5. února 2024: Sirius vyrazil s cestujícími

8.2.2024 8:00 Helmut Böhme

5. února 2024: Sirius vyrazil s cestujícími

Elektrická jednotka čínského výrobce CRRC, původně určená pro Leo Express, absolvovala po testech na zkušebním okruhu v Cerhenicích testovací jízdy bez cestujících na trati Přerov – Břeclav. Minulý týden byla přesunuta do Ústí nad Labem, aby od 5. února absolvovala jízdy s cestujícími na rychlících dopravce Regiojet na trati Ústí nad Labem – Kolín.

To bylo pochopitelně velmi zajímavé, takže jsem vyrazil se jednotkou svézt. Má cesta započala na nádraží Dresden-Neustadt, odkud v pondělí odjížděl EC Canopus až v 7:22 h. Z hlavního nádraží měl namísto obvyklých 26 min dorazit do Bad Schandau za utopických 14 min, což samozřejmě nestihl. Kromě toho jsme museli kvůli jednokolejného provozu čekat na protijedoucí kontejnerový vlak METRANSu, a potom se plížit za linkou U28, která odjela ze zastávky Schöna. Výsledkem bylo zpoždění v Ústí nad Labem 27 min, a to znamená příjezd 8:38 h. Regiojet měl přitom pravidelný odjezd v 8:36 h.

V Německu by to nefungovalo, ale v Ústí jsem slyšel po výstupu hlášení „Na nástupišti č. 2 přestupujte do vlaku 1305 dopravce Regiojet směr Kolín s pravidelném odjezdem v 8:36 h“. Tak jsem tam utíkal a úspěšné do vlaku nastoupil. 5 min zpoždění na odjezdu jsme na Střekově už dohnali.


Interiér vlaku

Nejprve jsem vyzkoušel sedadla v uspořádání za sebou. Když jsem ale sklopil stoleček, byl mi prostor příliš úzký, a proto jsem se uvelebil u čtyřsedadla se stolkem. Ve vlaku bylo dost volných míst, i když jsem spatřil několik železničních fandů.


Informační systém

Po vlaku běhali pracovníci CRRC a nějaký starší pán, asi člen představenstva Regiojetu. Na synchronizaci audio- a vizuálního systému musejí ale ještě zapracovat. Zatímco vizuální systém korektně ukázal příští stanici Ústí nad Labem-západ, ženský hlas tvrdil, že se blížíme do stanice Velký Osek.


Kontrola jízdenek

Jako jízdenku jsem používal celodenní sítovou jízdenku IDS DÚK, která platí do Mělníka, kde jsem vystoupil.


Sirius odjíždí z nádraží Mělník

Tam ale bylo celkem mrtvo, vlastně jsem doufal, že tam bude čilý nákladní provoz. Během pobytu od 9:26 h do 10:52 h jsem ale filmoval akorát průjezd jednoho nákladního vlaku.


Posunovací lokomotiva a vlak do Prahy

Ani posunovací lokomotiva neměla co dělat a do vlaku do Prahy nastoupili akorát dva cestující. V 10:52 h jsem se potom vlakem ČD vrátil do Ústí nad Labem-západ a šplhal jsem nahoru na Větruši.


Most přes Labe v Ústí nad Labem

Po natočení nákladních a osobních vlaků jsem se i dočkal návratu Siriuse jako rychlík 1304 okolo 13. hodiny.


Sirius vjíždí do nádraží Ústí nad Labem

Kvůli stromům není vidět obnovení tratě a mostu, proto je na mostě přes Labe jenom jednokolejný provoz.


Děčín hl.n.

V 14:16 h jsem jel do Děčína, kde furt jezdí náhradní souprava do Rumburka přes Benešov nad Ploučnici, kterou jsem ve fotoblogu ukázal. Desiro vpravo jelo v 14:45 h kvůli výluce jenom do Dolního Žlebu, do Bad Schandau jela NAD.


Lokomotivy na nákladním nádraží v Děčíně

Prozkoumal jsem trochu nákladní nádraží v Děčíně a po nákupech jsem jel U28 v 16:45 h z Děčína do Bad Schandau. Původně jsem uvažoval jet přes Benešov nad Ploučnicí do Rumburka, když ale hlásili, že vlak z Rumburka bude mít „kvůli zlým povětrnostním vlivům“ 40 min zpoždění, a proto odjede zpět asi o 15 min později, jsem z toho záměru upustil.

V Dolním Žlebu nám ale paní výpravčí oznámila, že Němci neukončili výluku, a proto musíme čekat. Strávili jsme tam asi 45 min a po průjezdu protijedoucí U28 a EC jsme se konečně dali do pohybu a dorazili do Bad Schandau v 17:57 h namísto 17:10 h. Paní průvodčí byla z toho stejně naštvaná jako cestující a pravidelně nás informovala o aktuálním stavu. Proto jsem byl oproti jízdnímu řadu o hodinu později doma.

Další fotky najdete na https://postimg.cc/gallery/3sGgsJK a videa jsou z Větruše a Mělník - Ústí nad Labem se Siriem