Zveme vás na páté mezinárodní neformální setkání milovníků drah

8.1.2012 16:11 Martin Ostruszka

Zveme vás na páté mezinárodní neformální setkání milovníků drah

V sobotu 4.2.2012 se uskuteční již 5. mezinárodní neformální setkání příznivců a milovníků železnic. Tentokrát bylo zvoleno jako místo setkání naše nejmladší město Havířov. Zveme vás tedy do města známého svou Sorelou či výchozím a koncovým bodem vlaků společnosti RegioJet.

 

 

 


Naše akce započne již v 10 hodin dopoledne očekáváním účastníků havířovského exkurzu. Máte-li tedy zájem zúčastnit se speciálně pro Vás připraveného poznávání zajímavostí jedinečného města, pak Vás budeme očekávat v impozantní hale v bruselském stylu postaveného havířovského vlakového nádraží. Dle potřeby vyčkáme příjezdu osobních vlaků Os 3414 (příj. 10:04) a Sp 1613 (příj. 10:13). Poté zahájíme komentovanou prohlídku samotné budovy nádraží, která podle posledních informací má být zbourána a nahrazena novostavbou. Neopomeneme ani historii železnice v Havířově či existenci "starého" šumbarského nádraží. Přijedete-li dříve než zmíněnými vlaky, můžete v hale navštívit legendární pivní bar s železničním inventářem a výzdobou.

Přibližně v 11 hodin nasedneme do našeho nasmlouvaného autobusu ČSAD Havířov, který nás pohodlně bude provážet po naplánované trase havířovského exkurzu. Po výkladu o samotné autobusové společnosti a jejich vozidlech se rozjedeme navštívit místo, které má být pro vás malým překvapením, a které samozřejmě má souvislost s železnicí. Po této prohlídce pojedeme obdivovat do ulic města světoznámou Sorelu - architekturu socialistického realismu. Postupně se propleteme celým Havířovem a zamíříme do nedaleké Suché k bývalému dolu František, kde je dnes průmyslová zóna oceněná jako nejlepší brownfield roku 2009 v ČR. Podíváme se i opodál na areál bývalého nádraží Prostřední Suchá, kudy také původně vedla dráha z Havířova do Těšína. Nakonec nasměrujeme autobus zpět ku městu, abychom nakonec dojeli do hotelu Rudolf (bývalého motorestu Formule), kde oficiálně zahájíme naše společné 5. setkání.

Pokud se našeho výletu nezúčastníte, můžete od 13. hodiny atakovat sál hotelu Rudolf (viz odkazy), který se nachází jen kousek od havířovského nádraží. V družné atmosféře si zde po zahajovacím ceremoniálu společně vychutnáme oběd, a poté již v kulturním duchu zhlédneme připravené foto a video prezentace, kterými i vy sami můžete přispět k zajímavému programu setkání. V debatách na různá témata můžete strávit s ostatními přáteli několik hodin, klidně až do pozdní noci. Není problém si akci s námi prodloužit a v Havířově i přespat. Možnost je buďto přímo v hotelu Rudolf nebo nedaleké Boršičance, nebo si lze zajistit nocleh podle svého uvážení kdekoliv ve městě. Sejde-li se alespoň malá skupina zájemců o přespání a příjemného strávení i nedělního času, pak jsme připraveni vám nabídnout již zcela neformální program v podobě výletu do beskydských kopců.

Byli bychom rádi, abyste nám nahlásili svou účast jak na dopoledním výletě, tak na odpoledním oficiálním setkání.
 
V autobusu budeme vybírat malý poplatek ve výši 30 korun za pronájem vozidla. Cena obědu v hotelu bude přibližně 100 korun. Můžete nám také sdělit, zdali si dáte na oběd nabízený guláš nebo svíčkovou.
 
Jakékoliv dotazy a své přihlášky směřujte na kontaktní maily:
 
 
Na vaši účast se těší celý organizační tým. 
Odkazy: 
  1. Hotel Rudolf Havířov - oficiální stránka
  2. Hotel Rudolf na mapě

Súvisiace odkazy