Vlára nebyla jen pára

9.7.2011 16:00 Radek Hořínek

Vlára nebyla jen pára

Hrabat se z vyhřátých peřin ve dvě hodiny v noci není nic příjemného. Co by ale jeden neudělal pro nějaký ten zajímavý snímeček mašinky parní s nástěnkou. O onom dění Shalomek napsal a já, stejně jako v květnovém případě Pálavského okruhu, přidám něco z provozu normálního. Tentokráte to máme pěkně za sebou.

 

 

 


Ono páteční ráno, poslední v měsíci červnu, nebylo moc zpočátku přívětivé. Tmu v Olomouci násobily mraky. Naštěstí z nich nepadala žádná voda a já se mohl po veškerých přípravách a kontrole radaru vydat pěšky nádraží. Cílem cesty byl Kyjov, kde mne Shalomek naložil do svého gumokola a vyrazilo se fotit. Do Kyjova jsem ale málem nedorazil.


„Veselo v Kyjově bývalo, veselo v Kyjově bude...“ © Radek Hořínek

V Otrokovicíh nastoupilo individum vzezření nevábného, kterého vyzval štíplístkek k předložení cestovního dokladu, který nevlastnil. Začala diskuze vystoupení nebo nevystoupení. Z bezďáka dokonce vypadlo, že cílem jeho cesty je Vídeň. Nakonec vystoupil a se zpožděním jsme ze Starého Města u Uherského Hradiště pokračovali dál. Mým a Shalomkovým cílem byl parní vlak směřující do Bratislavy s dvojicí 498.022 + 486.007, ale... 


Je libo „brejlovce“ v zelenině? © Radek Hořínek

Kromě páry po trati SŽDC číslo 340 jezdilo i něco z provozu normálního. Tak jsem si před Slavkovem u Brna vyfotil 754.042, která táhla spěšňák, jímž jsem cestoval z Bzence do Kyjova. V Nemoticích radost udělal krokodýl nulkový čísla 021, který projel na Sp 1721 Litava směr Staré Město u Uherského Hradiště. Nebyl jediným zářezem na kartě. Ještě tu bylo kvatro ze směru opačného.


Snímek nemotický, svým rámcem mechanický © Radek Hořínek

Po jehož odjezdu se dal do pohybu i parní vlak. V Kyjově pro změnu vjel před objektiv vláček s najbrtím řídícím vozem v čele. Kdo by si unifik nevyfotil. S 850.021 se znovu setkáváme ve Veselí nad Moravou. A k tomu ještě jedno kvatro a tím skončila bezdrátová část mise. 814.2 mne nechaly ledově klidným. Cestou na Slovensko a zpět z něj se nic zajímavého neobjevilo k focení. Tak bylo rozhodnuto, že si u Rohatce počkáme na "soubor nezabavených komponent" na Moravii.


Čtrnáctý zázrak s okřídleným šípem vskutku nikdo nezabavil © Radek Hořínek

Ještě před ní jelo eso rychlé reklamní na idéesce, takže šup s ním na kartu. Splněno a moje maličkost je vysazena v Hodoníně. Tam si na nádraží pořídím ještě nějaký ten snímeček a čekám na svůj mírně opožděný R 813. V Olomouci na hlavním si chci ještě vyfotit 380 na odjezdu s Ex 142 Odra. Žel "soubor nezabavených komponent" se nekoná a místo něj je tam 151.004, ani nevytahuji foťák. Holt jedna 380 a s tím se spokojit musím.

Titulní snímek: 842.037 přiváží Os 4110 do Nemotic © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy