Ceny modelov
Dovolil som si pridať túto tému, nakoľko už v iných témach sa objavila dosť bohatá polemika ohľadom cien - je to veľa alebo málo. Rovnako som si všimol aj v inzertnej rubrike, že sa o tom začalo diskutovať.
Keďže však ani inzercia, ani iné rubriky nie sú na túto tému primárne určené, dúfam, že tu nájdete informácie, ktoré potrebujete.
Táto téma by však NEMALA slúžiť ako LAMPÁREŇ, kde sa ideme sťažovať na to, aké je to všetko drahé. Bolo by dobré keby sme tu písali rozumné zdôvodnenia prečo sa nám to zdá drahé (resp objektívne zdôvodnenie, že nie veľmi kvalitný model je predražený a za aj nižšiu cenu sa dá kúpiť aj oveľa lacnejší), alebo naopak, prečo je tá cena dobrá.
Myslím že nielen skúsenejším, ale hlavne začínajúcim modelárom to môže pomôcť sa orientovať na trhu s modelovou železnicou.
Rovnako si myslím, budú otázky typu "je to veľa alebo je to OK", ktoré určie mnohím môžu pomôcť sa správne rozhodnúť, či sa model za tú cenu skutočne oplatí kúpiť alebo počkať na neskôr.
Samozrejme, prepoklad je že sa skôr budeme baviť o malosériovkách a ručne robených modeloch, resp. o komise, keďže cenu fabricky produkovaných modelov nemáme šancu ovplyvniť resp. je podľa môjho názoru na 95 a viac % nastavená tak akurát.
Takže jednoducho - ak sa Vám to zdá drahé - nekupujte. Buď kúpi niekto iný alebo pôjde cena dole ... A hlavne si s tým nelámte hlavu - je to koníček, ktorý by nám mal robiť radosť a nie pridávať starosti ... :-)
podľa toho, čo sa tu predáva a čo tu mnohí píšu, predám lokomotívu.....nejazdená......úloženka......iba odfotografovaná......
čiže, možno polovica modelárov má doma lokomotívy, ktoré nikdy nejazdia, stačil by im stacionárny model, ktorý sa dá voľne ''šúchať'' po koľajach
no a potom mohli stáť analógové bezmotorové lokomotívy možno aj menej ako polovicu
- veľké parné lokomotívy ROCO a Brawa 400 euro hore
- osobné vagóny dvojosé Brawa 80 euro hore
- cibuláky ROCO 80 euro
- štvorosé plošináky na drevo kratšie 35 euro
- štvorosé cisterny 50 euro hore
- štvorosí kontajnerový 70 euro hore
- III. epocha osobáky dvojosé tillig veľmi drahé
- modely Auhagen, Faller, železničné stanice väčšie 80 až 100 euro vyše
Ja som rozpredaval pozostatok mojho kamaráta - mnozstvo cca jeden 3,5 tonovy nakladiak v nákupnej hodnote vysoko 6 miestne cislov Eurách. Kamarát este bol taky pedantny, do svojich 3 zositov napisal kedy to kupil a zaco. Tak sme vedeli aspon orientacne ceny Fulgurexov, Lemaco, MM a japonskych modelov. Tie najdrahšie robili najväcsie problemy. Ani za polovicu povodnej ceny sme ich nevedeli predat. Tie beznejsie este tak obchodnici z Nemecka zobrali. Jeden prisiel s privesom a naraz zobral vsetky TT a uzkorozchodne modely. H0 isli trochu cez Ebay.
Modely boli takmer nejazdene, lebo nikdy nemal kolajisko, len raz za roka prisiel do klubu s modelmi a predviedol co ma noveho.
Bezny obchodnici s modelmi pocitaju 20-30% povodnej ceny. Preto viac ludi take pozostatky rozpredava na burzach, len to zase je strasne zdlhave .
Některých barevnych mutací vyšlo i jen 60 kusů a většina modelů je utopených v Rumunsku (jazyková bariéra....neumí žadný jiný jazyk, neochota poslat poštou...) a tohle je po dlouhe době aukce na evropském poli...tuším je to víc jak 5 let co vůbec nějaká vyšla z výrobní linky...z vlastní zkušenosti Ti mohu říct, že sehnat tyto mašiny je kumšt...AF HGD 11001 jsem sháněl více jak 2,5 roku...a AF 10020 sháním do teď...ku přikladu bulharské verzi této mašiny je jen 35ks (ACME 90016) je pravda, že byla duplicitne vyrobená i od AF Models s jiným inventárním číslem...pokud někdo shání tak občas se nějaká EA 60 vyskytne na olx.ro
EDIT: (zrovna tam jedna 060 je za 4250 lei :-D)...