Spestrenie stanice vo Zvolene – výstava zabezpečovacej techniky

24.10.2022 8:00 Jaro Vybo

Spestrenie stanice vo Zvolene – výstava zabezpečovacej techniky

Vestibul železničnej stanice vo Zvolene už niekoľko týždňov oživuje výstava oznamovacej a zabezpečovacej techniky (OZT) pri príležitosti 100 rokov OZT na Slovensku. Môžete si tak trochu spríjemniť a skrátiť čas čakania na vlak, ale aj vybrať sa sem cielene. Túto minireportáž môžete chápať ako pozvánku, aby ste sa na ňu prišli pozrieť, ale aj ako prosbu o doplnenie informácií, keďže na internete je ich o spomínanej výstave žalostne málo.

Priamo pri lavičkách čakárne v hlavnom vestibule zaujmú aj laikov napríklad staré závory, „tá čierna skrinka s bielymi svietiacimi šípkami pri výhybke“ - , teda výmenové návestidlo, ďalej mechanické návestidlá (jednoramenné a zriaďovacie) a ďalšie exponáty ako prestavníky, či výkoľajky. Jedným z najatraktívnejších je elektromechanický výhybkársky prístroj.


Pohľad na exponáty vo vestibule; 6.9.2022 © Jaro Vybo

Exponáty dopĺňajú vkusne spracované informačné panely, na ktorých sa dozviete podrobnosti a vzhliadnete ďalšie fotografie či nákresy.


Výmeny a výkoľajka; 6.9.2022 © Jaro Vybo

Ďalšia sekcia výstavy sa nachádza v priestoroch bývalej staničnej reštaurácie. V čase mojej (nejednej) návštevy som však mohol iba nahliadnuť cez zatvorené sklenené dvere na premietaný film a väčšie množstvo drobnejších exponátov. Atmosféru dotvárali blikajúce červené svetlá na priecestnom zabezpečovacom zariadení.


Pohľad do zatvorenej časti výstavy; 6.9.2022 © Jaro Vybo

Žiaľ, o výstave som našiel iba zúfalo málo informácií. Do Zvolena sa presunula zo stanice v Košiciach, kde exponáty pobudli v máji a júni. Organizátorom je spoločnosť Betamont v spolupráci so ŽSR, Žilinskou univerzitou a Ministerstvom dopravy.  Na webe zvolenskej dopravnej priemyslovky nájdete aj fotogalériu z otvorenia výstavy začiatkom septembra. Z fotografií vidno, že okrem tradičných príhovorov a strihania pásky bolo súčasťou slávnostného otvorenia aj podpisovanie kníh Železničná zabezpečovacia technika IV autorom Ing. Petrom Uhlíkom. Bohužiaľ k ďalším informáciám, dokedy by mala výstava trvať a kedy býva sprístupnená časť v bývalej reštaurácií som sa nedostal. Ak niekto viete podrobnosti, budem rád keď ich doplníte v diskusii pod týmto článkom.

Súvisiace odkazy:
Otvorenie výstavy – fotogaléria SPŠ dopravnej vo Zvolene

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy