Problém Bratislavy by mala vyriešiť integrovaná doprava

2.7.2004 16:11

Problém Bratislavy by mala vyriešiť integrovaná doprava

Bratislava - Mesto a Bratislavský samosprávny kraj by mali v septembri spoločne založiť obchodnú spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava. Obe strany v nej budú mať 50-percentný podiel. Založenie už schválilo mestské zastupiteľstvo, teraz je na rade kraj. Integrovaná doprava bude využívať spoje niekoľkých dopravcov - Dopravného podniku Bratislava, SAD Bratislava, Železničnej spoločnosti a Bratislavskej regionálnej koľajovej spoločnosti. Budú ich môcť využívať obyvatelia celého Bratislavského kraja.

Bude to nezávislá odborná inštitúcia, ktorá do leta budúceho roka pripraví projekt integrovanej dopravy v regióne, tak aby bola ekonomická a efektívna.

BID bude pripravovať verejné súťaže, organizovať dopravu, koordinovať cestovné poriadky, navrhovať spoločné tarify, kontrolovať výkony dopravcov, navrhovať objednávateľom dopravy prerozdelenie náhrady za stratu pri výkone dopravy vo verejnom záujme. Integrácia zahŕňa spoje MHD, prímestskej a regionálnej autobusovej i vlakovej dopravy.

V bratislavskom regióne i na území mesta v súčasnosti prudko rastie podiel osobných automobilov na preprave obyvateľov. Dôvodom sú predovšetkým súčasné nevýhody verejnej dopravy - najmä prímestskej autobusovej a MHD, a s nimi spojená nespokojnosť občanov - nepohodlný a nedostatočne rýchly spôsob cestovania, ako aj stúpajúce ceny lístkov.

Po vytvorení systému by mal začať klesať podiel individuálnej dopravy. Odbremenia sa tým najmä cesty smerujúce do centra mesta a je predpoklad, že sa bude v meste tvoriť menej dopravných zápch. Zníži sa tiež záťaž na životné prostredie, pretože dopravný systém, na ktorom sa podieľa koľajová doprava, je ekologickejší. -rp-

Súvisiace odkazy