Lupkowský tunel

Lupkowský tunel

Lupkówsky tunel bol postavený pri stavbe Prvej Uhorsko-haličskej železnice. Pomenovaný bol podľa neďalekej obce Lupków.

Výstavba tunela
Stavbu tunela začala železničná spoločnosť bez dostatočného geologického a terénneho prieskumu. Hlavným inžinierom stavby tunela bol Rudolf Gunesch. Podľa pôvodného projektu mal mať tunel dĺžku 750 m a spolu s predzárezmi hlbokými až 20 m sa z neho malo vyťažiť 350 000 m3 horniny.
Tunelové práce začali v roku 1871 spustením deviatich šachiet. Šachty slúžili k otvoreniu spodnej štôlne. Z nej bolo urobených 14 výlomov. Na haličskej strane práce prebiehali práce bez komplikácii, ale na uhorskej sa však stali skúšobným kameňom tunelárskej techniky a pozdržali dokončenie trate.
K rozšíreniu výlomov na plný prierez a ich vymurovanie sa zvolila belgická tunelovacia metódu s pozdĺžnikovou výstužou. Ukázalo sa však, že použitie uvedenej tunelovacej metódy nebolo príliš vhodné. Bobtnaním mäkké a tlačivé horniny sa deformovali. Vznikli mimoriadne komplikácie dlhotrvajúcimi mrazmi, vysokým snehom, použitím nevhodného, silno zvetraného materiálu pre násyp naväzujúci na tunelový predzárez a zosuvy zárezových svahov. Situácia v roku 1872 bola kritická. Na stavbe vypukla epidémia cholery a robotníci z obavy pred epidémiou začali opúšťať prácu.
Na jeseň roku 1872 prišlo k ďalšej kalamite. Vôbec nezačalo mrznúť a výdatné dažďové zrážky uviedli všetky násypy a zárezy pri tuneli do pohybu. Väčšia časť tunelovej rúry sa deformovala. Základy poklesli a kvádre bočného obkladu z mäkkého karpatského pieskovca sa rozpadli na pieskovcovú drť. Komisia odborníkov po obhliadke vzniknutej škody dospela k rozhodnutiu skrátiť tunel takmer o polovicu, upraviť tunelový prierez a zosilniť tunelovú obmurovku. Belgická metóda bola zmenená na rakúsku tunelovaciu techniku. Zo vzdialených lomov v Čechách a Hornom Rakúsku bolo potrebné na stavbu dopraviť tvrdšie materiály a rozšíriť základy i opory hotových prstencov.
Začiatkom roka 1874 sa podarilo dokončiť výstavbu tunela. Prevádzka v úseku Palota - Lupków bola otvorená 31.5.1874. Neplánovane vysoké výdavky napokon dosiahli trojnásobnú hodnotu oproti pôvodnému rozpočtu.

Tunel v rokoch 1. a 2. svetovej vojnyTunel bol počas oboch svetových vojen viackrát poškodený. Prvýkrát v zime 1914 ho zavalili rakúsko-uhorské vojská, keď ustupovali pred náporom ruských vojsk. Druhýkrát ho poškodili 2.9.1939 Poliaci, keď chceli pred začatím 2.svetovej vojny zabrániť postupu nemeckej armády. Opatrenie však nemalo očakávaný účinok. Nemci v roku 1943 tunel a železničnú trať opravili a dali do prevádzky. Cez tunel prepravovali vojenskú techniku na východný front. V roku 1944 ho pri ústupe pred Sovietskou armádou zase sami poškodili. Pri portáloch bol silne narušený a zamínovaný.
Obnova trate bola