Parním osobákem po velkopolské trati bez osobní dopravy

19.5.2009 8:00 Mgr. Jan Guzik

Parním osobákem po velkopolské trati bez osobní dopravy

Na den 18.4.2009 Towarzystwo Przyjaciół Wolsztyńskiej Parowozowni přichystalo další akci z cyklu „S párou Velkopolskem", tentokrát to měl být zvláštní vlak pro příznivce železnice na trase Wolsztyn - Zbąszyń - Zbąszynek - Międzyrzecz - Gorzów Wielkopolski - Świątki. Cestou byla plánována řada fotozastávek. Hlavní atrakcí měl být průjezd tratí Gorzów Wielkopolski - Świątki, na níž byl roku 1991 zastaven provoz.

 
 
 
 
 
Do stanice Baczyna pak poslední vlaky přijely roku 2001. Trať Gorzów Wielkopolski – Świątki byla loňského roku „revitalizována“ kvůli výstavbě rychlostní silnice S3, pro niž bylo třeba dovézt velké množství kameniva. Nákladní dopravu na tomto úseku provozuje výhradně soukromý dopravce Freightliner PL. (Pozn. editora: Zprávu o tom nedávno přinesly také Stránky přátel železnic.)
 
Směrová tabule zvláštního vlaku © Jan Guzik
 
Členové naší skupiny své cestovní plány několikrát měnili. Nakonec se přátelé Maciek Panasiewicz, Piotrek Przygodzki a Andrzej Bożek rozhodli vyrazit o dva dny dříve a fotografovat pravidelné parní vlaky na trati Wolsztyn – Poznań. Já jsem tehdy nemohl počítat se dvěma volnými dny, a tak jsme se dohodli, že přijedu v pátek a potkáme se na trase; v pátek a v neděli budeme fotografovat vlaky pravidelné, zatímco v sobotu se zúčastníme jízdy zvláštního vlaku.
 
Motorová jednotka SA132-008 ve stanici Grodzisk Wielkopolski © Jan Guzik
 
Vyrazil jsem nočním rychlíkem do Poznaně, odkud jsem pokračoval osobákem v podání motorové jednotky SA132-008 do Wolsztyna. Ve stanici Grodzisk Wielkopolski jsem využil delšího pobytu k pořízení několika snímků. Na trase před Wolsztynem jsem se potkal s ostatními členy naší skupiny a jeli jsme fotografovat první vlak vracející se z Poznaně.
 
Ol49-69 na točně výtopny Wolsztyn © Jan Guzik
 
Další parní vlak jel až odpoledne, pročež jsme zajeli do výtopny, kde jsme sledovali přípravy na „XVI. Parowozowe Show 2009“, které se mělo uskutečnit na dva týdny. Odpoledne jsme pak s fotoaparáty lovili parní vlak do Poznaně. Jenže tuto příjemnou činnost ukončila porucha vozu Piotrka Przygodzkého. Auto se nedalo na místě opravit, takže jsme se po jeho odtažení do dílny vrátili parním vlakem do Wolsztyna.
 
Mlžné ráno ve stanici Wolsztyn - jednotka SA132-012 a lokomotiva SU45-128 s vlakem do Pozaně © Jan Guzik
 
Sobotní ráno nás na wolsztynském nádraží přivítalo mlhou. U nástupišť čekaly na své výkony motorová jednotka SA132-012, motorová lokomotiva SU45-128 na pravidelném spoji do Poznaně a náš zvláštní vlak. Jeho soupravu tvořila wolsztynská parní lokomotiva Ol49-59 a tři vozy řady 120A, jímž se říká „bonanza“, v historickém olivovém nátěru. Po vyzvednutí příležitostné jízdenky jsme usedli do vlaku, který vzápětí vyrazil na trať. Počasí nám nepřálo, bylo zataženo a občas pršelo, ale akce probíhala dobře, takže dobrá nálada nechyběla.
 
První fotozastávka - žst. Tuchorz © Jan Guzik
 
Na akci přijeli především zkušení železniční fandové, tudíž její obecenstvo bylo disciplinované. To bylo velice důležité, neboť se na jízdu přihlásilo více než 250 osob (!). Bez problémů jsme absolvovali první fotozastávky. Přes velké množství účastníků probíhala jízda v souladu s jízdním řádem. Nicméně organizátoři, kteří se obávali možného zpoždění v další trase, několik fotozastávek odvolali. Nakonec se ukázalo, že času bylo dost, ale už se bohužel stalo...
 
Zvláštní vlak ve stanici Zbąszynek © Jan Guzik
 
Organizátoři, čili už zmíněné Towarzystwo Przyjaciół Wolsztyńskiej Parowozowni, si zaslouží uznání hlavně za to, jak pečlivě akci připravili. Každý účastník obdržel příležitostnou lepenkovou jízdenku a barevný prospekt s pravidly celého podniku, podrobným plánem fotozastávek, informacemi o trase vlaku a o jeho soupravě. Wolsztynskému společenství  přejeme další vydařené parní akce. Bohužel z nedělního fotografování parních vlaků nebylo pak nic. Kvůli porouchanému autu jsme se vlakem vrátili do Krakowa. Byla to škoda o to větší, že se v neděli počasí umoudřilo a krásně svítilo sluníčko.
 
Zvláštní vlak v úseku Gorzów Wielkopolski - Myślibórz © Jan Guzik
 
Nakonec ještě něco informací o „hlavní hrdince“ této akce:
 
Stroje řady Ol49 byly nejmodernějšími polskými parními lokomotivami pro osobní vlaky. Měly maximální rychlosti 100 km/h, hmotnost ve službě 144,9 tun a jejich tendr pojal 12 tun uhlí a 25 m3 vody. Byly to stroje nenáročné na obsluhu, spolehlivé a nejdéle vydržely v pravidelné osobní dopravě. První exempláře této řady byly nasazeny do provozu v prosinci roku 1951. V současné době je pět těchto strojů (inventárních čísel 7, 23, 59, 69 a 111) dislokováno ve výtopně Wolsztyn, kde jsou nasazovány na pravidelné vlaky na rameni Wolsztyn - Poznań (dva páry denně). Jeden (Ol49-100) je umístěn ve skanzenu Chabówka.
 
Ol49-59 odpočívá v rotundě výtopny Wolsztyn © Jan Guzik
 
Lokomotiva Ol49-59, která vedla náš zvláštní vlak, byla vyrobena roku 1953 pod výrobním číslem 3170. Do Wolsztyna přišla v roce 1982. Po poruše kotle v roce 2002 zůstala odstavena do roku 2004, kdy byla provedena oprava kotle v Pile a zbytku lokomotivy a tendru v dílnách Gniezno. Do služby se Ol49-59 pak vrátila v listopadu 2008.
 
Titulní snímek: Zvláštní vlak vedený strojem Ol49-59 opouští stanici Stefanowo © Jan Guzik
 
(Přeložil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria

Súvisiace odkazy