V Borohrádku zanikla po výrobě pražců i vlečka

26.10.2016 8:00 Martin Kalousek

V Borohrádku zanikla po výrobě pražců i vlečka

Borohrádek je malé městečko v Královehradeckém kraji, které má své nádraží na trati Choceň – Velký Osek, odkud také odbočuje lokálka do Moravan. I přesto, že není Borohrádek žádnou velkou železniční křižovatkou, měl pro železnici ještě nedávno velký význam. Nacházel se zde totiž výrobní závod na výrobu betonových pražců, který vznikl ze staré textilní továrny už v roce 1955.

 

 

 

 

Právě zde byla tehdy zahájena výroba prvních betonových pražců u nás. Expedice pražců se samozřejmě neobešla bez železniční vlečky, která byla zaústěna do širé trati mezi stanicemi Borohrádek a Čermná nad Orlicí. V dobách největší slávy byla obsluha vlečky prováděna několikrát denně a ucelené vlaky na vlečku nebo z vlečky nebyly žádnou výjimkou. Posun na vlečce zajišťovaly vlečkové lokomotivy řady T 211.


Vrak T 211.0119 v areálu závodu ŽPSV Borohrádek dne 14.3.2002; zdroj: SPŽ

Celoevropská hospodářská recese a šetřící přístup politiků, kteří se přiklonili k redukcím počtu a objemu financí na stavby, modernizace a rekonstrukce železniční infrastruktury nakonec dovedlo společnost ŽPSV k rozhodnutí ukončit výrobu pražců v Borohrádku k 1.4.2012. V závěru roku 2013 pak společnost ŽPSV zrealizovala dle pokynů majoritního vlastníka skupiny OHL prodej celého průmyslového areálu městu Borohrádek.  To má s průmyslovým areálem velké plány, které však s výrobou už nemají nic společného. 


Likvidace vlečky dne 26.7.2016 © Martin Kalousek

A tak bylo jen otázkou času, kdy dojde k likvidaci vlečky, které definitivní konec potvrdila změna územního plánu, podle které se má území po výrobním závodu proměnit v obytnou městskou zónu se stavebními parcelami na prodej. Samotná likvidace vlečky byla zahájena dne 25.7.2016, demontáží vlečkového kolejiště na pozemcích SŽDC za bránou areálu. V dalších dnech došlo ke snesení odbočné výhybky V1, kterou byla vlečka napojena na celostátní dráhu SŽDC Choceň - Velký Osek.


Předvěst krycího návěstidla jde k zemi 27.7.2016 © Martin Kalousek

Současně s likvidací zabezpečovacího zařízení a demolicí stavědla bylo sneseno i krycí mechanické návěstidlo a předvěst, které byly nabídnuty SŽDC na náhradní díly. Druhou alternativou, která se však nakonec nekonala, bylo jejich sešrotování. Zbytek kolejiště v areálu bývalého výrobního závodu zatím zůstává na svém místě.

Reakce starosty města Borohrádek:

Dne 10. listopadu 2016 redakce obdržela elektronickou zprávu, kterou si můžete přečíst v plném znění. A učinila v ní navrhovaná opatření. Současně se panu starostovi omluvila.

(-zz-)

Úvodní snímek: Likvidační práce dne 27.7.2016 © Martin Kalousek

Galéria

Súvisiace odkazy