Na regionálních tratích se objeví nové soupravy Regionova

5.10.2005 19:49 -po- Zdroj: ČTK

Na regionálních tratích se objeví nové soupravy Regionova

V následujících třech letech získají České dráhy (ČD) na 130 nových vlakových souprav pro regionální železniční dopravu. Prototyp soupravy nazvané Regionova dnes na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představila firma Pars nova ze Šumperku. Částečně nízkopodlažní motorový vlak usnadní jízdu invalidům a ČD sníží provozní náklady. Nákup vlaků umožní příspěvek ministerstva dopravy na modernizaci vozového parku ČD.

Podle ministra dopravy Milana Šimonovského stát dosud podporoval obměnu parku veřejné autobusové dopravy, tentokrát se dostane i na vlakové soupravy. Příští rok ČD získají od ministerstva 400 milionů korun, z nichž část poputuje právě na nákup Regionovy.

Regionova vznikla zásadní rekonstrukcí vlakových souprav řady 814-914. Z původní konstrukce byla z části zachována jen střecha a podvozek. Prostor pro cestující je klimatizován, buňka WC je nově přizpůsobena také potřebám tělesně postižených. Stroj je podle Pars novy vybaven elektrotechnikou evropského standardu, konstrukčně bezpečnější je i kabina strojvedoucího. Výkonnější je hnací agregát, proměnu prodělaly i prostory pro cestující vybavené například přebalovacím pultem pro nemluvňata a zádržnými systémy invalidních vozíků a dětských kočárků.
Základní model Regionovy tvoří dva vozy propojené průchozím kloubem. Oba konce vlaků jsou vybaveny řídícími stanovišti. Dráhy tak ušetří náklady za přepřahání souprav ve stanicích, kde není točna, vysvětlil ředitel Pars nova Tomáš Ignačák. V soupravě je 84 míst k sezení a 115 ke stání. Cena vozu se pohybuje kolem 20 milionů korun. Pořízení zcela nové soupravy je podle mluvčího ČD třikrát dražší.

Koncem roku vozový park ČD omladí zavedení expresních souprav Pendolino. Po dráze se budou pohybovat rychlostí 160 kilometrů v hodině, do dvou let by mohly podle Šimonovského jezdit plnou dvousetkilometrovou rychlostí.

Súvisiace odkazy