Dopravné správy

Do Vídně žlutým vlakem 4× denně, do Brna co hodinu

Rakousko je dalším cílem expanze železničního dopravce RegioJet. Firma už požádala o kapacitu na trati Praha–Vídeň od prosincového jízdního řádu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rýchliky sa vrátia na na južnú trasu do Košíc

Ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) má v pláne obnovenie priamych rýchlikov z Bratislavy do Košíc po južnej trase cez Zvolen. Dnes ráno sa preto šéf rezortu dopravy vybral spojom z hlavného mesta po tejto trati, aby si ju pozrel a vo vlaku diskutoval so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) o takomto zámere.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslavy 170 let Severní dráhy císaře Ferdinanda

České dráhy by Vás rády pozvaly dne 1. 5. 2017 na oslavy 170 let Severní dráhy císaře Ferdinanda. U příležitosti jubilea vypraví národní dopravce zvláštní vlak tažený parní lokomotivou "Šlechtična", který pojede právě po oslavované trati z Přerova, přes Ostravu až do Bohumína. U příležitosti výročí je připravený doprovodný program: ve speciálním vlaku, ve stanicích Ostrava střed a Bohumín, nebo v Železničním muzeu moravskoslezském. Na oslavy se pak přijde podívat i císař Ferdinand se svou družinou.

Více informací o programu i historii 170 let staré železnice naleznete v přiložené tiskové zprávě
a na plakátě oslav.

Informačné tabule na stránke ŽSR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 20. apríla 2017 sprístupnili verejnosti na svojom webovom sídle http://zsr.sk/ novú aplikáciu Informačné tabule, čím prispeli k väčšiemu komfortu cestovania vlakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Pražský dopravní podnik vyhrál spor o reklamu

Městský soud v Praze zrušil předběžné opatření ve sporu firmy Rencar a dopravního podniku (DPP) vztahující se na provoz reklamy v pražské MHD. DPP loni vypsal soutěž na nového provozovatele reklamy a chtěl mu plochy předat. Rencar následně podal návrh předběžného opatření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ruské vojenské vlaky išli smer Kórea

Situácia okolo diktatúry v Severnej Kórei je stále napätá. Najnovšie zachytili svedkovia veľké presuny ruskej vojenskej techniky k východným hraniciam. Vladimir Putin sa zrejme rozhodol konať, aby predišiel možným následkom v prípade, že by sa Američania rozhodli zaútočiť na Pchongjang.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj proti černým pasažérům v Ostravě se vyostřuje

Lidé, kteří jezdí po Ostravě hromadnou dopravou bez placení, zažívají šok. Od začátku dubna se na ně totiž zaměřují noví asistenti přepravy. Stovky černých pasažérů už donutili vystoupit. A dvěma tisícům neumožnili vůbec nastoupit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka cez Dunaj bude súčasťou bratislavskej MHD

Onedlho by sa mala stať realitou! Developer HB Reavis, ktorý má v Bratislave pod palcom viacero projektov, priblížil svoj zámer postaviť lanovku cez Dunaj, o ktorej ako prvý informoval Nový Čas.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žďár zjednoduší MHD

Městská hromadná doprava ve Žďáře nad Sázavou projde zásadními změnami. Od 1. července bude ve městě pod Zelenou horou jezdit devět autobusových linek. Radnice slibuje přehlednější a pravidelnější uspořádání a také lepší obslužnost průmyslové zóny, pošty nebo nového sídliště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavu čaká výluka električiek

Počas predĺženého víkendu od 29. apríla od 6:30 do 1. mája 2017 do 22:00 nebudú pre opravu trate premávať električkové linky 3 a 5 v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany - Rača. Linky 3 a 5 budú premávať po zmenených trasách a náhradnú dopravu zabezpečí autobusová linka X3 v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany a električková linka X3 v úseku Vozovňa Krasňany - Rača.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava pardubického přednádraží vrcholí

Dlouhá a mrazivá zima a nečekaně objevená obří jáma u lihovaru nezbrzdily opravu náměstí Jana Pernera u pardubického vlakového nádraží. Stavba za zhruba 200 milionů korun bude hotová podle původního termínu do půlky června. Pak bude následovat zkušební provoz

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister nevie, či vlaky v Bratislave pomôžu MHD

Či budú vlaky v Bratislave jazdiť aj ako pomoc mestskej hromadnej doprave už od decembra tohto roku, minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) zatiaľ povedať nevie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ho ešte bude v tejto veci bližšie informovať, keďže ide o pomerne čerstvý návrh.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor SŽDC se squatery o „Kliniku“ pokračuje

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika nevzdali svůj pokus setrvat v budově na pražském Žižkově. Přestože jim objekt v majetku Správy železniční dopravní cesty letos v lednu nařídil soud vyklidit, aktivisté se nestáhli. A před pár dny se navíc proti rozsudku odvolali. Do pravomocného uzavření sporu je tak jisté, že v domě zůstanou. Správa chce přitom do budovy přesunout část svých zaměstnanců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava plánuje nákup elektrobusov

Hlavné mesto chce podporiť rozvoj elektromobility. Nakúpiť preto zvažuje 18 elektrobusov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Bratislava sa zároveň zapojila do projektu Urban-E, cez ktorý chce riešiť rozvoj nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidla. Vybudovať plánuje 50 elektronabíjacích staníc pre striedavý prúd (AC) a šesť staníc na jednosmerný prúd (DC).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát přestane platit noční vlaky na Slovensko

Ministerstvo dopravy končí s doplácením na jedny z nejztrátovějších spojů na české železnici. Od prosince s příchodem nového jízdního řádu přestane u Českých drah objednávat noční vlaky na Slovensko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Érsek potápa súťaž na vlaky do Bystrice

Ministerstvo dopravy zrušilo vo februári súťaž na vlaky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Mali priniesť lepšie služby a nižšie ceny.

Celú (platenú) správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet spouští první linky bez stevardů

Po loňském zkušebním provozu začne RegioJet během léta jezdit na některých autobusových trasách zcela bez doprovodu palubního personálu a podávání horkých nápojů. Služby, které jsou se žlutými autobusy dlouhodobě spojené, nebudou na nově otevírané lince Praha–Špindlerův Mlýn a také připravované lince z Prahy do Klatov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky medzi Štrbou a Východnou

ŽSR zrealizujú v plánovaných denných výlukách od 25. do 28. apríla, v čase od 8.00 hod. do 15.00 hod., súvislú výmenu koľajníc na železničnej trati medzi Štrbou a Východnou. ŽSR uskutočnia výmenu 870 metrov dlhého opotrebovaného koľajnicového pásu v druhej traťovej koľaji, aby zabezpečili požadovanú kvalitu zjazdnosti traťovej koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubice hledají podobu lávky přes nádraží

Město Pardubice ještě může ovlivnit podobu lávky, která do několika let překlene kolejiště a spojí vlakové nádraží a sídliště Dukla. To ostatně na poslední debatě požadovali i zastupitelé. První návrh Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se totiž nesetkal u některých z nich s kladnou odezvou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 16. týždeň

V minulom týždni na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nedošlo ani k jednej zrážke civilnej osoby s vlakom, evidujeme však jednu zrážku motorového vozidla s vlakom, ktorá sa našťastie zaobišla bez zranení. Nehoda sa stala v Zlatnej na Ostrove, kde do zadnej časti nákladného vlaku prechádzajúceho cez železničné priecestie narazilo auto. Z tohto dôvodu bola v danom úseku prerušená doprava takmer hodinu a pol. Zmeškané boli spolu 2 vlaky osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.