Návštěva u Dopravního podniku Magdeburg

3.2.2024 8:00 Helmut Böhme

Návštěva u Dopravního podniku Magdeburg

MVB je jeden z východoněmeckých dopravních podniků, kde ještě jezdí české tramvaje. Konec se ale i tam blíží, a tak jsem se tam byl 31. 1. 2024 podívat. 28. 1. sice byla akce kvůli se blížící odstávce T6A2 a B6A2, to ale neznamená, že už nejezdí. Jenom v březnu končí hlavní prohlídky, které s ekonomických důvodů už nebudou provádět.Na druhé straně se opožďuje dodávka nových tramvaji od Alstomu, plánovaná nyní na konec roku 2024, a tak není vyloučeno, že přece jen staré stroje poslouží ještě nějakou dobou. Na akci jsem 28. 1. nebyl, neb probíhala stávka železničářů a nechtěl jsem platit lichvářskou cenu Flixbusu.

Vyrazil jsem prvním vlakem v 5:11 h.


Pokažená souprava na S1

Až do odjezdu spěšného vlaku do Lipska v 6:13 h jsem měl v Dresden-Neustadt ještě dost času, a tak jsem pozoroval provoz. S-Bahn do Mišně s odjezdem v 5:37 h zastavil před nástupištěm č. 1 a měl nějaký závažní problém. Nakonec byl spoj S1 s odjezdem v 6:07 h přesměrován na 2. nástupiště, pokažená souprava S1 se jaksi plížila po 1. nástupišti a cestující přestoupili.


Nightjet do Berlína

V 6:07 h přijel Nightjet 456 do Berlína, nikdo ale nenastoupil. Není divu, protože v 5:37 h jede IC do Berlína za podstatně výhodnější cenu. Další cesta s přestupem v Lipsku proběhla bez problémů.


Gommern

Na trati z Lipska do Magdeburgu přes Dessau zaměstnávají železničáře mající nesmyslný úkol před příjezdem vlaku zavěsit řetěz a zase odvěsit, když vlak zastaví. Pochopil bych to, kdyby se tam křižovaly vlaky, to se ale nikdy neděje.


Magdeburg-Herrenkrug

Na zastávce  Magdeburg-Herrenkrug jsem vystoupil, protože je tam zastávka tramvajové linky č. 6. Jel jsem nejprve na konečnou, a potom jsem jel na druhou konečnou Diesdorf.
Video: https://youtu.be/wqUz2MU6BrM


Diesdorf

Tam byla na smyčce už připravená další tramvaj. Řidič vyšel ven a dali jsme se do řeči. Jak jsem už tušil, byl to student, který se přivydělával a já jsem mu prozradil, že jsem do roku 1999 v Drážďanech řídil tramvaje T4D. Dal mi ještě tip, že na 1. kursu linky č. 1 je nasazen T6A2, a potom už musel odjet. Na zastávce Arndtstrasse jsem proto vystoupil a pokračoval linkou 1 v naději, že ho spatřím někde na cestě.
Video: https://youtu.be/t_hHzKC2mcE


Kannenstieg

Od smyčky Kannenstieg jsem hned pokračoval tramvají vlevo do zastávky Klosterwuhne, kde jsem přestoupil na linku 9 směr Neustädter See.
Video: https://youtu.be/ri1K72SfxMk


Neustädter See

Hned jsem se vrátil do zastávky Am Katharinenturm, kde jsem přestoupil na linku 2 směr Alte Neustadt.
Video: https://youtu.be/RVuFFsd0hmA


Smyčka Barleber See

Hned jsem se zase vrátil a přestoupil na linku č. 10, která existuje až od 29. 1., protože se na náměstí Hasselbachplatz obnovují koleje, a proto linky jedou trochu jinak než obvykle. Směr Barleber See vede trat’ paralelně k obrovské průmyslové zóně s velkými vzdálenostmi mezi zastávkami, což umožňuje velkou rychlost odhadem okolo 60 km/h. Každý druhý spoj jede ovšem jenom do smyčky Rothensee. Kromě toho mezi zastávkami Hohenwarthaer Str. a ENERCOM proběhly stavební práce s jednokolejným provozem a omezením rychlosti na 10 km/h.

Na konečné Barleber See řidička upozornila cestujícího, že musí vystoupit. Asi to byl jakýsi bezdomovec, který jen tupě pohlížel před sebe a vůbec nereagoval. Tak ji nezbylo nic jiného,  než s ním projet smyčku, a potom ho nahlásit na dopravním podniku.
Video: https://youtu.be/rd8PVJxVSLE


Cracau

Po návratu jsem na křižovatce Allee-Center přestoupil na linku 4, kde jsem se konečně dočkal KT4D do venkovské části Cracau.
Video: https://youtu.be/v1NlHFQSIpM


Most přes Staré Labe

Nachází se tu taková zvláštnost. Na mostě přes Staré Labe probíhají stavební práce, a aby neukáznění řidiči nemohli nelegálně projíždět staveniště, jsou tam závory, které může otevřít jenom tramvaj. Nazpět jsem jel až na druhou konečnou Klinikum Olvenstedt.


Smyčka Klinikum Olvensted

Odtud jsem pokračoval linkou 3 na konečnou Leipziger Chaussee, kde jsem hned přestoupil na linku 9 do Reformu.
Video: https://youtu.be/RwwdNyV0Izw


Smyčka Reform

Vrátil jsem se na zastávku Raiffeisenstr., kde jsem přestoupil do úplně přeplněné „dvojky“, která se až po zastávce Buckau Wasserwerk vyprázdnila.
Video: https://youtu.be/lqIx7_4icoc


Westerhüsen

Jel jsem na konečnou Westerhüsen a hned jsem se vrátil.


Magdeburg-Buckau

Protože už byla tma, linku 5, která stejně jede v trase ostatních linek, jsem již vynechal a vystoupil z linky 2 u počmáraného nádraží Magdeburg-Buckau, odkud jsem jel na hlavní nádraží, kde jsme přijeli včas v 17:16 h. Můj přípoj do Lipska v 17:17 h stál hned vedle, jenom opodál. Úspěšně jsem k němu utíkal. Další výzvou bylo hlavní nádraží v Lipsku, kde jsme měli přijet v 18:56 h. Ve skutečnosti to bylo 18:58 h, ale přece jenom se mi podařilo utíkat z nástupiště 11 k nástupišti 21, odkud mi odjel spěšný vlak do Drážďan v 19:00 h.

Další fotky jsou na https://postimg.cc/gallery/gW9qM1yw a koho zajímá víc o dopravním podniku města Magdeburg, může se informovat na Wikipedii
Tady je pozvánka na akci 28. 1. s fotkou.