovský Mikuláš. Neskôr bola mikulášska vozebná stanica začlenená pod žilinské RD, a tak z niekoľkých vozidiel zmizol tento už historický nápis.

Nakoniec sme našu pozornosť zamerali na elektrické rušne. Náš záujem sa sústreďoval prevažne na žilinské bobiny. Počas našej návštevy boli v žilinskom depe odstavené 4. Zaujímavosťou bola 140.001 zo znakom SK – Cargo. Obísť sme nemohli ani modernejšie elektrické rušne; veď vedľa seba tu stáli peršingy snáď vo všetkých farebných kombináciách, ktoré je možné u nás vidieť. Spoločnosť im robili ešte rušne radu 363 ZSSK. Flotilu Carga tvoria v Žilina rušne radu 110 a 183. Na naše sklamanie sme tu už nenašli ani jedného zástupcu radu 121. Dozvedeli sme sa že boli zrekonštruované a odpredané PKP.

 

Keďže sa pomaly blížil čas odchodu, poďakovali sme sa nášmu sprievodcovi a pobrali sa pomaly na žilinskú stanicu. Ešte posledné zábery na medzinárodný R 434 Kysuca v čele so 162.008 ZSSK a treba nasadať na spiatočný vlak do Liptovského Mikuláša.

Zo Žiliny sme odchádzali plní zážitkov a nových poznatkov o žilinskej zriaďovacej stanici a tunajšom rušňovom depe. Cesta naspäť prebiehala pokojne a my sme opäť mohli začať plánovať ďalšiu akciu. Ale o to už bude iná reportáž...

Foto: Mgr. Peter Králik, Miroslav Králik

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy