Kyklop se opět objevil v čele vlaku

19.9.2005 6:15 Milan Vojtek

Kyklop se opět objevil v čele vlaku

Bohužel, však s mlčícím motorem kyklopa T499.0002 vyrazil v sobotu na trasu z Ostravy do Valašského Meziříčí zvláštní vlak, který svou podobou evokoval soupravu ze sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.

Souprava patrových vozů, služební vůz původního označení Dsa a brejlovec T478.4068 spolu s kyklopem vytvořily vlak, který skupina nadšenců připravila jako oslavu třicátých narozenin kyklopa.

Ten se vezl na konci vlaku, případně v části cestu jako vlaková lokomotiva za přípřežním brejlovcem a na naplánovaných fotozastávkách dal zájemcům možnost pořídit neobvyklé záběry. Na fotkách se kyklop představoval jako vlaková lokomotiva, což pochopitelně vzhledem ke stavu jeho útrob není možné.

V každém případě hlavní organizátoři Jan Šantrůček a Petr Konečný připravili unikátní akci. Vždyť kromě výroby „původních tabulek“ pro brejlovce museli zajistit revize kyklopa, aby mohl vyjet na trať a vyřídit spoustu dalších věcí. Není třeba dodávat, že nic není zadarmo, a tak i tahle sranda opravdu něco stála. No a pak se na trati začali objevovat lidé, plně vybavení fototechnikou a kamerami, kteří se slovy, že jedou jen tak náhodou kolem, chtěli seznam dalších fotozastávek. Také kvůli parazitům na nadšenci placené akci byly obě lokomotivy při přesunech mezi fotohalty znetvořeny převěšenými tabulkami ČD a podobně.

Ano, samozřejmě, člověk si na veřejně přístupném místě může fotit, co se mu zlíbí, tedy i soupravu s kyklopem. Ale jestliže skupina lidí vlastními penězi umožní podobnou akci, pak by si platí exkluzivitu svých obrázků a není divu, že si tuto výsadu chrání maskovacími tabulemi.

Že kyklop přišel ke svému jménu zásluhou velkého reflektoru pod okny, není nic nového, že dva kusy lokomotiv vyrobila v letech 1974 až 1975 lokomotivka ČKD taktéž není novinkou, ani fakt, že jim patří československý rychlostní rekord motorových lokomotiv. První kus po požáru již neexistuje, dvojka sloužila na zkušebním okruhu v Cerhenicích a zůstala zachována pro muzejní účely.

Přikládám pár fotek, vzhledem k nemoci mého Nikonu D 100 pořízených malou digikrabičkou, snad ale i tak přiblíží atmosféru akce.

Galéria

Súvisiace odkazy