VLAKY.NET pod Králickým Sněžníkem

23.12.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

VLAKY.NET pod Králickým Sněžníkem

Ne, tentokrát to nebude reportáž o cestě našich členů do onoho kraje u pramenů řeky Moravy. Jen zmínka o tom, jak naše stránky pronikly do jiného média, konkrétně do Králického zpravodaje, měsíčníku města Králíky, který (což je u takového periodika obdivuhodné) věnuje značnou pozornost také železniční dopravě. A to vzdor tomu, že Králíky nejsou zrovna železniční uzel.

 

 

 

Králíky sice neoplývají velkou železniční stanicí na hlavním tahu (i když jejich někdejší lokálka je dnes součástí trati s mezinárodním provozem č. 024 Ústí n.O. – Letohrad – Lichkov – Dolní Lipka – Štíty), zato jsou "hlavním městem" mikroregionu Králicko, který má co nabídnout (pochopitelně nejen) turistům, a to i těm se zájmem o železnici. K obcím sdruženým v tomto společenství patří mj. Lichkov a partnerským městem Králík je polské Międzylesie. A tak se dostáváme k tomu, jak se VLAKY.NET ocitly na stránkách Králického zpravodaje.
 
První část článku - ZOBRAZ!
Druhá část článku - ZOBRAZ!
 
Prvotní příčinou toho jevu byla naše reportáž ze slavnostního zprovoznění elektrizovaného spojení Letohradu s Lichkovem a polskou železniční sítí, ovšem v kombinaci se skutečností, že pracovník králické radnice a současně odpovědný redaktor Zpravodaje jako fanda železniční dopravy navštěvuje náš internetový magazín. Zalíbila se mu myšlenka publikovat text zmíněné reportáže na stránkách králického měsíčníku. Slovo dalo slovo a VLAKY.NET se takto skutečně v jeho prosincovém čísle objevily.
 
Lichkov 1962 - ZOBRAZ!
Těchonín 1983 - ZOBRAZ!
Králíky 25.4.1999 - ZOBRAZ!
Zima 2005 - ZOBRAZ! 

I když městský časopis pochopitelně neplatí honoráře, nebyl souhlas k publikování nakonec bez odměny. Kromě výtisku Zpravodaje naše redakce dostala mnoho krásných historických fotografií z železničního provozu v Králikách i na okolních tratích. Pocházejí jak ze sbírky p. Jaroslava Koska, který je železničářským důchodcem a tchánem p. Jana Divíška, jenž je oním příznivcem železnice i našich stránek na králické radnici, tak také z archivu tamního muzea. Malá ukázka z nich doprovází tento článeček, ale není vyloučeno, že jim poskytneme časem prostor větší. 

Titulní obrázek: Ukázka dobové pohlednice, kterou si můžete objednat v králickém muzeu  

Súvisiace odkazy