Rýchliky Českých dráh čaká dravá konkurencia zo strany Student Agency

13.12.2005 11:38 -po-

Rýchliky Českých dráh čaká dravá konkurencia zo strany Student Agency

Úspešný český autobusový dopravca Student Agency sa chystá vstúpiť na železnicu. Vo vozňoch "firemnej" žltej farby chce voziť cestujúcich za dva až tri roky. Pre České dráhy (ČD) by to asi bola zatiaľ najvážnejšia konkurencia v osobnej doprave.

Brnianska firma vlani v priebehu niekoľkých týždňov celkom ovládla najlukratívnejšiu autobusovú trasu Brno - Praha a vytlačila z trhu Čebus či Český národný expres. Žlté autobusy získali prevahu i na trasách z Prahy do Plzne a Liberca. ČD zámer Student Agency berú vážne. Riaditeľ Josef Bazala predpokladá, že sa súper zameria na "hrozienka", teda rýchlikové trate, ktoré sú ziskové. "Rovnako ako v autobusovej doprave môžu ovládnuť aj najzaujímavejšie trate," domnieva sa riaditeľ Zväzu dopravy Petr Kašík.

Student Agency si už vyberá vlaky u najväčších svetových výrobcov, ako sú Bombardier, Siemens, Stadler a Alstom. "O ich prenájme rokujeme s lízingovými spoločnosťami," povedal riaditeľ Student Agency Radim Jančura. Sľubuje väčší komfort - sympatické stewardky namiesto sprievodcov, zdarma noviny a trebárs aj čaj. Za ceny nie vyššie ako u Českých dráh.

Firma odmieta hovoriť o konkrétnych trasách, ale predpokladá, že začne premávať expresné spoje. Absolútne najvyťaženejšia je v Česku trať Kolín - Praha. Cestujúci v ČR vlani minuli za cestovné lístky 5,4 miliardy Kč, čo je v prepočte asi 7,069 miliardy Sk. Český štát dal železniciam na dotáciách 4,7 miliardy Kč. Student Agency mala vlani celkové tržby 1,4 miliardy Kč.

 

Súvisiace odkazy