Letný parný deň v Železničnom múzeu SR

17.7.2022 8:00 Železničné múzeum SR

Letný parný deň v Železničnom múzeu SR

Ako novinku v sezóne 2022, sme sa rozhodli pripraviť uprostred prázdnin podujatie pre širokú verejnosť s názvom Letný parný deň v Železničnom múzeu SR v starom rušňovom depe Bratislava východ. Podujatie pripravujú Železnice Slovenskej republiky - Železničné múzeum Slovenskej republiky v spolupráci so Spolkom Výhrevne Vrútky, Klubom priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava, Klubom železničnej nostalgie Bratislava východ a Občianskym združením VLAKY.NET.

program podujatia

  • jazda parného vlaku na trati Bratislava-Petržalka - Bratislava hlavná stanica - Bratislava-Lamač - Železničné múzeum Bratislava východ
  • jazda parného vlaku na trati Železničné múzeum Bratislava východ - Pezinok - Bratislava-Vajnory - Senec - Železničné múzeum Bratislava východ
  • jazda historického motorového vlaku na trati Železničné múzeum Bratislava východ -  Bratislava hlavná stanica a späť
  • jazda historického motorového vlaku na trati Železničné múzeum Bratislava východ -  Bratislava hlavná stanica - Bratislava-Petržalka
  • stála múzejná expozícia železničných zariadení
  • vozenie detí na stanovišti parného rušňa 310.433 (od 11:00 do 17:00)
  • vozenie detí na drezinách (od 11:00 do 17:00)
  • prehliadka múzea so sprievodcom vo vybraných časoch
  • prezentácia modulového koľajiska Občianskeho združenia Vláčikovo
  • prezentácia modelového koľajiska v poštovom vozni Fa 5-2085 Klubu železničných modelárov Bratislava
     

Múzeum bude počas Letného parného dňa otvorené v čase od 11:00 do 17:00.

Doobedňajším ťahákom Letného parného dňa bude jazda mimoriadneho parného vlaku ťahaného parným rušňom 475.196 Šľachtičná na trati Bratislava-Petržalka - Bratislava hlavná stanica - Bratislava-Lamač - Železničné múzeum Bratislava východ podľa nasledujúceho cestovného poriadku:

  príchod odchod
Bratislava-Petržalka   9:50
Bratislava-Nové Mesto 10:10 10:12
Bratislava hl.st. 10:20 10:25
Bratislava-Lamač 10:32 10:50
Železničné múzeum 11:20  

Z dôvodu suchého počasia a veľkého rizika vzniku požiaru môže byť parný rušeň nahradený motorovým rušňom.

Lákadlom poobedňajšieho programu Letného parného dňa bude jazda mimoriadneho výletného parného vlaku ťahaného opäť parným rušňom 475.196 Šľachtičná na trati Železničné múzeum Bratislava východ - Pezinok - Bratislava-Vajnory - Senec - Železničné múzeum Bratislava východ podľa nasledujúceho cestovného poriadku:

  príchod odchod
Železničné múzeum   13:45
Pezinok 14:10 14:30
Bratislava-Vajnory 15:00 15:02
Bernolákovo 15:12 15:13
Senec 15:25 15:50
Železničné múzeum 16:20  

Z dôvodu suchého počasia a veľkého rizika vzniku požiaru môže byť parný rušeň nahradený motorovým rušňom.

Doprava návštevníkov historickým motorovým vlakom ťahaným motorovým vozňom M 286.018 Túlavá medzi Železničným múzeom Bratislava východ a bratislavskou hlavnou stanicou bude prebiehať podľa nasledujúceho cestovného poriadku:

  príchod odchod
Železničné múzeum   14:10
Bratislava hl.st. 14:30 14:50
Železničné múzeum 15:10  

 

Na záver dňa odvezie motorový vozeň M 286.018 Túlavá záujemcov z radov návštevníkov na trati zo Železničného múzea Bratislava východ na bratislavskú hlavnú stanicu a do Bratislavy-Petržalky podľa nasledujúceho cestovného poriadku:

  príchod odchod
Železničné múzeum   16:35
Bratislava hl.st. 16:55 17:10
Bratislava-Petržalka 17:35  

 

Kapacita mimoriadnych vlakov je obmedzená! Po naplnení kapacity súprav už nebude možné pristúpiť!

cenník vstupného, cestovného a atrakcií

  • vstupné ZDARMA
  • jazda parným vlakom doobeda z Petržalky, hlavnej stanice a Lamača 5,00 €/osoba (deti do 6 rokov zdarma, ale len v sprievode dospelej osoby)
  • jednosmerná jazda ktorýmkoľvek motorovým vlakom 2,00 €/osoba (deti do 6 rokov zdarma, ale len v sprievode dospelej osoby)
  • jazda výletným parným vlakom do Pezinka a Senca 6,00 €/osoba (deti do 6 rokov zdarma, ale len v sprievode dospelej osoby)
  • jazda na stanovišti rušňa 3,00 €/osoba
  • jazda na drezíne/motorovom vozíku 1,00 €/osoba (deti do 6 rokov zdarma, ale len v sprievode dospelej osoby)

Lístky na jednotlivé vlaky sa budú predávať pri vlaku alebo vo vlaku.

Na vstupné, cestovné a vybrané atrakcie sa nevzťahujú žiadne zľavy, zamestnanecké výhody a iné úľavy. Deti do 6 rokov neplatia v mimoriadnych vlakoch cestovné, musia však byť v sprievode dospelej osoby a počas jazdy budú sedieť len na kolenách tejto osoby. Návštevník podujatia, resp. cestujúci v mimoriadnych vlakoch je povinný kedykoľvek na požiadanie personálu organizátora predložiť na kontrolu platnú vstupenku, resp. platný cestovný lístok! Zmena programu a zloženia súprav mimoriadnych vlakov z technických alebo organizačných dôvodov je vyhradená!

Múzeum je pre návštevníkov využívajúcich individuálnu dopravu prístupné z lokality Východné (ležiacej medzi Račou a Vajnorami a známej tiež ako „Rendez“) asfaltovou cestou, odbočujúcou z račianskeho konca Dopravnej ulice (medzi zastávkami MHD „Sklabinská“ a „Lokomotívne depo I“) a obchádzajúcou pomedzi sklady, garáže a záhradky račiansky výbežok koľajiska areálu.

Cestujúci sú povinní dodržiavať vo všetkých mimoriadnych vlakoch ustanovenia Prepravného poriadku pre dopravu osôb nostalgickými vlakmi ŽSR!

Srdečne všetkých pozývame stráviť nezabudnuteľný deň so železničnou nostalgiou.