Labutia pieseň okuliarnikov na trati do Viedne

21.9.2007 4:17 Garin Zdroj: ÖBB

Labutia pieseň okuliarnikov na trati do Viedne

S príchodom GVD 2008 sa skončí prevádzka okuliarnikov radu 754 s vlakmi EURegio na trati Bratislava hl. st. - Marchegg - Wien Sdbf. Rakúske Spolkové železnice požiadali ZSSK o revíziu dohody o nasadzovaní hnacích vozidiel. Rušne radu 754 ZSSK ale aj 2143 ÖBB sa zjavia na spomínanej trati už len výnimočne a v plnom rozsahu by ich mali nahradiť Herkulesy radu 2016 s vratnými súpravami CityShuttle.

 

 

 

Rakúske spolkové železnice ÖBB ponúkli Železničnej spoločnosti Slovensko prenájom a kompletný servis dvojice rušňov 2016 s vratnými súpravami CityShuttle s riadiacim vozňom. Podľa informácií z ÖBB sa cena za denný prenájom jednej súpravy s rušňom pohybuje v rozpätí 1500 - 1700 eur. Cena za údržbu, resp. opravy sa približuje úrovni, ktorú poskytuje pre ZSSK domáca Železničná spoločnosť CARGO Slovensko.

Rakúska strana už dlhší čas čelí kritike cestujúcich, že zastaralé slovenské rušne radu 754 a rakúske radu 2143 sú nespoľahlivé. Ich časté neschopnosti spôsobujú meškanie a odrieknutia vlakov. "Okuliarniky" i "vrtuľníky" ako fanúšikovia tieto rušne dôverne nazývajú, sú príliš hlučné a nespĺňajú medzinárodné ekologické normy. Tiež nie je tajomstvom, že rakúski vodiči rušňov nemajú slovenské okuliarniky príliš v láske. Zlé jazyky dokonca hovoria, že Rakúšania s nimi nevedia jazdiť, ale berme to s rezervou a úsmevom. Slovenská strana na druhej strane tvrdí, že ani moderné Herkulesy nie sú spoľahlivé, o čom svedčia záznamy v prevádzkových knihách. No toto tvrdenie Slovákov môžeme s trochou nadhľadu považovať za diplomatický manéver a reciprocitu. Mal by viesť k optimálnemu riešeniu pre obe strany. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii SR pohrozilo, že navrhne redukciu spojov na trati z Bratislavy do Viedne. V konečnom návrhu GVD 2008 však nedošlo k žiadnej redukcii.

Bratislavská flotila rušňov radu 754 by sa mala v dalšom grafikóne využívať na tratiach do Komárna a Prievidze. Je otázne, či na týchto rušňoch ešte zostane rakúske vlakové zabezpečovacie zariadenie INDUSI. Možno áno, aby mohli okuliarniky 754 v prípade núdze urobiť záskok. Rušne 754 patria k segmentu, ktorý robí vedeniu ZSSK vrásky na čele. Začína sa na nich prejavovať vysoký vek a sú čoraz poruchovejšie. Aj keď sa zatiaľ neuvažuje o ich náhrade a, žiaľ, vo výhľade nie je ani prípadná remotorizácia a modernizácia, Železničná spoločnosť bude rozhodne musieť prijať určité opatrenia. Oproti elektrickej trakcii, kde rušne radu 350 a 362/363 prešli modernizáciou, motorová trakcia zostáva popoluškou.

Rakúskej strane pri ponuke nejde o to, aby presadila na výkonoch do Viedne svoj rušňový a vozňový park. Má záujem, aby ZSSK mohla preklenúť obdobie kým si zadováži vlastné moderné rušne a vozne, ktoré budú spĺňať kritériá, na aké je tamojšia cestujúca verejnosť zvyknutá.

Motorové rušne radu 754 ZSSK ako jediné z hnacích vozidiel bývalých ČSD jazdia hlbšie do vnútrozemia Rakúska. Aj táto zvláštnosť sa však onedlho skončí.  Natíska sa otázka, kedy ZSSK pristúpi k nákupu, resp. prenájmu moderných asynchrónnych elektrických rušňov. Zvlášť, ak okolo roku 2012 by mal byť zelektrifikovaný úsek Devínska Nová Ves - Marchegg - Gänserndorf. Ak ZSSK nemá v tomto smere víziu, nebude mať čím do Rakúska jazdiť.

V balíčku ponuky ÖBB je aj návrh na dlhodobý prenájom štvorosých motorových vozňov radu 5047, ktoré v ostatných rokoch vytvárajú spojenie medzi Bratislavou a Gänserndorfom, významným uzlom na Severnej železnici Viedeň - Břeclav.

Po štedrom nákupe nových motorových vozňov typu Talent a Desiro, zostane približne 80 motorových vozňov radu 5047 zo 100 vyrobených nadbytočných. V Rakúsku sa teraz živo diskutuje, či je výhodnejšie ich odpredať, prenajať, alebo modernizovať, pretože už nedosahujú vysoké štandardy ÖBB.

V prípade dohody medzi ÖBB a ZSSK by mali motorové vozne radu 5047 pravdepodobne jazdiť v päťdňovom obehu z Gänserndorfu do Bratislavy a odtiaľ do Záhorskej Vsi a Komárna. Ušetrené motorové vozne radu 810 by ZSSK mohla použiť na prestavbu na "bagety" radu 813/913.

Technické údaje o motorových vozňoch radu 5047 ÖBB

Číslovanie: 5047.001-100
Výrobca: Jenbacher Werke
Roky výroby: 1987-1995
Usporiadanie osí: 2'B'
Typ: motorový vozeň
Rozchod: 1435 mm
Dĺžka cez nárazníky: 25.420 mm
Hmotnosť v službe: 43,7 t
Maximálna rýchlosť: 120 km/h
Trvalý výkon: 419 kW
Priemer dvojkolesí : 840 mm
Hnací agregát: MTU 12V183TC12
Prenos výkonu: hydraulický
Počet motorov: 1
Prídavná brzda: elektropneumatická
Vlakový zabezpečovač: PZB
Klimatizácia -
Miest na sedenie: 62
Alternatívny rad: 5147

 

Vyzerá to tak, že na Marcheggskom viadukte (z roku 1848), azda najfotogenickejšom mieste trate Devínska Nová Ves - Marchegg - Wien Sdbf., sa čoskoro s okuliarnikmi rozlúčime. Ich pôsobenie na trati z Bratislavy do Viedne bude patriť od začiatku platnosti GVD 2008 nenávratne minulosti. Fotografi si iste nenechajú ujsť posledné dni pôsobenia bratislavských "štvoriek" na historickej trati do Viedne.

Slovenskí a českí fanúšikovia železníc majú k okuliarnikom mimoriadny citový vzťah. Tieto rušne z ČKD Praha nás sprevádzajú životom už od rokov 1978-80. Pomaly tridsaťročné stroje však majú svoj zenit dávno za sebou.  A zatiaľčo sa vo vnútroštátnej vozbe okuliarniky iste ešte pár rokov udržia, zahraničné správy budú vyvíjať neustály tlak, aby boli na medzištátnych spojoch nahradené rušňami, ktoré spĺňajú prevádzkové a i čoraz prísnejšie a záväzné ekologické normy.

 

 

Tandem dvoch "štvoriek" s Nitranom (Wien Sdbf. - Bratislava hl. st. - Nitra) na Marcheggskom viadukte v zime 2004/2005

 

 

Okuliarnik 754.005 s vlakom EURegio na Marcheggskom viadukte počas povodní v máji roku 2006.

 

 

Rakúska časť Marcheggského viaduktu z pohľadu zo slovenského územia cez rieku Moravu.

 

 

 754.005 ZSSK na Stadlauskom moste ponad Dunaj vo Viedni koncom zimy 2004.

 

 

Motorový vozeň 5047.050 ÖBB putuje v májový podvečer roku 2006 po Marcheggskom viadukte do Gänserndorfu. 

 

ZDROJ: ÖBB (Rakúske spolkové železnice, Viedeň)

Snímky: © 2007 PhDr. Marián Dujnič

Súvisiace trate

  • ŽSR-100: Bratislava - Devínska Nová Ves - Marchegg (AT)

Súvisiace odkazy