Dopravné správy

Českým drahám přibývají cestující

České dráhy za devět měsíců letošního roku přepravily téměř 129 milionů cestujících. Meziročně jde o téměř dvoumilionový růst, tedy o 1,5 procenta. [... ] Nárůst cestujících je patrný tam, kde jsou nasazována nová nebo modernizovaná vozidla, a v příměstské dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 44. týždeň

V 44. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 5 smrteľným zrážkam civilnej osoby a vlaku. Tieto tragické prípady sa stali v úsekoch Malacky – Veľké Leváre, Snina – Dlhé nad Cirochou, Vydrník – Poprad-Tatry, v železničnej stanici (ŽST) Hlohovec a Turany.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura se soustředí na vlaky, ale prý zaniknou

Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura se chce v budoucnu věnovat výlučně rozvoji železniční dopravy, což znamená i postupné nahrazování některých autobusových linek vlaky.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Oprava výhybky v Žiline obmedzí dopravu

ŽSR budú od 8. novembra opravovať križovatkovú výhybku na železničnej stanici v Žiline.Výlukové práce, ktoré potrvajú do 10. novembra, sa vykonajú na exponovanom mieste bratislavského zhlavia stanice, vystavenom frekventovanému pohybu vlakov. Počas výluky dôjde k obmedzeniu železničnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kuriozní nehoda u teplického vlakového nádraží

Do podstavce jedné ze dvou soch před vchodem do památkově chráněné budovy vlakového nádraží v Teplicích nabouralo ve středu osobní auto a přes 60 let starou plastiku zbořilo. Vlastník železniční stanice nyní zvažuje, že nechá vyrobit kopii zničené sochy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava priecestia v úseku Príbovce - Rakovo

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v 45. týždni opravu železničného priecestia v úseku trate Príbovce – Rakovo. Účastníci cestnej premávky budú priecestie, ktoré križuje štátnu cestu III / 2160, s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP 0546 obchádzať po vyznačených trasách. Cestujúcich železničnou dopravou práce neovplyvnia a uskutočnia sa bez potreby náhradnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o ČD-Telematiku zajímá policii

Vyšetřovatelé zjišťují, jakou roli sehrálo bývalé vedení Českých drah ve vyjednávání o prodeji podílu v klíčovém vlastníkovi optických kabelů ČD-Telematika. České dráhy měly dlouho zálusk na rodinné drážní stříbro. Manažeři státního dopravce léta usilovali o kompletní ovládnutí stovek kilometrů optických kabelů podél železničních tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR majú nového šéfa

Z predstavenstva dopravného podniku mesta Bratislava, rovno na stoličku šéfa štátneho správcu tratí a niektorých železničných staníc. Taký je príbeh nového šéfa Železníc Slovenskej republiky Martina Erdössyho. Na návrh správnej rady ho vymenoval minister dopravy Arpád Érsek z Most-Hídu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chládek a Tintěra stáhli stížnost kvůli tendru SŽDC

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) přestal zkoumat miliardovou zakázku na modernizaci tratě mezi pražským hlavním nádražím a Hostivaří, kterou v polovině roku nečekaně zrušila Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC). Společnost Chládek & Tintěra totiž vzala své podání zpět a ÚOHS řízení zastavil

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky by mohli štátu zarábať

Analýzu o zavedení štátnych IC vlakov robil Výskumný ústav dopravný.Objednal si ju ešte exminister dopravy Roman Brecely zo Siete. Ministerstvo za ňu zaplatilo takmer 40-tisíc eur s DPH. „Doteraz sme toho neurobili dosť na to, aby bola železničná doprava dostatočne atraktívna. Ľudia sú dnes ochotní zaplatiť za rýchle a kvalitné dopravné služby,“ vraví v rozhovore pre SME šéf Výskumného ústavu dopravného ĽUBOMÍR PALČÁK.

Zozhovor nájdete na tejto stránke.

ČD prohrály boj o jihočeské lokálky

Jihočeský kraj může po několika měsících soudních tahanic uzavřít smlouvu s vítězem tendru na dopravce pro takzvané šumavské lokálky. Krajský soud v Brně zamítl dvě žaloby Českých drah, které v tendru neuspěly. Soud zrušil i předběžná opatření, která vydal. Zakázka je za více než dvě miliardy korun, kraj už dříve jako vítěze vybral dopravce GW Train Regio.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obmedzenie dopravy košickej linky č. 14

Od 7. novembra 2016 do 16. decembra 2016 bude úplne uzatvorená cesta II/547 v úseku od Baránka po hranicu okresu Košice - okolie z dôvodu výrubu drevín pri ceste. Uzávierky budú trvať od pondelka do soboty od 8:00 do 15:00. Z tohto dôvodu bude obmedzená premávka linky 14 ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva se prodávat nebude

Německá státní železniční společnost Deutsche Bahn (DB) zatím dává k ledu plány částečné privatizace svých divizí Arriva a Schenker. Důvodem je rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na trati Mlynky – Dobšinská Ľadová Jaskyňa

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v dňoch od 7. do 11. novembra vloženie mostného provizória na moste medzi železničnými stanicami Mlynky – Dobšinská Ľadová Jaskyňa (v názve stanice sú všetky písmena veľké).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Kdo bude šéfem regulačního úřadu?

Ze čtyř kandidátů bude příští týden vybírat komise šéfa zcela nového úřadu, který má dohlížet nad českou železnicí. Podle zjištění iDNES.cz jsou ve hře i na železnici známá jména: například někdejší generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený nebo bývalý šéf Drážního úřadu Pavel Kodym.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava železničného mosta v Komárne finišuje

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 7. až 10. novembra 2016 realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Komárno – Komárno zriaďovacia stanica – Chotín a v železničnej stanici (ŽST) Komárno zriaďovacia stanica, za účelom opravy a údržby železničného mosta v železničnom kilometri 7,814 nad riekou Váh.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Německu vyjede vlak na raketové palivo

Vodík už desítky let pohání rakety na cestách do vesmíru. Teď se nejlehčí plyn začíná prosazovat i na železnici. Do německých regionů v roce 2018 vyjede první vlak na vodík. Stroj Coradia iLint od strojírenského gigantu Alstom by měl postupně nahrazovat neekologické dieselové motoráky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznaj železničné stanice!

Ako dobre poznáte slovenské stanice?

Test založený na fotografiách železničných staníc ŽSR nájdete na tejto stránke.

Během LOH 2020 bude představen japonský maglev

Japonsko chce světu důrazně připomenout, kde se rodí ty nejrychlejší vlaky. Během letní olympiády v roce 2020 představí nový vysokorychlostní vlak maglev, který zvládne absolvovat trasu Tokio–Nagaja rychleji než letadlo. Do provozu by měl být uveden o sedm let později. Technologii magnetické levitace se Japonsko chystá prodat také Spojeným státům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP mesta Prešov obnoví vozový park trolejbusov

Dopravný podnik mesta Prešov obnoví svoj vozový park o 15 kusov nových trolejbusov. Mesto získalo na ich kúpu dotáciu z Operačného programu integrovaná infraštruktúra vo výške 8,3 milióna eur. Vozidlá vyrobia v Čechách. Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, proces verejného obstarávania bol ukončený, súťaž vyhrala spoločnosť Škoda Electric.

Celú správu nájdete na tejto stránke.