Spanilá jízda Vindobony

2.6.2007 16:10 Richard Jakl

Spanilá jízda Vindobony

Dne 17. května 2007 zavítala na území České republiky historická motorová jednotka ÖBB - Blauer Blitz – Modrý blesk, vyrobená v roce 1954 firmou SGP, jež byla v letech 1962-1964 nasazována na legendární expres Vindobona z Vídně do Berlína.

Tato jízda byla objednána společností ÖBB PV-Erlebnisbahn ve spolupráci se spolkem Club Blauer Blitz v trase Wien Hbf.- Gmünd – Veselí nad Lužnicí – Tábor – Praha Vršovice – Beroun – Nižbor a Křivoklát, kde byla po výstupu cestujících odstavena v žst. Roztoky u Křivoklátu. Vlak doprovázeli čeští strojvedoucí jako piloti a vlakový doprovod. O cestující se starala vlastní posádka ze spolku Blauer Blitz Wien.

Po prohlídce místního hradu, byla opět přistavena na zastávku Křivoklát pro nástup cestujících a poté pokračovala v trase Rakovník – Žatec – Odb. Droužkovice – Kadaň – Karlovy Vary dolní nádraží. Po výstupu cestujících byla jednotka odstavena v prostorách PS Karlovy Vary a střežena bezpečnostní agenturou.

 

Účastníci z řad rakouských příznivců železnice měli v Karlových Varech připraven víkendový program. Návštěvy místních památek (prameny. Becherovka, porcelánka atd.), výlet na úzkorozchodnou dráhu v Jöhstadtu a další aktivity. Čtyřdenní výlet pro 1 osobu vyšel na 450 € včetně všech dalších výdajů (penze, jízdné, ubytování, vstupné, atd.). Ve vlaku se podávala jídla na místo formou roznášky a k dispozici byl i bistro vůz s nabídkou nápojů i točeného piva. Posádka informovala cestující o místech, jež se projížděli.

 

V neděli 20. května 2007 byla opět přistavena k nástupišti v Kalových Varech dolní nádraží a po nástupu se vydala v trase Bečov nad Teplou – Mariánské Lázně – Plzeň hl.n. – Ražice – Tábor – Veselí nad Lužnicí – Gmünd – Wien Südbf.

Bližší informace je možné získat na adrese www.club-blauer-blitz.com.  

Složení jednotky:
VT 5145.01 – prototypový motorový vůz 2. třídy (čtyři čelní okna)
BT 7645.06 – vložený velkoprostorový vůz 2. třídy
BT 7845.02 – vložený vůz bistrobar (rekonstrukce)
BT 7645.02 – vložený velkoprostorový vůz 1. a 2. třídy
VT 5145.11 – sériový motorový vůz 2. třídy, z části přípravna jídel (tři čelní okna)
Max. rychlost 115 km/h.

 

Zajímavé může být srovnání jednotek používané správami ČSD, ÖBB a DR na vozbě expresu Vindobona, i když dnes jen pomyslně. (viz. Železnice 5/1993, Bittner - Motorové vozy řad 850-854).

Galéria

Súvisiace odkazy