Barcelonská parková železnica

10.1.2019 8:00 Jakub Rekem

Barcelonská parková železnica

Druhou železničnou atrakciou, ktorú som navštívil počas štúdia v Barcelone, bola parková železnica Tren del'Oreneta. Bola to takmer povinnosť, keďže železnica je umiestnená v rovnomennom parku, len 30 minút od môjho ubytovania. Z centra Barcelony, námestia Plaza Catalunya, sa tam dostanete prímestskou linkou L6/L12 s prestupom v Sarrii, tí, čo neradi chodia do kopca, využijú aj autobus č. 130.


Depo s točňou. © Jakub Rekem

Železnica bola postavená už v roku 1981 vďaka dobrovoľníckemu spolku „El Centre d'Estudis - ModelismeVapor, Barcelona“. Má dĺžku 636 metrov a je tvorená splietkou štyroch koľajníc pre tri používané rozchody: 5,  7¼  a 10 palcov. Vlak prechádza tromi tunelmi, dvomi mostami a oceľovým viaduktom. Jediná stanica má 5 koľají, tri z toho sú len pre 5-palcový rozchod.


Areál stanice s parkoviskom pre kočíky. © Jakub Rekem

Vlaky premávajú každú nedeľu od 10:30 do 13:30. Lístky si kúpite pri okienku zo staničnej budovy, cena je 2 € na osobu. Počas Halloweenu a Vianoc je na železnici vždy pripravený špeciálny program pre deti. Hlavnou akciou je každoročný festival „24-horas de Vapor“, čo je stretnutie európskych modelárov a železnica premáva celú noc. V júni tohto roku sa uskutoční už 35. ročník.


Motorový vlak s lokomotívou č. 41 vchádza do tunela. © Jakub Rekem

Najzaujímavejšou stránkou železnice je vozový park. Na desaťpalcovom rozchode je k dispozícii až 6 funkčných parných lokomotív, vrátane jednej Mallet-ky a jednej Garratt-ky. V zbierke sa nachádzajú aj dve električky a niekoľko motorových lokomotív. Ako to už na parkových železniciach býva, možnosť pohybu bežného návštevníka je kvôli bezpečnosti značne obmedzená a nie je možné si lokomotívy detailne prehliadnuť. Na oficiálnej webstránke je ale kolekcia vozidiel aspoň pekne nafotená.


Motorový vlak prechádza po viadukte. © Jakub Rekem

V areáli je pekné depo s päťkoľajnou halou a točňou pre väčšie rozchody. Modely rozchodu 5 palcov sú deponované v menšej hale na opačnom konci areálu, kde môžeme naopak nájsť presuvňu. V stanici sa nachádza aj nevyhnutný vodný žeriav a vodáreň, či prístrešok so žeriavom a prehliadkovou jamou. V areáli je aj plošina pre nakladanie modelov pri prevozoch.


Parná lokomotíva "Anuska". © Jakub Rekem

Počas mojej návštevy premával jeden parný a dva motorové vlaky, o návštevníkov nebola núdza. Došlo aj k jednému vykoľajeniu, ale obsluha to vzápätí vyriešila. Pre rodiny s deťmi návštevu určite odporúčam, celý Parcdel'Oreneta je pekný a plný atrakcií. V rámci Barcelony nájdete množstvo rovnako zaujímavých príležitostí na trávenie času, je na vás čo uprednostníte. Koho železnica zaujala, na oficiálnej webstránke nájdete aj krajšie fotky ako tie z môjho smartfónu v priloženej galérii.

 

Odkazy:

Galéria

Súvisiace odkazy