Strakonice se mění

12.7.2014 8:00 Martin Kalousek

Strakonice se mění

Ve Strakonicích byly na začátku května zahájeny stavební práce v rámci investiční akce rekonstrukce staničních kolejí a výhybek. V jejich průběhu dojde k rekonstrukci staničních kolejí včetně českobudějovického a plzeňského zhlaví. V místech stávajících staničních kolejí č. 2 a 5 budou vybudována dvě částečně zastřešená ostrovní nástupiště, včetně podchodu pro cestující.

 

 

 

 

Součástí stavby je rovněž nový technologický objekt pro zabezpečovací a sdělovací zařízení, nová trafostanice a nová rampa. Zároveň bude provedena rekonstrukce trakčního vedení a zabezpečovacího zařízení. Elektromechanické zabezpečovací zařízení doslouží a stavědla budou zbourána. Vzhled stanice se tak celkově změní a na památku zůstanou jen fotografie. Po dvou měsících od zahájení stavebních prací už doznalo změn čejetické zhlaví, bylo zbouráno skladiště a částečně vytrhána druhá staniční kolej. Pracovat se začalo také na stavbě podchodu.


Takový snímek motorového vozu 810.570 ve stanici Strakonice už pořídit nepůjde.
Pohledu na staniční budovu přes kolejiště bude bránit nové nástupiště © Martin Kalousek

Dovětek editorův:

Tolik stručný text, jimiž autor doprovodil své fotografie, které najdete v připojené galerii. Komu se zdá, že je stručný až příliš, ten může najít další informace o stavbě i lokalitě, v níž probíhá, ve zdrojích odkázaných níže. Jako východisko k nim lze doporučit zprávu Strakonické televize ze dne 28. dubna 2014, která upozorňuje také na skutečnost, že cestující během rekonstrukce musí počítat  s přechodným omezením ve vlakové dopravě. Jedno až dvouměsíční výluky se budou týkat úseků směrem na České Budějovice, Plzeň a Blatnou vždy v rozsahu několika kilometrů. Náhradní doprava bude zajištěna prostřednictvím autobusů. (-zz-)


Tento pohled na nákladové a manipulační prostory stanice Strakonice se už změnil
© Martin Kalousek

Odkazy:
  1. Strakonice – Wikipedie
  2. Železniční trať Plzeň – České Budějovice – Wikipedie
  3. Železniční trať Strakonice–Volary – Wikipedie
  4. Železniční trať Březnice–Strakonice – Wikipedie
  5. Železniční stanice Strakonice – fandovské stránky
  6. Rekonstrukce staničních kolejí a výhybek v ŽST Strakonice – oznámení záměru s popisem stavby (formát PDF)
  7. Modernizace železniční stanice Strakonice – výsledky hledání na www.google.com

Úvodní snímek: „RegioPanter“ 650.001/651.001 a „orchestrion“ 810.570 ve stanici Strakonice © Martin Kalousek 

Galéria

Súvisiace odkazy