Regionova v Hradci Králové

30.8.2006 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Regionova v Hradci Králové

České dráhy dne 14.8.2006 zveřejnily tiskovou zprávu s titulkem „Jednotky Regionova pro Královéhradecký kraj jsou již vyrobeny – absolvují technicko bezpečnostní zkoušky“, což mne (a jistě nejen mne) vedlo k bádání, kdy se objeví ve svém domovském depu (přesněji v Provozním středisku Hradec Králové DKV Česká Třebová). Nemaje jiné možnosti, sledoval jsem bedlivě internetové diskuse, ze kterých jsem se dověděl, že jednotka 814.006-3/914.006-2 dorazila do východočeské metropole v pátek 25.8.2006 kolem 19:30 hod. Když už jsem prošvihl její příjezd, vydal jsem se hned následujícího rána ověřit si pravdivost zprávy na vlastní oči (a objektiv).

Vzhledem k tomu, že pro odstavené nákladní vozy nebylo z nádražního peronu do prostorů depa vidět, posloužila mi (jako už mnohdy před tím) k nahlédnutí lávka přes kolejiště. A skutečně: jásavé barvy v jinak šedém prostředí rotundy do daleka oznamovaly, že první ze dvou jednotek, které ponesou oficiální název „Regionova Královéhradeckého kraje“, už je doma! Nebudu zastírat, že jsem nemeškal, šel si ji prohlédnout ba i zvěčnit zblízka a od přítomných pracovníků také získat nějaké informace o jejím dalším osudu. V té době to však byly informace ještě předběžné a na jejich potvrzení jsem si musel počkat do následujícího dne.


Můžeme si to čekání znázornit a seznámit se zatím krátce se zrodem této jednotky a jejími osudy do příjezdu na místo určení. Výchozím vozem pro rekonstruovaný hnací vůz jednotky 814.006-3 byl motorový vůz  810.409-3 (ex M 152.0409) který byl vyroben Vagonkou Studénka v 5. výrobní sérii roku 1981 pod výrobním číslem 84063. O jeho původním působišti nejsou v dostupných pramenech údaje, avšak od roku 1992 byl nepřetržitě vykazován ve Valašském Meziříčí, odkud byl také předán k rekonstrukci. Řídicí vůz 914.006-2 vznikl rekonstrukcí přípojného vozu 010.261-6 (původně Blm  24-29 065), který byl dokončen ve Studénce v srpnu 1976 (slavil by právě třicetiny!) pod výrobním číslem 77932. Ten se za svého předchozího života ze svého rodiště snad vůbec nevzdálil, protože od roku 1994 (předchozí údaje chybí) až do poslední doby byl evidován právě ve Studénce.

Motorová jednotka 814.006-3/914.006-2 byla dokončena v dílnách akciové společnosti Pars nova Šumperk koncem července tohoto roku. Dne 27.7.2006 vykonala TBZ na trase Zábřeh na Moravě – Otrokovice a zpět a dosáhla při ní maximální rychlosti 90 km/h. České dráhy ji převzaly dne 15.8.2006. Poté ve dnech  17., 18. a 21.- 23.8. absolvovala zkušební jízdy s cestujícími v TS 862 DKV Olomouc, tedy na trati 291 Zábřeh na Moravě – Šumperk. Konkrétně šlo o vlaky 13701 - 13716 a 13727 – 13748. A po poledni dne 28.8.2006 se vydala vlastní silou ze Šumperka přes Hanušovice a Letohrad do Hradce Králové.

Nebyl to ovšem premiérový příjezd jednotky této řady do hradeckého depa. Už dne 22.11.2005 přijela do Hradce Králové prototypová Regionova, aby se mohla následujícího dne zúčastnit prezentace, o níž jsem tady před časem psal v jiné souvislosti - v reportáži "Pendolino byla výhra ... aneb Závan blízké budoucnosti na východočeských kolejích". A i potom se tu jednotky Regionova objevily – ale ještě nikdy proto, aby se tu usadily…

Ale vraťme se do žhavé současnosti, resp. do minulosti zcela nedávné – do nedělního rána dne 27.8.2006. Venku bylo ještě světelně zcela nefotitelno, když jsem seděl u počítače a pátral, zda je něco nového. Podle poslední zprávy měla Regionova skutečně dnes vyjet, sice až za několik hodin, ale já se už začal chystat na nádraží. Lépe být někde o hodinu dřív než o sekundu později – takový jsem já! Navíc jsem utrpěl nápad, že kdyby opravdu jela na předpokládaném výkonu, tak by mi nic nebránilo, abych se svezl také. Ne že bych jednotkou této řady ještě nejel, ale proč se vlastně nezúčastnit celé premiérové (spíš předpremiérové, protože oficiality teprve přijdou) jízdy královéhradecké Regionovy?

Takže jsem se už kolem sedmé hodiny ranní vyskytoval opět na pozorovatelně na lávce přes kolejiště královéhradeckého hlavního náraží. „Šestka“ vykukovala z rotundy, dokonce z jiného stání, ale ruch veškerý žádný. Jsa od přírody ostýchavým, nešel jsem se do depa ptát, ale věnoval jsem se dalšímu nádražnímu ruchu a jen občas kontroloval stav u točny. A krátce po 8. hodině jsem se dočkal: kolem jednotky se pohybovali človíčkové a točna se točila. Tak jsem se dal do pohybu také a za chvíli jsem stál u ní, abych pozoroval nejprve jen aktivitu v kabině řídicího vozu a posléze i výjezd jednotky z rotundy. Ověřil jsem si, že opravdu pojede jako Os 5504 Hradec Králové hl.n. – Turnov, vyfotil ještě její pojíždění v depu a mazal jsem k pokladně pro jízdenku. Trochu jsem se proběhl, protože jsem toužil zvěčnit také momenty, kdy jednotka opustí depo a vydá se k příslušnému nástupišti. Pak už jsem mohl sledovat poněkud nedůvěřivé reakce cestujících na neobvyklé vozidlo i zájem několika „znalých“. Také paní vlakvedoucí (a průvodčí v jedné osobě) byla poněkud udivena, čím že to dnes jede. Před odjezdem si musela také vyslechnout základní informace o obsluze jednotky od Ing. Faista (takto vedoucího provozu depa), který tu dnes byl jako instruktor a posléze se také se strojvedoucím B.Cibulkou věnoval „předletové přípravě“. Vlak pojal zcela obvyklé (tedy nehojné) množství substrátu a přesně podle jízdního řádu vyrazil směrem k Ostroměři.

Cestou jsem sledoval lidi kolem trati – skoro každý se za vlakem ohlédl. Jeho barevná úprava je natolik nezvyklá, že upoutá i naprostého flegmatika. V jedné internetové diskusi jsem viděl zmínku o tom, že ve vlaku bylo poměrně plno - hlavně šotouši. Mohu zodpovědně prohlásit, že naprostý opak je pravdou. Kromě ojedinělých fotografů ve stanicích a jednoho mladíka s fotoaparátem, který projel jen krátký úsek, jsem tam byl jediný zjevný zástupce tohoto živočišného druhu. Do cílové stanice jsme dorazili naprosto přesně. Zde už bylo zájemců o nové vozidlo trochu víc, a tak prakticky po celou hodinu, kdy v Turnově jednotka stála, ji někdo okukoval, občas i fotil. Nicméně se přiznám, že jsem očekával daleko větší zájem národa vlakofilního. Ing. Faist v té době ukazoval přítomným strojvedoucím agregáty vozu, nové průvodčí obsluhu buňky WC a zájemcům vše, o co si řekli….

Na zpáteční cestu do Hradce Králové jsme jako Os 5507 vyjeli s mírným zpožděním, které způsobily opožděné přípoje. Na stanovišti řídicího vozu byl s Ing. Faistem pro změnu strojvedoucí P. Vondryska. Tentokrát byla souprava v některých úsecích docela plná – party mladých s batohy, nějaká kola… Úměrně vyššímu počtu cestujících přibylo i občas úsměvných případů, kdy se zejména starší lidé raději několikrát ujišťovali, že je to ten správný vlak a že do něho mohou nastoupit. Trochu tomu jistě napomohla i skutečnost, že ještě nefungovaly informační panely (nahrávka pro tuto trať nebyla hotova) a vlak byl označen jen nalepenými cedulkami.  Do Hradce Králové jsme i přes počáteční zpoždění přijeli opět v souladu s jízdním řádem. Obdivovatelů bylo na nástupišti značně více než ráno – informace se zjevně dostala mezi lid železniční a spřízněný. Pro mne už jen poslední fotografie jednotky jedoucí do depa a honem na kole pod vodou napitými mračny domů!

Proseděl jsem v Regionově během výletu 4 hodiny 45 minut čistého času, ujel tak 164 kilometrů a zadek ani můj nevalný kyčelní kloub si vůbec nestěžovaly. Hlučnost v motorovém voze je pochopitelně vyšší než v řídicím, ale je rozhodně nižší než v původním "orchestrionu". Jistý nedostatek interiéru jsem zjistil v sériové úpravě předního oddílu řídicího vozu, kde byly původně svislé tyče mj. v roli madel. Když bylo změněno uspořádání sedadel, tak zmizely a nyní dost chybí jakákoliv možnost stabilizace substrátu vstávajícího za jízdy, protože zavazadlové police zůstaly situovány podélně. Takže jsem takřka skončil na klíně sličné blondýnky. Kdysi jsem po jízdě první sériovou jednotkou kritizoval nedržící zámky dveří v přepážkách - nyní jsou naopak nastaveny tak, že slabší jedinci dveře nedokáží překonat. Ale to se jistě rozchodí... Jako příliš komplikované se jeví použití WC. Jeden spolucestující to své přítelkyni po průzkumné návštěvě úlevny popisoval: "Stiskneš tlačítko OTEVŘÍT. Vevnitř napřed ZAVŘÍT a pak ZAMKNOUT. A když jdeš ven, tak musíš napřed spodním tlačítkem odemknout, pak prostředním otevřít a zvenku zase zavřít." Takto poučena se děva vydala tamtéž a po návratu se přiznala, že ono ZAMKNOUT vynechala a byla překvapena v neveřejném rozpoložení dalším zájemcem.

Vcelku bych si ale dovolil tvrdit, že Regionovy jako náhrada vozů řady 810 na regionálních tratích jsou při současných možnostech ČD a krajů dobrým řešením. To však právě není případ trati 041, po které jsme jeli - zde byli cestující v poslední době hýčkáni poměrným komfortem velkých motoráků (řad 852/853/854) a přípojných vozů řady 053, takže nasazení Regionovy nemusí chápat jako pokrok. Snad s výjimkou novinky v podobě nízkopodlažní části. Některé nespokojené reakce jsem cestou zaznamenal – třeba výrok: „Co je to proboha za krcálky?“.

A co dál? Druhá hradecká Regionova, tedy nositelka „bondovského“ inventárního čísla 007, absolvovala TBZ dne 22.8.2006. Po převzetí k ČD projde pětidenním zkušebním provozem s cestujícími na trati 291 Zábřeh na Moravě – Šumperk obdobně jako její starší sestra a od 1.10.2006 by měly být obě zařazeny do turnusu na spoje mezi Hradcem Králové, Turnovem a Nymburkem. Tomu bude ovšem předcházet mimo jiné jejich polepení krajskými logotypy a další formy „domestikace“. A samozřejmě nezbytné slavnostní předání jednotek hejtmanovi Královéhradeckého kraje náměstkem GŘ pro osobní dopravu Ing. Jiřím Kolářem, Ph.D. na začátku září. V budoucnu pak  jistě nezůstane jen u těchto dvou jednotek s emblémem Královéhradeckého kraje.

Druhou (a mnohem důležitější) podmínkou turnusového nasazení je ovšem bezporuchový provoz jednotek. Ona první hradecká zklamala hned po svém prvním místním výkonu – musela být odstavena pro poruchu řídicího systému (který nezobrazoval po zapnutí údaje na obrazovce) a povoláni odborníci firmy Lokel, s.r.o. Ostrava jakožto dodavatele zařízení. Podruhé pak vyjela dne 29.8.2006 jako Os 5532 Hradec Králové hl.n. (18:06) - Jičín (19:30). Věřme, že královéhradecké Regionovy své dětské choroby zdárně překonají, cestující veřejnost si na ně zvykne a pracovníkům místního depa do budoucna svou přítomností pomohou v tom, aby si uchovali (alespoň) stávající postavení provozního střediska (když už od počátku roku není jejich kdysi významné lokomotivní depo ani provozní jednotkou) .

Poděkování:
Za poskytnutí řady faktických informací a několika zajímavých fotografií děkuji Ing. Františku Faistovi, vedoucímu provozu PS ČD Hradec Králové a zkušebnímu komisaři pro provádění technickobezpečnostních zkoušek vozidel.


Odkazy:

1. "Motorová souprava"Regionova řady 814 – 914"  (katalogový list výrobce)
2. "Řada 814" (stránka Atlasu lokomotiv)
3. "Motorová jednotka řady 814", in "Dráha" 06/2006

Galéria

Súvisiace odkazy