37 miliónov pokuta Železničnej spoločnosti

5.11.2004 13:04

37 miliónov pokuta Železničnej spoločnosti

Bratislava - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR udelil Železničnej spoločnosti pokutu 37 miliónov Sk za zneužívanie dominantného postavenia v nákladnej doprave. Úrad tak rozhodol na základe toho, že ZSSK pri poskytovaní služby nákladnej železničnej dopravy nedala svojim zákazníkov rovnaké podmienky nakoľko vybraným spoločnostiam netransparentným spôsobom poskytovala provízie.

Udelenie pokuty zo strany PMÚ je už pritom definitívnym druhostupňovým rozhodnutím, ktoré jeho Rada vydala po námietkach na predchádzajúce prvostupňové rozhodnutie úradu. Teraz má ZSSK už len takú možnosť, že sa môže odvolať na Najvyšší súd SR. Zmluvy s výhodnými províziami ZSSK uzatvorila podľa PMÚ s rakúskou spoločnosťou EXPRESS-Interfracht Internationale Spedition GmbH ako aj s jej dcérskou spoločnosťou Express Slovakia Medzinárodná preprava a tiež s firmami Proxar Slovakia Internationale Spedition so sídlom v Košiciach a rovnako so švajčiarskou NAKURAIL AG.

PMÚ okrem pokuty železniciam tiež nariadil, aby sa už ďalej zdržali poskytovania podobných provízií. Protiprávny stav musia železnice odstrániť do 30 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti konečného rozhodnutia úradu zo 14. októbra. ZSSK musí teda svoje chyby napraviť už do polovice tohto mesiaca.

ZSSK považuje rozhodnutie Protimonopolného úradu SR (PMÚ) za nezákonné, a preto proti tomuto rozhodnutiu podá v zákonnej lehote žalobu na Najvyšší súd SR. ZSSK je presvedčená, že využila bežné obchodné nástroje v záujme presadenia sa na prepravnom trhu. Medzi štandardné obchodné nástroje patria rovnako zľavy na stanovenej cene za prepravu tovaru. Aj keď ZSSK má dominantné postavenie na železničnom dopravnom trhu, žiadnym svojim konaním toto svoje postavenie nezneužíva a podniká v súlade s príslušnými právnymi predpismi. -rp-

Súvisiace odkazy