Posledná jazda starej pozemnej lanovky

20.9.2007 15:40 Martina Petranová Zdroj: Tatranský denník

Posledná jazda starej pozemnej lanovky

Pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok má za sebou poslednú jazdu. Uplynulú nedeľu sa s „babičkou“ prišli vo veľkom štýle rozlúčiť davy ľudí. Ovenčená farebnými girlandami sa presne o druhej popoludní vydala na svoju poslednú cestu.

Jej spanilú jazdu z Hrebienka do Starého Smokovca sledovalo množstvo očí, blýskali fotoaparáty, v hlasoch bolo cítiť nostalgiu. Pre mnohých sa za tie roky stala doslova legendou. Zmiešané pocity lomcovali aj s jej šéfom Miloslavom Klinkom, ktorý si tu „odkrútil“ takmer 33 rokov. „To máte ako so starým autom. Je vám ľúto za ním, pretože ste s ním prežili časť života, poznáte jeho „muchy“, ale radi by ste sa povozili aj v niečom lepšom,“ poznamenal náčelník lanovky, ktorá si na trati odslúžila úctyhodných 37 rokov. „Okrem pravidelných ročných opráv, odstávok a počas likvidovania následkov víchrice, bola neustále v prevádzke,“ bilancuje Klinko. Za ten čas najazdila neuveriteľných trištvrte milióna kilometrov a odviezla takmer 35 milióna ľudí! „Je to taký malý pracant,“ hrdo dodáva jej šéf.

Talianska krásavica: Prví cestujúci sa zo Starého Smokovca na Hrebienok vyviezli v roku 1908. Staručké otvorené vozne s drevenými lavicami neskôr vymenili za novšie. V roku 1967, pred Majstrovstvami sveta v klasických lyžiarskych disciplínach, dostala lanovka novú trať i stanicu s čakárňou pre 250 cestujúcich. A presne 12. februára 1970 vyšli na trať legendárne vozne talianskej firmy Ceretti & Tanfani z Milána... Po rokoch ich nahradia modernejšie kabíny. „Bude mi ľúto, ale teším sa. Ako sa vraví: Zomrel kráľ, nech žije kráľ!“ netají sa Klinko. Nová lanovka by sa mala na trati objaviť tesne pred Štedrým dňom. „Bude extrémne moderná s tichším a ekologickejším motorom a bude mať tie najbezpečnejšie systémy,“ prezradila Danka Velecká z Tatranských lanových dráh (TLD), ktoré sa starajú o jej prevádzku. Väčší komfort a lepší výhľad cestujúcim zaručia presklené vozne. Rekonštrukciou prejde aj budova lanovky.

 

Nejasný osud: Odchádzajúca tatranská legenda, ktorej slávu približuje aj výstava fotografií v starosmokoveckom Grande, sa lanovkárom postarala o nejednu vrásku. „Počas posledného polroka sme lanovky ponúkali rôznym železničným a dopravným múzeám, ale neprejavili záujem. Vraj 37 rokov je málo na to, aby boli historickým exponátom,“ uviedla Velecká. Tých, ktorí by aj záujem mali, odradili náklady na jej prepravu. A tak hrozí že lanovka pôjde do šrotu!

Jej vozne si po poslednej jazde z Hrebienka do Starého Smokovca vyzdvihol špeciálny žeriav. Dostať ich z koľajníc nebolo vôbec jednoduché. Jeden vagón aj s podvozkami totiž váži až okolo 20 ton!

A keďže sa začali ozývať zberatelia, ktorí by si ich chceli ponechať, oba na najbližšie týždne „zakotvia“ vedľa stanice, z ktorej sa deň čo deň vydávali na svoju cestu. Tam sa spečatí aj ich osud.

 
Foto: Tatranské lanové dráhy

Článok uverejnený so súhlasom Martiny Petránovej (Tatranský denník).

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-201: Starý Smokovec lanovka - Hrebienok

Súvisiace odkazy