Zmeny na ruských železniciach

28.9.2004 16:22

Zmeny na ruských železniciach

Moskva/Rusko - Čína je jeden z najväčších obchodných partnerov Ruska. Preto chcú Ruské železničné dráhy (RŽD) investovať v priebehu šiestich rokov do modernizácie a rozšírenia železničných tratí, spájajúcich Rusko s Čínou, viac ako miliardu dolárov.

Po stretnutí predstaviteľov ruských a čínskych železníc by mali dohodu podpísať na budúci mesiac. V súčasnosti sa medzi Čínou a Ruskom prepravuje okolo 30 miliónov ton tovaru. Do roku 2010 by sa toto množstvo malo zdvojnásobiť.

Ropovod, ktorým má prúdiť ropa z východnej Sibíri do Číny, ešte nie je vybudovaný. Rusi však na dokončenie nechcú čakať a ropu budú do Číny dopravovať po železnici. V tomto roku by to malo byť 8 miliónov ton ropy a na budúci rok 15 miliónov ton. V nasledujúcich rokoch investujú RŽD do modernizácie tratí 12 miliárd rubľov a predpokladajú, že investície sa vrátia do šiestich rokov. Ďalších 16 miliárd rubľov ich bude stáť vybudovanie paralelnej trate s traťou vedúcou do Zabajkalska, ktoré sa nachádza na hraniciach s Čínou. Terajšiu trať chcú zmodernizovať do roku 2008. -jk-