Na predstaničnom námestí pri bratislavskej hlavnej stanici chcú vyrúbať stromy a kríky

15.6.2004 20:25

Na predstaničnom námestí pri bratislavskej hlavnej stanici chcú vyrúbať stromy a kríky

Bratislava - Prestavba predstaničného priestoru hlavnej stanice ráta s výrubom 609 stromov, 209 tují a 1051 metrov štvorcových kríkov. Prestavbu priestoru mala vyriešiť architektonická súťaž na riešenie areálu. Ochranári vyčítajú magistrátu, že pred vyhlásením súťaže nedal vypracovať územný plán zóny. Ten by umožnil verejnosti zapojiť sa do debaty o takej výraznej zmene vzhľadu lokality.


Proti zámeru sa vyjadrilo napríklad aj občianske združenie Architektúra pre trvalo udržateľný rozvoj. Nesúhlasí s navrhovaným rozsahom výstavby v predstaničnom priestore a nesúhlasí s likvidáciou stromov. Ich výrubom sa pravdepodobne naruší klíma a psychologická pohoda prostredia.
Predstaničný priestor je ohraničený Šancovou ulicou, budovou prvej stanice parnej železnice, železničným násypom zo strany Pražskej ulice, budovou hlavnej železničnej stanice z roku 1848, upravenej do dnešnej podoby v roku 1889, a Žabotovou ulicou. V areáli by mal podľa investičného zámeru pribunúť hotel, obchodné centrum či administratívne budovy. Súčasná predstavba - hala - bude odstránená. Realizácia projektu by sa mala začať o tri roky. -rp-

Súvisiace odkazy