Vlárská trať bude ovládána dálkově

26.9.2014 8:00 Karel Furiš

Vlárská trať bude ovládána dálkově

Správa železniční dopravní cesty [SŽDC] slavnostně zahájila modernizaci zabezpečovacího zařízení na trati Újezdec u Luhačovic – Vlárský průsmyk. Cílem výstavby je vybudovat na této důležité regionální spojnici kompletní dálkově ovládaný systém dispečerské a řídicí techniky. Nový systém umožní dálkově ovládat zabezpečovací zařízení v několika železničních stanicích současně.

 

 

 

 

To je podstata sdělení tiskové zprávy SŽDC i naší následující reportáže. Redakce magazínu VLAKY.NET obdržela pozvánku na akci, která se konala dne 22.9.2014. Její ředitel se proto obrátil na mne s dotazem, jestli bych se této události mohl zúčastnit. Protože se konala v Bylnici, byl jsem hned rozhodnutý se tam zajet podívat. Před nějakou dobou jsem tudy projížděl a viděl mimo jiné, že se tam ruší mechanické návěstidla, a tak jsem byl zvědav i na současnou podobu stanice, která byla relativně nedávno částečně rekonstruována, jak jsme se mohli také dovědět z dobové zprávy.


Zčásti rekonstruovaná stanice © Karel Furiš

Den předem jsem si zjistil, jak na akci ze své domovské Ostravy pojedu. Varianty byly dvě - jednodušší, ale delší přes Staré Město u Uherského Hradiště, nebo kratší s jedním přestupem navíc přes Horní Lideč. V pondělní ráno jsem usedl do pohodlného vozu IC 101 Moravia. Asi po dvaceti minutách jsem na svém mobilu hledal, jak je na tom EC 121 Hradčany. Když jsem zjistil, že jede téměř na čas, tak jsem se rozhodl přestoupit v Hranicích na Moravě a cestovat přes Horní Lideč, odkud jsem pokračoval méně pohodlnou Regionovou.


Os 23209 Horní Lideč - Bylnice ve výchozí stanici © Karel Furiš

Později, přímo na akci SŽDC v Bylnici, jsem se dozvěděl, že kdybych cestoval přes Staré Město, tak bych se jí nezúčastnil. Byla porucha na trati. a to potrhané dráty, které zpozdily IC 101 Moravia o celé tři hodiny. Po příjezdu do Bylnice jsem si zdokumentoval nové nástupiště a vydal se na nedaleké místo konání slavnosti, tedy do sídla místní provozovny společnosti Kloboucká lesní s.r.o., kam mne nasměrovala mapka, která byla součástí pozvánky na akci. Tam pro ni byla vyhrazena a patřičně upravena zasedací místnost, do níž se pomalu scházeli pozvaní hosté.


Atmosféra v zasedací místnosti © Karel Furiš

Když se všichni pozvaní sešli, nic nebránilo zahájení slavnostní akce. Prví slovo dostal místní starosta Zdeněk Blanař. Krátce přítomné seznámil s historii města a okolí a hlavně dopravy na Vláře. Poté jako druhý se ujal slova ředitel příslušné organizační jednotky SŽDC, Stavební správy východ, Dr. Ing. Václav John. Ten nás seznámil s celou historii železnice u nás a se stavbou Vlárské dráhy. Po té hovořil o modernizaci této trati. Jako třetí se ujal slova ředitele a předseda představenstva a.s. SIGNALBAU Miroslav Jurman. Krátce se zmínil o stavbě tohoto díla.


Hovoří Miroslav Jurman, šéf firmy SIGNALBAU, a.s. © Karel Furiš

Nakonec dostal slovo ředitel montážního závodu Olomouc AŽD Praha, s.r.o. Ing. Zdeněk Bébar. Seznámil nás s bezpečností a budoucím řízení této tratě. Po dokončení bude trať řízena z centrálního dispečerského stanoviště v Přerově, které mohli naši čtenáři navštívit s reportérským týmem VLAKY.NET alespoň virtuálně, prostřednictvím už přes dva roky staré velikonoční reportáže. Poté nastalo vlastní slavnostní zahájení stavby s názvem DOZ trati Újezdec u Luhačovic (mimo) - Vlárský průsmyk v podobě symbolického poklepání na kolejnici, kterou před tím zakrývala zástava Evropské unie coby symbol její spoluúčasti při financování.


Netradiční odhalení předchází tradičnímu poklepání na kolejnici © Karel Furiš

Po slavnostním přípitku proběhla krátká diskuse a při níž bylo nabízeno malé pohoštění. Bavili jsme se o přejezdech, o jejich bezpečnosti, ale i o ořezávání vegetace kolem tratí a dobré viditelnosti strojvedoucích na trať. Krátce po poledni jsem se vydal zpět na stanici. Cestou jsem si zdokumentoval novinky ale i historickou točnu na ruční pohon. Stará výpravní budova je opuštěná a čeká na přestavbu. Vedle ní je nová stavba SŽDC, v níž sídlí výpravčí a je v ní zřízena i čekárna a nové WC. Druhá polovina stanice je v přestavbě, ale bylo po dešti tak, jsem se tam v bahně nechtěl motat. Proto snímků přímo ze stavby v připojené galerii není mnoho.


Pokračující rekonstrukce stanice © Karel Furiš

K domovu jsem cestoval opět přes Horní Lideč, kde jsem si musel počkat na asi dvacet minut zpožděný Košičan. Tuhle dobu jsem využil na pořízení několika zajímavých fotografii. V Hranicích na Moravě jsem měl i přes to zpoždění dostatek času na přestup směr Ostrava, takže jsem vše v pohodě a klidu stihnul, abych mohl pomalu začít pracovat na této reportáži. Její nedílnou (a možná pro někoho hlavní) součástí jsou kromě už zmíněných fotografií také dvě videa. První je věnováno samotnému slavnostnímu zahájení stavby, druhé pak bylo pořízeno ve stanici Bylnice:

Vlaky v Bylnici © Karel Furiš
 
Prameny a odkazy:
  1. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  2. Dálkově ovládané zabezpečovací zařízení – Wikipedie
  3. DOZ trati Újezdec u Luhačovic (mimo) - Vlárský průsmyk – o projektu na stránce SŽDC
  4. Operační program Doprava
  5. Brumov-Bylnice – Wikipedie
  6. Vlárská dráha – Wikipedie
  7. zdroje uvedené pod odkazy v textu
Úvodní snímek: Začátek stanice Bylnice © Karel Furiš
 
Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy