WALDBORN – koľajisko veľkosti N

27.6.2006 9:30 Aleš Oksa

WALDBORN – koľajisko veľkosti N

Železničné modelárstvo je koníčkom, ktorému podľahnú malí i veľkí. Niektorí sa chcú len tak pohrať, iní sa mu venujú vážnejšie. V mojom prípade sa záujem k tejto forme trávenia voľného času začal formovať pred 20 timi rokmi, keď som dostal na Vianoce pod stromček vláčik modelovej veľkosti TT. Postavil som niekoľko koľajísk, no v roku 2003 som z priestorových možností všetko TT-čko predal a kúpil modely veľkosti N.

Na jeseň toho istého roku som začal stavať malé koľajisko v N-ku. Rozmery koľajiska sú 130x90 cm, ktorého základ tvorí rošt a naň je pripevnená sololitová doska. Zo sololitu sú i podložné pásy pod koľajami. Používam flexi-koľaje i vyhybky od fy. ROCO. Námetom modelu je vymyslená horská trať s malou trojkoľajnou staničkou. Koľaje sú položené na kartóne a zasypané zmesou lepidla DUVILAX a štrku BUSCH, patinované su farbou hrdze.

Krajinka je vytvorená z polystyrénu a PUR-peny. Po obrezaní peny do požadovaného tvaru som túto potiahol servítkou a pretrel lepom. Skaly som vytvoril pomocou hmoty od NOCHa a zafarbil temperami. Trávnatý povrch je vytvorený posypom od BUSCH-a doplnený foliážami, posypmi NOCH, POLÁK, JORDAN a inými. Ihličnaté stromčeky sú od MIKÁDO model. Listnáče sú moja vlastná výroba, zo sušených rastlín /pestujem si ich sám/ a na niektoré som použil rôzne posypy. Horská bystrina je vytvorená z niekoľkých vrstiev DUVILAXU a prírodného štrku. Čo sa týka stavieb, nie je ich veľa: staničná budova VOLLMER, dva menšie domčeky KIBRI, tunelové portály AUHAGEN, most od BTTB, cestné mosty sú moja výroba.

Na koľajisku mám v prevádzke 2 rušne BR 44, BR 215 od ROCO a jednu BR 86 od FLEISCHMAN /poslúži na prestavbu na T 455/. Do rušňov sú namontované dekódery LENZ. Ovládané sú digitálom LOKMAUS 2 od ROCO. Do súprav mám zaradených cca 20 rôznych vozňov od ROCO. Ovládanie výhybiek je elektrické, pomocou kláves BTTB. Koľajisko ešte nie je dokončené, treba doplniť osvetlenie, návestidlá a iné detaily, ktoré ho vylepšia. No už ho asi nedokončím, pretože mám v pláne postaviť nové koľajisko, ktoré bude znázorňovať prevádzku na našich tratiach. Na nové koľajisko mám už pripravenú základnú dosku a staviam si model stanice PODBREZOVÁ.

Galéria