Za odklony Hodonín - Holíč

26.3.2024 8:00 Helmut Böhme

Za odklony Hodonín - Holíč

Od ČD jsem byl upozorněn, aby mi nepropadly věrnostní body. Tak jsem si za 500 bodů koupil celodenní jízdenku a vyrazil jsem odklony z Břeclavi přes Hodonín a Holíč do Kút.

Sice bych mohl jet nočním vlakem bez přestupu z Drážďan do Břeclavi, nechtěl jsem ale zaplatit lichvářskou cenu za mezinárodní jízdenku. V Čechách je cena totiž podstatně nižší. Proto jsem jel S-Bahnem do Bad Schandau, U28 do Děčína a 21:47 h R20 do Prahy-Holešovic. V Děčíně byl čas na natočení videa.

I v Holešovicích jsem něco natočil. NJ 457 tam stojí od 0:18 do 0:40, tak bylo dost času si najít rezervované místo. V šestimístném kupé byl do Pardubic jenom jeden pán, tak jsme si mohli vytáhnout sedadla a trochu spát. V Pardubicích potom nastoupili dva další páni. V Břeclavi NJ stojí od 3:38 do 5:46, tak bych si mohl teoreticky trochu vyspat, volil jsem ale odjezd 4:10 Metropolem EN 477 jako odklon do Kút.


EN 477 v Kútech

5:05 h jsme přijeli včas do Kút.


Autobus NAD Šastín-Stráže – Brodské

5:45 h jsem pokračoval NAD do Brodského. V autobuse nejede průvodčí a řidiče vůbec nezajímá, zda někdo má jízdenku anebo ne.


Brodské, Nádražná ulica

U tohoto už neobydleného domu mě zaujal název „Nádražná ulica“, zatímco v slovenštině by to mělo byt spíš „staničná ulica“.


Staveniště

Pokračoval jsem směrem na české hranice a fotil na různých místech.


Most přes Moravu

Až k mostu přes Moravou jsem nešel, protože jsem počítal s tím, že by mě mohla otravovat bezpečnostní služba nebo dělníci, co tam dělám na staveništi. Asi neopodstatněně, neboť nikoho jsem tam nepotkal.


Informace o stavbě


Zastávka Brodské

O sedmé se objevili dělníci a začínali pracovat na podchodu, který bude po dokončení stavby nutný, neboť tu mají projíždět vlaky s rychlostí až 200 km/h. Vzhledem k tomu, jak dlouho se na trati už pracuje, mám takový dojem, že to bude ještě trvat věčnost, než to dokončí.

Mimochodem, informace o stavebních pracích byly matoucí. Zatímco Slováci napsali heslovitý text, Češi zveřejnili pouze výlukový jízdní řád Budapešť - Praha, ale nikoliv pro opačný směr, takže si člověk mohl myslet, že v opačném směru žádná výluka nebude, což nebyla pravda.


Kúty, Slováci čekající na EC do Bratislavy

7:30 h jsem jel zpět do Kút, kde by měl v 7:12 h jet EC 271 Brno hl.n. - Budapest, který měl ale skoro hodinu zpoždění. Slovenští jazykozpytci se přitom opakovaně rozčilují, že vlak, který nejede včas, není „zmeškaný“, ale „oneskorený". Poprvé jsem tu zažil korektní vyjádření při hlášení :-)


Hodonín

Po návratu do Hodonína jsem tam až do oběda točil video a potom jsem šel k mostu přes Moravu, kde jsem zase něco natočil. O 14:00 h jsem se vrátil na nádraží, což se ukázalo jako nevhodné, protože mi tak ujelo několik vlaků, které jsem slyšel za mnou houkat, když jsem už byl na hlavní třídě.

Zase jsem na nádraží fotil a filmoval.


OCPD001

Neví náhodou někdo, co znamená zkrátka „OCPD“ toho diagnostického vozidla?


Úvrať odkloněných vlaků

Když jsem fotil odkloněné vlaky, oslovil mně starší Slovák německy, zda jsem náhodou wxdf, jehož reportáže si na vlaky.net vždy se zájmem přečte, i když na vlaky.net není registrovaný. Tak jsem se přiznal a až do odjezdu jsme si trochu povídali.


Břeclav

Chtěl jsem ještě fotit další nákladní vlaky, žádné však už neprojely. Proto jsem pokračoval v 16:08 „syslem“ do Břeclavi. Na neobsazených zastávkách se má vlastně bez jízdenky nastoupit do vozu se zeleným pruhem. Paní průvodčí to ale neviděla tak úzkoprse a neudělila mládencům pokutu, když nastoupili do řídicího vozu.


Praha hl.n.

V 17:07 h jsem měl odjet IC vlakem do Prahy. Zatímco se při odjezdu ještě omlouvali, že bude pětiminutové zpoždění, dorazili jsme do Pardubic se čtyřminutovým náskokem a v Libni nás zase brzdili, abychom na hlavní nádraží nepřijeli s desetiminutovým náskokem.


Praha hl.n.

Nakonec jsme dorazili se šestiminutovým náskokem. Vpravo vzadu už stojí můj vlak do Děčína, zatímco zoufalým cestujícím vlevo oznámili, že se zpoždění  jejích nočního vlaku do Zürichu přes Linec už při odjezdu zvýší na 150 min. Provoz byl zastaven, neboť při pálení dřevin bylo poškozeno zabezpečovací zařízení.

Z Děčína jsme vyjeli linkou U28 včas, ale u Dolního Žlebu jsme museli čekat na protijedoucí kontejnerový vlak Metransu. Poprosil jsem průvodčího, aby ohlásil přestup na S-Bahn do Drážďan, což i zafungovalo, i když na nástupišti stálo pět policajtů, co chtěli zadržet případné nelegální migranty.

Další fotky jsou na https://postimg.cc/gallery/pbP7jCcy