Cafe le wagon

6.11.2006 19:40 Štefan Sopóci

Cafe le wagon

V septembri 2006 Klub cestovateľov železničiarov zorganizoval poznávací zájazd vlakom do Turecka. Z Istanbulu sme cestovali klimatizovaným autobusom po celom zaujímavom Turecku. Táto krajina je vzhľadom na svoju históriu veľmi bohatá na pamätihodnosti, má čo turistom ponúknuť. Od dávnej byzantskej, osmanskej minulosti až po súčasnú modernú prítomnosť. Istanbul, Ankara to bola pastva pre mnohých, hoci tam niektorí boli už viackrát.

Ale skutočnou perlou Turecka je Kappadokia, ktorá sa nachádza hlboko vo vnútrozemí a málokto sa tam odváži cestovať, pre veľkú vzdialenosť. To čo tam vytvorila príroda za milióny rokov skutočne stálo zato. Rôzne bizarné prírodne útvary boli ťahákom pre lovcov fotografii a snímok na videokameru. Táto oblasť bola vyhlásená organizáciou UNESCO za kultúrne a prírodne dedičstvo sveta.  Zastavili sme s v Pamukale, Efese, Tróji, Milétach, z Istanbulu sme sa loďou dostali  na krásne Princove ostrovy. Stihli sme sa aj  vykúpať v mori.

Cestou naspäť bol nezabudnuteľný prechod trajektom cez úžinu Dardanely na Európsku časť Turecka. Táto  úžina  Dardanely - Bospor spája Čierne  more  so  Egejským.

 

No a skutočnou lahôdkou bola aj návšteva múzea parných lokomotív v mestečku Selcuk pri známom tureckom prístave Izmir. Múzeum nesie poetický názov Cafe le Wagon. A skutočne je tam úžasná kaviareň, z ktorej popíjajúc kávu sa kocháte pohľadom na nádherné exempláre parných lokomotív zo 40.- 50. rokov, ktoré premávali po tureckých železniciach. Je tam vystavených 36 parných rušňov, ktoré boli vyrobené v Amerike, Anglicku, Nemecku a na prekvapenie aj v bývalom Československu. Do všetkých rušňov sa dá vojsť a vychutnať si ich hrdosť, pýchu  a majestátnosť.

Múzeum je umiestnené v krásnej prírodnej scenérii, plnej exotických rastlín a kvetov. Je mimoriadne udržiavané, čisté a často polievané. Preto je tam stále krásna zeleň. Hoci inde v Turecku je sucho a tráva úplne spálená od veľkých letných horúčav.

 

V obrazovej galérií Vám chcem priblížiť aspoň časť historicky unikátnych parných lokomotív, ktoré môžete vidieť len v tomto  tureckom múzeu. Odporúčam každému , ak bude mať možnosť, aby navštívil toto  pekné múzeum. Nostalgicky som pri tom spomenul, na  naše podmienky, situáciu a prístup.

Bližšie  informácie môžete získať na web stránke www.cafelewagon.com.

Galéria

Súvisiace odkazy