Siemens a ruské štátne železnice RZD podpísali zmluvu o dodávke vlakov

12.4.2005 9:55Zdroj: Reuters

Siemens a ruské štátne železnice RZD podpísali zmluvu o dodávke vlakov

Siemens a ruské štátne železnice RZD podpísali zmluvu o dodávke vlakov.
Nemecký strojársky konglomerát Siemens podpísal dnes prvú časť zmluvy o dodávke vysokorýchlostných vlakových súprav pre ruskú štátnu železničnú spoločnosť RZD.


K podpisu zmluvy došlo v prítomnosti nemeckého kancelára Gerharda Schrödera a ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý navštívil hannoverský medzinárodný veľtrh venovaný priemyselným technológiám, s cieľom podpory nemecko-ruskej spolupráce.
Dnes podpísaná dohoda v hodnote 42 miliónov EUR (v prepočte 1,632 miliardy SKK), sa týka prípravných technických prác, ktoré budú ukončené v júli 2005. Konečný kontrakt na dodávku 60 vysokorýchlostných vlakov, s prepravnou rýchlosťou až do 300 km/h, by sa mal podpísať v lete tohto roku.
Vlaky budú jazdiť na trati Moskva - Petrohrad a Petrohrad - Helsinki, a taktiež budú spájať ruské mestá ako Omsk a Novosibirsk, a Moskvu s Nižným Novgorodom. Výroba vlakov bude z veľkej časti prebiehať v Rusku, prvé vlaky by mali byť dodané koncom roku 2007.
Putin na tlačovej konferencii s Schröderom povedal, že Rusko chce počas 15 rokov trvania kontraktu celkovo investovať 1,5 miliardy EUR. Informovala o tom agentúra Reuters.

Odkaz na stranku RŽD, kde je original spravy v azbuke: http://www.rzd.ru/agency/pnews.html?pnews_id=26670&he_id=654