11.3.2023: Rozloučení s Buštěhradkou v původní stopě v úseku Praha-Bubny – Dejvice

14.3.2023 8:00 Helmut Böhme

11.3.2023: Rozloučení s Buštěhradkou v původní stopě v úseku Praha-Bubny – Dejvice

Dlouho se už mluví o připojení letiště Václava Havla na železniční síť. I když Správa železnic upevnila na nádraží Veleslavín transparent „Už brzy na letiště“, brzy to nebude. Aspoň se odhodlali od 12. 3. zahájit přestavbu úseku Praha-Bubny – Praha-Výstaviště, kde má vzniknout nová stanice. Z toho důvodu 11. března společnosti KDS a Gepard Express vypravily zvláštní vlaky.


Obratiště Výstaviště

Po vystoupení z nočního vlaku Canopus jsem se potkal s kamarádem a jeli jsme tramvají č. 17 jednu zastávku na Výstaviště. Tam jsem mimo jiné filmoval turistickou linku 23. Kamarád věděl, že ji řídil řidič, který vždy salutuje jako dobrý voják Švejk, když ho někdo fotí :-)


Informace o stavbě

Naproti, kde bude nová zastávka Výstaviště, informuje SŽ o stavbě.


Informace o vlacích zde jezdících

Šli jsme do kopce a překročili trat’ po mostu, kde nějaký dobrák upevnil tuto ceduli. Když žena viděla naše fotoaparáty, chtěla vědět, kdy přijede ten zvláštní vlak. Později se na nás ještě obrátil jogger.


Konzulární oddělení Ruské federace

Šli jsme až za koncem tunelu na most, který natřeli v barvách Ukrajiny a zároveň Rusům přejmenovali ulici na „Ukrajinských hrdinů“, aby věděli, jaký mají názor na ruské přepadení Ukrajiny.

Po filmování průjezdu Gepard Expressu jsem se s kamarádem rozloučil, který se vrátil do tepla hotelového pokoje, zatímco jsem si až do návratu zvláštního vlaku udělal výlet, abych v té zimě neumrzl, a to tramvají do Hradčan, dál metrem na Smíchovské nádraží a Pětkou do Holyně. Je to nová trat’, která má byt do září 2023 prodloužená na obratiště Slivenec.


Holyně

Zatím tam mohou jezdit jenom obousměrné tramvaje. Trochu jsem z tramvaje i natočil.


Masarykovo nádraží

Gepard Express jsem potom čekal na Masarykově nádraží, Souprava se otočila na trianglu před stanicí, aby lokomotiva nemusela posunovat.


Arriva a Gepard Express

Spěšným vlakem Arrivy jsem potom jel do Dejvic, abych tam filmoval vlaky Gepard Expressu a KDS.


Vlak KDS do Kladna

Zatímco Gepard projel včas, KDS měla trochu zpoždění.


Historická tramvaj

Potom jsem se vydal do středu města, kde se mi podařilo fotit historickou tramvaj v ulici Na Poříčí.


Praha-Bubny

Po odpolední přestávce na kávu jsem se podíval do stanice Praha-Bubny, kde se i v sobotu pracovalo. Viděl jsem zbouranou budovu a vytrhané koleje.


Pamětník

Staniční budova bude v budoucnosti sloužit jako pamětní místo na deportace Pražských Židů, zatímco stanice bude přeložena blíž ke stanici metra Vltavská.


Gepard Express se vrací z Kladna

Potom jsem v 15:36 h ještě filmoval křižování Gepard Expressu s Regionovou a následně jsem šel pěšky na nádraží Holešovice.


Nádraží Praha-Holešovice

Strojvůdce nákladního vlaku kontroloval brzdy, a potom zkušebně jel trochu kupředu. Protože se na nádraží jinak nic nedělo, jel jsem do Libně, kde za chvilku i dorazil ten vlak z Holešovic.


Praha-Libeň

Lokomotiva byla odvěšena a pokračovala kamsi východním směrem.


Praha hl.n.

Včas jsem se potom vrátil na hlavní nádraží, kde jsem potkal řadu, kterou se ČD rády pro nespolehlivost zbavily. Canopusem jsem se potom vrátil domů. Přitom chyběly restaurační, lůžkový a lehátkový vůz, díky čemuž tento noční vlak čelí kritice.

Další fotky jsou v fotogalerii.