S Egal-wohin do Selfkantu

16.8.2022 8:00 Helmut Böhme

S Egal-wohin do Selfkantu

Mým dalším cílem s Egal-wohin Ticketem byla Selfkantbahn na západě Německa. Tato jízdenka za 39,9 € platí ve všech vlacích, takže na rozdíl od jízdenky za 9 € i ve vlacích dálkové dopravy (ICE, EC, IC) a u soukromých dopravců. Je ovšem vázaná na konkrétní spoj. K jízdence není možno dokoupit příplatek do 1. třídy.

5.8.2022 jsem cestoval přes noc skoro na nizozemskou hranici přes Lipsko – Halle(Saale) – Frankfurt(Main) – Kolín nad Rýnem – Aachen do Geilenkirchenu. V Halle tvrdila DB, že ICE má 20 min zpoždění. Naštěstí jsem šel na nástupiště včas – ICE přijel dokonce s náskokem a odjel včas. Takové zmatky jsou na denním pořádku, často se cestující dozví až krátce před odjezdem, kdy a odkud vlak vlastně pojede. Železničáři jsou čividně přetíženi.


Cílem mé cesty byla Selfkantbahn , která je zase zbytek Geilenkirchener Kreisbahnen, které zanikly kolem roku 1966. Nachází se zde.

Protože první vlak na muzejní dráze odjel o 10:00 h, rozhodl jsem se jet autobusem do městečka Gangelt, kde doprava končila v roce 1969.


Bývalá nádražní budova Gangelt

Nádražní budova slouží dnes jako restaurace.


Skladiště

Přes rozbité okno jsem se díval do zachovalého skladiště. Viděl jsem tam ale odpadky.


Bývalá trat’

Potom jsem šel podél bývalé trati, která je na mapě zakreslena a podle stromořadí ještě dobře viditelná.


Posun na nádraží Schierwaldenrath

Včas jsem dorazil nádraží Schierwaldenrath, kde se posunovalo a připravilo na první vlak.


Laura z Chiemseebahn

V mé poslední reportáži jsem ukázal parní lokomotivu na trati Märkische Museumseisenbahn. Ta byla mezitím dovezena sem.


Muzeum

Po prohlédnutí muzea jsem se vydal na trat’ pro filmování.


Birgden

První vlak jel jako motorový vůz. Následovala Laura s motorovou lokomotivou na postrku. Zachytil jsem křižování vlaku na nádraží Birgden. Motorová lokomotiva se tady odvěsila a vrátila se do Schierwaldenrathu pro nákladní vlak.


Birgden, odjezd Laury

S jízdním řadem to nebrali tak vážně, odjeli dřív. Vlastně jsem chtěl fotit vlak na trati v poli, tak mi jenom zbývalo fotit a filmovat odjezd ze stanice.


Zastávka Gelindchen

Na co na zastávce instalovali lichoběžníky, mi vysvětlil spolek po dotazu – prý se může stát, že dva vlaky jedou za sebou a ten druhý se musí pro pokračování ohlásit u dispečera.


Zastávka Stahe

Na zastávce Stahe se nachází funkční vodní jeřáb, který se ovšem nepoužívá.


Gildenrath

Tady trat’ končí, spolek by ale rád obnovil další kousek aspoň na okraj města Geilenkirchen, jenom mu chybějí finanční prostředky.


Nákladní vlak se blíží do stanice Gildenrath

Fotil jsem ještě nákladní fotovlak a potom jsem se vydal pěšky po stopě zrušeného úseku do Geilenkirchenu.


Pražce u sportovního hřiště

Objevil jsem pražce …


… a kousek koleje


Nádraží Geilenkirchen

V městě ani na nádraží už stopy nejsou. Tam, kde bylo nádraží úzkorozchodky, je nyní odstavná plocha autobusů dopravního podniku.
Odstavený nákladní vlak s prázdnými vozy svědčil očividně o tom, že strojvůdci asi končila maximálně přípustná pracovní doba anebo že neměli nikoho na střídaní. Přes Düsseldorf – Frankfurt(Main) jsem se potom vrátil bez problémů domů.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=i0UXkQd5 a video na https://youtu.be/OUMGdNO-sYM

Všechny fotografie: 5.8.2022 © Helmut Böhme

Súvisiace odkazy