110. výročie ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso

18.10.2006 7:30 Radoslav Macháček

110. výročie ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso

Veterán klub železníc Poprad v spolupráci so ŽSR a ZSSK usporiadali dňa 8.10.2006 podujatie pri príležitosti 110. výročiu ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso, ktoré sa uskutočnilo na tratiach Tatranských elektrických železníc a Ozubnicovej železnice.

Na oslavy sa vyberám v piatok večer rýchlikom R 613 „ZEMPLÍN“a to v ležadlovom vozni až do Košíc. Prečo až ?? Keby som vystúpil v stanici Poprad-Tatry, tak na hodinkách by bol čas 04:31 a takto do metropoly východného Slovenska som dorazil „vyspaný“ o 05:50. Cestu späť som absolvoval R 602 „ČINGOV“ s odchodom o 06:15 a príchodom do Popradu 07:35.

Po výstupe z vlaku ma privítalo studené a upršané počasie, ktoré sa časom umúdrilo a zo zamračenej oblohy vykuklo slniečko, ktoré poobede ovládlo celú oblohu. Hodinovú rezervu si krátim chôdzou do depa, kde ma na hranici privítala „Kométa so Samkom“. Po obhliadnutí slávnostného vlaku sa vyberám fotiť vzácne exponáty umiestnené v RD Poprad-Tatry. Po prestavení dvoch „nových“ elektrických vlakov, ktoré nám bránili výjazdu z depa sa vyberáme na stanicu, kde sme vítaní davom nadšených cestujúcich.

 

Odchod slávnostného vlaku je stanovený na 08:30 – hlasným zvukom píšťaly dávame na známosť, že Kométa odchádza znovu do sveta a rušňovodič náš vláčik uvádza do pohybu. Šplháme sa do kopcov, ktorých krajina je zničená veternou smršťou  spred dvoch rokov. Vo výhybni Pod lesom dostávame súhlas na prechod a pokračujeme v ďalšej ceste do Starého Smokovca. Pred stanicou sa po pravej strane týči stará meniareň, ktorá si pamätá ešte začiatky elektrickej železnice v Tatrách.

 

V žst. Starý Smokovec po vykrižovaní sa púšťame do ďalšej časti našej cesty. Cieľová stanica je Štrbské Pleso, ktoré zdolávame po náročnej a zdĺhavej ceste o 10:00. Po príchode otáčame Kométu a súpravu potom prestavujeme na druhú koľaj. Ozubnicovým vlakom (OŽ - 405.952) 8017 (odch. 11:06) sa presúvame do stanice Štrba, kde bude slávnostný program. Po príchode nás na susednej koľaji víta „prototypová“ zubačka 405.951, ktorá sa nevie dočkať svojho slávnostného ošatenia. Na čelo ozubnicového vláčika sa pomaly nalepuje plagát „110. rokov Štrba – Štrbské Pleso“ a dopĺňa sa čečinou zo smreka.

 

Okolo poludnia (cca 12:00) sa začína slávnostný program príhovorom prednostu stanice Tatranská Štrba p. Dobrovským, potom sa verejnosti so svojimi slovami predstaví starosta obce Štrba p. Sýkora a na záver to je p. Olexa zo Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.. Nasleduje kultúrna vložka v podaní folklórneho súboru „Štrbáčik“ a o 12:30 vyrážame slávnostným vláčikom na Štrbské Pleso, kde sa program zopakuje.

 

Po slávnostnom programe sa začína s posunom a prípravou na dlho očakávané spojenie zubačky a letného vozňa (spomienka na rok 1896). V stanici Štrbské Pleso sa potom po koľaji ozubnicovej železnice vykonáva posun so spojenou súpravou. Na susednej koľaji je vystavená „Kométa“, kde si mali účastníci možnosť zakúpiť pohľadnice a aj si ich opečiatkovať  príležitostnými pečiatkami. Odchod vlaku zo Štrbského Plesa je o 15:20 a príchod do žst. Poprad-Tatry je plánovaný na 16:26. Počas spiatočnej cesty sme si urobili pár fotozastávok. 

Akcia sa niesla v perfeknej nálade možno aj vďaka počasiu, ktoré nám vybavil Komeťák. Veľa spokojných cestujúcich sa s Kométou lúčilo s krásnymi dojmami, ktoré v nich zanechali časy dávno minulé, a ktoré sa Veterán klub železníc Poprad snažil pripomenúť malou oslavou zubačky.

Foto: Designer & Komeťák

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy